Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. novembra 2019, 12:31
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Islandskou sopkou otriaslo cez 700 zemetrasení. V prípade erupcie by Európu mohla čakať pohroma, upozorňujú vedci

NEWS ISLAND
Uložiť Uložené

Vulkán Askja dáva o sebe čoraz viac vedeť.

V oblasti islandskej sopky Askja vedci za menej než týždeň zaznamenali vyše 700 zemetrasení. Podľa odborníkov by sa tak vulkán mohol stať po dlhej dobe opäť aktívnym, informuje portál Severe-Weather.eu.

Naposledy sa Askja veľkým predstavením pripomenula v roku 1875, keď jej sopečný prach dopadol na Škandináviu a časť strednej Európy. Táto erupcia mala za následok vlnu emigrácie z Islandu. Slabšia aktivita sopky nasledovala v roku 1961.

Odporúčané
Na mesiaci Jupitera s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme vybuchne gigant menom Loki Na mesiaci Jupitera s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme vybuchne gigant menom Loki 19. septembra 2019, 18:49

Prvé z najnovších zemetrasení začali Askjou otriasať 6. novembra. Najsilnejšie zatiaľ dosiahli 3,4 stupňa Richterovej škály. Vedci upozorňujú aj na ubúdajúci ľaď v jazere Öskjuvatn, no taktiež na zvyšovanie teploty, za ktoré zrejme môže stúpanie magmy z Askjy na povrch.

V roku 2010 vybuchla na Islande sopka Eyjafjallajökull, ktorej popol sa dostal do výšky desiatich kilometrov. Následkom bolo obmedzenie leteckej dopravy v oblastiach Škandinávie a západnej i strednej Európy. Negatívne následky boli taktiež ekonomického charakteru.

 

V súčasnosti podľa vedcov nehrozí, že by bezprostredne došlo k erupcii. S pribúdajúcimi zemetraseniami by sa ale nakoniec mohla sopka „prebudiť“. Odborníci na teoretickej úrovni vytvorili simuláciu, ktorá poukázala na to, čo by sa stalo, keby sa sopka prebrala k životu.  Nižšie priložený model zobrazuje šírenie popola behom krátkych piatich dní.

Islandská sopka sa prebúdza k životu. V prípade erupcie by Európu mohla čakať pohroma, upozorňujú vedci
Islandská sopka sa prebúdza k životu. V prípade erupcie by Európu mohla čakať pohroma, upozorňujú vedci Zdroj: NOAA Hysplit model
Domov
Zdieľať
Diskusia