Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. decembra 2019, 14:31
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Polárna žiara na Marse by mohla dať odpoveď na to, prečo z planéty mizne všetka voda

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

NASA skúma auroru červenej planéty už od roku 2014 vďaka sonde MAVEN.

Na Marse sa už vedcom podarilo objaviť vodu, no červená planéta s najväčšou pravdepodobnosťou žiadny život nehostí. Ladbible píše, že americkí astronómovia by odpoveď na otázku prečo, mohli nájsť v miestnej obdobe polárnej žiary. 

Polárna žiara na Marse by mohla dať odpoveď na to, prečo z planéty mizne všetka voda.
Polárna žiara na Marse by mohla dať odpoveď na to, prečo z planéty mizne všetka voda. Zdroj: Pixabay.com

Vychádzať máme z teórie, že Mars bol kedysi pokrytý jazerami a riekami, no dnes ide o vyprahnutú červenú púsť práve kvôli vodíku, ktorý sa z jeho povrchu postupne odparoval a odparuje dodnes. 

Ten následne prechádza atmosférou, kde by podľa NASA mal vytvárať marťanskú polárnu žiaru, hoci na rozdiel od tej nad naším severným pólom, pre ľudské oko neviditeľnú. V prípade MARSU je totiž tvorená iba ultrafialovým svetlom

Odporúčané
NASA môže oslavovať. Voda je na Marse len 2,5 centimetra pod povrchom NASA môže oslavovať. Voda je na Marse len 2,5 centimetra pod povrchom 12. decembra 2019, 20:19

NASA atmosféru planéty už dlhšie sleduje vďaka sonde MAVEN vybavenej práve špeciálnym ultrafialovým spektrometrom. Satelit okolo planéty krúži už od roku 2014

MAVEN vesmírnu auroru podrobne skúma a pomocou reverzného inžinierstva by tak mohol dať odpoveď na to, prečo sa vôbec všetka voda z Marsu okamžite odparuje. Potom možno získame aj dôkazy naznačujúce, či v jeho oceánoch niekedy život bol, alebo nie. 

V záujme vedcov je tiež nájdenie spôsobu, ako zvyšnú vodu na Marse udržať. Ložiská ľadu by totiž NASA chcela využiť pri budovaní základne s trvalou ľudskou posádkou. Astronómovia ju budú piť a využívať na výrobu raketového paliva, ktoré by si tak nemuseli nosiť zo Zeme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia