Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 18:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na mesiaci Jupitera s najaktívnejšími sopkami v celom solárnom systéme vybuchne gigant menom Loki

ZAUJÍMAVOSTI SOPKA
Uložiť Uložené

Erupcia bude pozorovateľná aj zo Zeme.

Sopka Loki Patera na mesiaci Jupitera s názvom Io by mohla čoskoro opäť vybuchnúť, informuje CNN. Jej pomenovanie vzišlo od nordického boha Lokiho, ktorého v modernej dobe spopularizovala najmä filmová tvorba Marvelu. A práve Loki má byť podľa odborníkov z NASA najväčšou sopkou na Io.

V infračervenom svetle je tak jasný, že ho môžeme pozorovať pomocou ďalekohľadov zo Zeme, tvrdí vedkyňa Julie Rathbun z Planetary Science Institute. V 90. rokoch minulého storočia táto veľmi aktívna stopka mesiaca Io vybuchovala každých 540 dní, pričom v aktuálnej dobe sa mal daný interval skrátiť na 475 dní. Odborníčka z PSI preto verí, že k erupcii Loki Patera príde ešte v priebehu tohto mesiaca.

Posledný výbuch danej sopky podľa správnych predpokladov vedkyne nastal v máji minulého roku. Sopky sú podľa nej veľmi nepredvídateľné, ale veľkosť Lokiho umožňuje lepší odhad blížiacich sa erupcií. Detailnejší rozpis výbuchov sopky Loki Patera nájdeš v publikácii Julie Rathbun.

Posledné zábery erupcie inej sopky na Io boli NASA pozorované koncom minulého roka. Zaujímavým objektom je ale z hľadiska výskumu taktiež mesiac Europa. V súčasnej dobe sa príprava vesmírnej lode, ktorá poletí na Europu, nachádza už vo finále. Cieľom má byť overenie potenciálne vhodných podmienok na život. 

Odporúčané
Do Jupitera naozaj narazil asteroid. Mal vážiť 450 ton Do Jupitera naozaj narazil asteroid. Mal vážiť 450 ton 17. septembra 2019, 14:47
Domov
Zdieľať
Diskusia