Mňam! Tak tento koláč naozaj musíš skúsiť. Šťavnaté a osviežujúce marhule v kombinácii s vanilkovo-pudingovým krémom chutia naozaj božsky.
V tomto období je k dispozícii kopa čerstvého ovocia a bola by veľká škoda ho nevyužiť. Pripravili sme si vynikajúci koláčik z marhúľ, ktoré obsahujú množstvo karoténov (predstupne vitamínu A), kyselinu listovú a pantoténovú. Ako sladidlo do cesta sme využili xylitol - brezový cukor obsahujúci o 35 % menej kalórii ako cukor. Ak ho nemáš, nič sa nedeje a použi tvoje obľúbené sladidlo. Koláčik odporúčame aj posypať mandľovými lupienkami, chutí ešte lepšie.
INGREDIENCIE
na cesto
100g celozrnnej špaldovej múky
40g ovsenej múky (pomleté vločky)
40g mandľovej múky (pomleté mandle)
30ml kokosového oleja
50ml vody
1 ČL škorice
15g xylitolu (trstinového cukru alebo iného sladidla)
na náplň
400g marhúľ
20g vanilkového pudingového prášku
150ml mlieka
100ml vody
150g tvarohu
1 ČL vanilkového extraktu
sladidlo podľa chuti (stévia)
voliteľné: mandľové lupienky na posypanie
POSTUP
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vznikne nám tuhé cesto, ktoré vtlačíme do formy (priemer 24cm). Marhule umyjeme, rozkrojíme na polovice, vykôstkujeme a naukladáme na cesto. Pudingový prášok a ľubovoľné sladidlo zmiešame, prilejeme vodu, mlieko a uvaríme do zhustnutia. Do ešte horúceho pudingu jemne vmiešame tvaroh spolu s vanilkovým extraktom a túto zmes vylejeme na marhule. Koláč ešte pred pečením môžeme posypať mandľovými lupienkami. Pečieme 50 minút na 180°C. Pred krájaním necháme koláčik vychladnúť minimálne 2-3 hodiny.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 10 častí)
Kalórie: 152
Bielkoviny: 5g
Sacharidy: 22g (z toho vláknina 2g)
Tuky: 6g
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.