Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2016, 11:25
Čas čítania 0:00
necis

6 jednoduchých rád, ako naštartovať zmenu nielen v stravovaní či tréningoch, ale celkovo na ceste za zdravším životným štýlom

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nevedieť ako začať mnohokrát slúži len ako výhovorka pri robení dôležitých životných zmien, poďme si teda spoločne tento problém odstrániť.

Je zrejmé, že aj veľké množstvo pravdivých a overených informácií potvrdených nespočetným množstvom štúdií a praxou, dokáže v začiatočníkoch vyvolať takmer identické pocity - frustrácia, beznádej. Rovnaká frustrácia vzniká v nás, keď vidíme mnohé pochybné stránky inzerujúce detoxikačné čaje či zázračné pilulky a "overené" jedálničky. Je ich až príliš. Počet čitateľov nám neustále pribúda a preto, ak si tu nový, prípadne stále nevieš, ako opäť naštartovať zmenu (nielen) v stravovaní, tak v následujúcich riadkoch sa dozvieš niekoľko tipov, ktoré ti môžu pomôcť.

Raz ten prvý krok spraviť musíš.

6 jednoduchých rád, ako naštartovať zmenu nielen v stravovaní či tréningoch, ale celkovo na ceste za zdravším životným štýlom
Zdroj: recycledrubbercouncil.org

Cieľ

Vedieť si stanoviť cieľ a správne určiť ako ho dosiahnuť, predstavuje to správne vykročenie za lepším stravovaním, zdravším telom a možno aj získaním vytúžených kociek na bruchu, ktoré však samozrejme nedefinujú to, kto je a kto nie je fit. Čo chceš dosiahnuť? Schudnúť 10 kilogramov, alebo si opäť obliecť nejaké to obľúbené oblečenie, ktoré aktuálne iba visí v skrini? Vyzerať dobre na dovolenke, či piť menej kalórií sladených nápojov? Nezabúdaj si konkrétny cieľ zaznačiť na papier, do telefónu, kdekoľvek. Mal by byť reálny a ohraničený určitým časovým obdobím.

Rozdielnosť tela

Okrem rozdielnych povolaní, záľub, typu tréningu, existujú veci, ktoré už bohužiaľ nezmeníme. Metabolizmus, reakcia tela na určité potraviny, lepšie akceptovanie vyšších/nižších hodnôt špecifických makroživín atď. Dokonca i jednovaječné dvojičky s rovnakými koníčkami, prácou, budú potrebovať na priberanie svalovej hmoty či úbytok tuku rozdielne kalórie. Metóda pokus – omyl predstavuje ideálny spôsob zistenia tvojich preferencií. Raňajkovať či neraňajkovať? Vyhovuje ti väčšie množstvo jedál rozdelených do celého dňa alebo jesť len trikrát do dňa? Samozrejme existujú odporúčania, ktoré platia viacmenej pre všetkých jedincov (konzumovať ovocie, zeleninu, mať viac spánku...), no i tak je známe, že čo platí na mňa, nemusí byť ihneď ideálne pre teba. Existuje viac ciest do Ríma. Čítaj, študuj, veci aplikuj do praxe a snaž sa rokmi prísť na to, čo ti vyhovuje a zapadá do tvojho životného štýlu. Ak ti niekto povie, že raňajkovať musíš, ruky preč! Ak ti niekto povie, že raňajkovať nesmieš, ruky preč! Čierno-biely pohľad nielen vo fitness je maximálne hlúpy, a preto buď mysľou otvorený, no obozretný. Sú isté fakty, ako že najdôležitejším prvkom v rámci stravovania sú v prvom rade kalórie, čo sme si písali v našom výživovom rebríčku, ale nedostaň sa na cestu, ktorá má len jeden smer. Rozloženie makroživín, štýl stravovania a ďalšie podkategórie v rámci výživy sú len na tebe.

6 jednoduchých rád, ako naštartovať zmenu nielen v stravovaní či tréningoch, ale celkovo na ceste za zdravším životným štýlom
Zdroj: jackedfactory.com

