Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. februára 2020, 12:26
Čas čítania 10:00
Tímea Krauszová

Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední

Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední
Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová
REFRESHER GASTROPRIEMYSEL SLOVENSKÉ NEMOCNICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Prezradili nám, kto rozhoduje, čo budeš v nemocnici jesť, podľa čoho sa riadia a ako kontrolujú kvalitu jedál.

Nemocničné jedlo na Slovensku patrí medzi klasické témy. Každý má svoj názor a každý o ňom „vie“ viac ako tí, ktorí jedlo reálne podávajú. Na prvý pohľad často nechutné, nudné alebo dokonca nezdravé jedlá predsa v nemocnici nemajú čo robiť. Zdravotníctvo u nás je dlhodobo v problémoch. Za málo peňazí sa personál snaží o primeranú stravu pacientov.

Rozhodli sme sa preto navštíviť slovenské nemocnice a porozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za to, čo zješ počas pobytu v nemocnici. Zisťovali sme, ako sa zostavujú jedálničky, kto rozhoduje, akú diétu budeš musieť v nemocnici dodržiavať a prečo sú niekedy jedlá také fádne. Navštívili sme univerzitnú nemocnicu v bratislavskom Ružinove a fakultnú nemocnicu v Trnave.

Vedúce nutričné terapeutky a diétne sestry sme konfrontovali aj s otázkami o bielom pečive, či vyprážanom jedle. Overovali sme, či si pomazánky a knedle pripravujú nemocnice samy a pýtali sme sa aj na to, ako to je s preslávenými suchými večerami.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto rozhoduje, čo budeš v nemocnici jesť
  • Ako často sa stáva, že rodina a priatelia donesú pacientom do nemocnice presne to, čo by nemali jesť a prečo je to problém
  • Či vychádzajú v ústrety vegánom
Odporúčané
Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? 3. decembra 2019, 14:13

Prečo dostávajú pacienti veľa pečiva?

Hádam jedna z najčastejších výčitiek, ktoré počuť a aj vidieť online, je množstvo a druh pečiva, ktoré ti v nemocnici dajú. Dva-tri biele rožky, maslo, lekvár a jediné vajíčko na fotke z Nemocnice v Trnave obleteli sociálne siete. Práve v trnavskej nemocnici sme boli a vysvetlili nám, že spolu s raňajkami vydávajú aj desiate. Preto sa vraj na prvý pohľad zdá, že pečiva je veľa.

Nemocničné jedlo: Kto rozhoduje, koľko rožkov dostaneš a prečo majú niektorí pacienti tak málo zeleniny?
Zdroj: Facebook / screenshot

V oboch nemocniciach sme sa však opýtali aj na to, prečo chorí pacienti, ktorí potrebujú výživnú stravu, dostávajú tukové rožky s nízkou pridanou výživovou hodnotou. V oboch prípadoch nám zopakovali tú istú informáciu: pacient v nemocnici nebude nikdy dostávať také jedlo, aké jedáva doma.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79475 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo môžeš urobiť, ak ti jedlo nestačí, nechutí alebo máš iný problém
  • Ako kontrolujú nemocnice, či pacienti dostávajú to, čo by vo svojom stave mali jesť
  • Prečo nemôžu nemocnice zo dňa na deň inovovať recepty
  • Ako staré sú predpisy, ktorými sa musia nemocnice riadiť
  • Aké jedlá si zvyknú pýtať pacienti na smrteľnej posteli
Domov
Zdieľať
Diskusia