Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2019, 10:41
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Ešte nemajú ani 18, no už ich poznajú prezidenti, premiéri a guvernéri. Toto sú mladí aktivisti zo Slovenska aj zo sveta

Ešte nemajú ani 18, no už ich poznajú prezidenti, premiéri a guvernéri. Toto sú mladí aktivisti zo Slovenska aj zo sveta
Zdroj: Instagram / helenagualinga
ZAUJÍMAVOSTI ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Greta Thunberg totiž nie je ani zďaleka jediným príkladom. Svetových lídrov potrápili desiatky mladých ľudí s cieľom zlepšiť budúcnosť.

O Grete Thunberg aj my v Refresheri píšeme veľa. Nezabúdame však ani na prácu ďalších desiatok mladých aktivistov, ktorí bojujú za našu lepšiu budúcnosť. Vybrali sme niekoľko príbehov, ktoré by si mal poznať. Sústreďovali sme sa pritom na mladých ľudí, ktorí sa začali aktivizmu venovať predtým, ako dosiahli 18 rokov.

Zaujímalo nás, ako ďaleko to môžu dotiahnuť a či ich slová majú aj reálny dopad na spoločnosť, v ktorej žijú. Inšpiratívnych mladých ľudí sú desiatky, nebolo jednoduché výber zúžiť na niekoľko príbehov. Pridali sme preto ďalší faktor: museli sa stretnúť s lídrami ich krajiny alebo so svetovými lídrami. Aj tých je stále pomerne veľa, preto ti prinášame štyri príbehy, ktoré sú každý jedinečné v niečom inom. A áno, nájdeš medzi nimi aj Slováka.

Helena Gualinga, 17

Helena pochádza z Ekvádora, nádhernej latinskoamerickej krajiny, ktorej takmer polovicu plochy tvorí amazonský prales. Vyrástla v komunite domorodcov Sarayaku. Odmalička teda žije v prostredí, v ktorom bol aktivizmus súčasťou jej života. Najviac bojuje s ropnými spoločnosťami, ktoré bez ohľadu na následky využívajú ropné bohatstvo krajiny a ohrozujú tým prales a všetok život v ňom. 

Odporúčané
Vyskúšala som si predaj NotaBene na Americkom námestí: Polovica ľudí ma obišla, niektorí sa pristavili na kus slova Vyskúšala som si predaj NotaBene na Americkom námestí: Polovica ľudí ma obišla, niektorí sa pristavili na kus slova 1. decembra 2019, 13:02

„Videla som moje tety a mojich strýkov, ako bojovali za ochranu nášho územia. Urobili z nich kvôli tomu kriminálnikov,“ vysvetlila pre Insider. Taktika boja sa za tie roky zmenila, kedysi jej predkovia bojovali s vojakmi, ktorí sa snažili dostať na ich územie, dnes bojujú v súdnych sieňach, vypisujú žiadosti, sťažnosti a venujú sa byrokratickej vojne s magnátmi.

Bojuje za ľudské práva a v súvislosti s nimi často upozorňuje politických lídrov na dôležitosť ochrany pralesa a domorodcov v ňom. Ekonomika Ekvádoru sa takmer výhradne spolieha na export ropy. Prevláda tam obrovská chudoba, korupcia a nespravodlivosť. Helena využíva aj svoj Instagram, kde upozorňuje na nespravodlivosť a ekonomické pohnútky tých, ktorí majú moc upravovať zákony a spôsob, akým ropný biznis (a vlastne celá ich krajina) funguje. 

 

„Čelíme jednej z najväčších kríz v histórii ľudstva, klimatickej kríze,“ píše v jednom zo svojich príspevkov. „Domorodci, ktorí sú ochrancami Amazonu a predchádzajú ďalšiemu klimatickému ničeniu, sú označení za kriminálnikov, prenasledovaní a zavraždení. Ochraňujú pritom život a základné ľudské práva. Stojte s domorodcami!“ Ostré slová napísala k príspevku o jednom z protestov, ktorý sa odohral na newyorskom Time Square.

Helena vďaka svojim príspevkom pomáha zvyšku sveta spoznávať Ekvádor a vedieť o tom, čo sa tam deje. Pre Insider povedala, že pracuje aj s miestnymi ženami a deťmi a snaží sa pomáhať, kde sa dá. A prečo to všetko robí? Časť svojho života strávila v Európe a podľa jej slov pre Insider žila v strachu z toho, čo nájde, keď sa vráti domov. Je presvedčená o tom, že dnešný klimatický aktivizmus je iný: „Myslím, že práve prebieha obrovská revolúcia.“ Vraj je to odlišné, pretože dnes si dôležitosť bojovať za našu planétu uvedomuje oveľa viac ľudí.


Mari Copeny, 12

Pre nás je to nepredstaviteľné, ale milióny ľudí na svete nemajú prístup k pitnej vode. A to nielen v krajinách tretieho sveta, stáva sa to aj malým americkým mestám. Mari Copeny z jedného takého pochádza, volá sa Flint a nachádza sa v štáte v štáte Michigan. Mari je veselé dievča, baví ju roztlieskavanie a v budúcnosti by chcela by prezidentkou. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78155 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O americkom meste, ktoré už 5 rokov nemá pitnú vodu a 12-ročnej Mari, ktorá bojuje za jej obyvateľov
  • Ako dve tínedžerky na indonézskom Bali presadili totálny zákaz jednorazových plastov
  • O Marekovi zo Senice, ktorý pomáha bojovať proti dezinformáciám extrémistov
  • Za čo dostal Slovák Novinársku cenu a aký projekt chystá v najbližšom období
Domov
Zdieľať
Diskusia