Časová vyťaženosť

Stará známa pravda, že máme k dispozícii všetci rovnaký počet hodín za deň je síce pravdivá, no ako máme jednotlivé hodiny využité a vyťažené je už vysoko individuálne. Nikdy nemôžeme porovnávať človeka, ktorý za 12 hodín v práci má iba jednu 30-minútovú prestávku a zamestnanca pracujúceho z domu. Ďalším, nie príliš ideálnym príkladom z hľadiska prípravy jedál na deň dopredu bude napríklad taký kuriér, ktorý nemá k dispozícii ani len chladničku. No i jedinec, ktorý strávi obrovské množstvo pracovných hodín za volantom dokáže splniť svoje ciele pomocou rôznych pomocníkov - proteínových tyčiniek/šejkov, sušeného mäsa, bielkovinových čipsov či iných potravín, alebo využitia prerušovaného hladovania počas pracovných hodín, kedy jeho prvé jedlo dňa môže byť až pri návrate domov. Možností je k dispozícii veľmi veľa, nevyužívaj slovné spojenie „nemám čas“ ako svoju výhovorku. Niekedy je to s časom ťažké, ale každá situácia sa dá optimálnym spôsobom vyriešiť tak, aby si sa neukracoval o svoje ciele. Rozober si svoj deň na drobné, takisto tvoju prácu a vyznač si čas, kedy je možnosť do seba dostať jedlo, kedy trénovať, spať a zároveň vykonávať svoj job. Nestresuj sa, ak nemôžeš jesť každé dve hodiny, to nie je jediná cesta ako sa dostať do cieľa, čo sme si povedali v odseku vyššie.

Tréning

Ďalšiu premennú v tvojej rovnici predstavuje tréning. Nielen jeho intenzita, množstvo tréningov do týždna, ale i typ tréningu (silový, kardio, či dokonca crossfit a iné) tu zohráva majoritnú úlohu. Vedieť správne identifikovať náročnosť tréningu nie je také jednoduché ako sa možno na prvý pohľad zdá. Ak nedokážeš chodiť 4, 5 či 6-krát do týždňa cvičiť, nepanikár. Dobrý a efektívny tréning sa dá zostaviť aj pri nižšej frekvencii. V prvom rade musí byť tvoj tréningový plán realistický, pretože darmo si dáš cieľ cvičiť 6-krát do týždňa, keď to jednoducho nebudeš stíhať časovo, v rámci regenerácie, práce a nebudeš schopný ho dodržiavať. Darmo naskočíš na špecifický tréning, keď ťa absolútne nebude baviť a z dlhodobého hľadiska ho nebudeš dodržiavať. Zvoľ si taký tréning, ktorý budeš schopný konzistentne dodržiavať. To prináša výsledky a progres! Najlepší a optimálny plán neexistuje, no ak máš rád slovíčko optimálny, bude to taký, ktorý dodržíš a dokončíš. Ak si myslíš, že najlepší tréning je 4-krát do týždňa, no nemáš šancu tak často chodiť do fitka, kašli na to, trénuj 3-krát a neznervózňuj sa tým, čo nie si schopný ovplyvniť.

6 jednoduchých rád, ako naštartovať zmenu nielen v stravovaní či tréningoch, ale celkovo na ceste za zdravším životným štýlom
Zdroj: megsquat.com

Vlastný výskum

Kým sa pustíš po hlave do množstva pre teba nového, preštuduj si zopár výskumov, článkov či prečítaj nejakú publikáciu. Rozširuj si obzory. Alebo jednoducho si prečítaj každý jeden článok na našom webe. Často nám totiž príde do správ otázka, na ktorú je odpoveď v niektorom z článkov spoločne s dávkou vedy, aplikácie do praxe a vlastného názoru. Aké existujú vôbec typy stravovania, ako to je s tými kalóriami a ktoré typy stravovania by ti mohli pasovať do životného štýlu? Obetuj chvíľku svojho voľného času a zisti, aké máš vôbec pre teba reálne možnosti.

Využitie poradenstva

Ak si dočítal až sem a stále nevieš, ako vykročiť za svojím cieľom, tak nezúfaj. Ešte stále môžeš využiť poradenstvo trénerov. Avšak, tu si daj veľký pozor, pretože nie každý tréner je zároveň dobrý tréner. Taktiež sa snaž nezamotať do pavučiny klamstiev mnohých "poradcov", fitness instagram „celebrít“, ktorí ti predajú aj mystickú čistú vodu, z ktorej zaručene schudneš. Poznáš kamaráta, ktorý vie cvičiť? Skús ho požiadať o 2-3 spoločné tréningy. Možno časom ti bude vedieť Fitcult tím vyriešiť aj tento problém, ktovie...

Vieme, že každým dňom pribúda množstvo nových čitateľov, tak tento článok skôr predstavoval zhrnutie možností ako začať a taktiež to môže poslúžiť ako znovuobnovenie už nadobudnutých informácií pre skúsenejších jedincov, ktorí však zišli z pomyselnej cesty za svojimi cieľmi. Týchto pár bodov sa dá aplikovať nielen na stravu, ale i na tréning, zmenu životného štýlu a množstvo iného. A nezabúdaj, na každého jedného z nás platí niečo iné, máme rôzne povolania, hobby, povinnosti. Zisťuj, spochybňuj a skúšaj.

Domov
Zdieľať
Diskusia