Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2019, 13:28
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Rusko zaviedlo vlastný „suverénny“ internet: Vznikne tak akási digitálna železná opona, ktorá má údajne chrániť občanov

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Ako však budú vedieť, že ich chránia, keď nebudú mať prístup k informáciám?

Ruská vláda schválila nový zákon o kontrole obsahu na internete už dávnejšie, teraz vstupuje do platnosti v plnom rozsahu. Experti sa obávajú, že je to spôsob, akým chce Kremlin umlčať svojich odporcov. Proti tomuto zákonu v marci 2019 pochodovali tisícky Rusov.

O čo ide

Tzv. suverénna, alebo samostatná, internetová sieť, umožňuje obmedziť obsah, ktorý je na internete pre Rusov dostupný. Podľa vlády ide o krok, ktorý pomôže ochrániť ruský kyberpriestor a používatelia si nevšimnú žiadnu zmenu. Nebudú vedieť, aký obsah je blokovaný a ani to, prečo. Podľa BBC sa niektorí kritici obávajú, že týmto sa Rusko pokúša vytvoriť firewall ako ten, ktorý má dnes Čína. Hovorca vlády sa pre BBC vyjadril, že sa nechystajú „odstrihnúť prístup k internetu.“

Prezident Putin podpísal tento zákon pred niekoľkými mesiacmi. Vytvára sa teda samostatná sieť, cieľom je úplne sa oslobodiť od zahraničných serverov a byť samostatní v prípade „ohrozenia“. Zákon umožňuje ruskej telekomunikačnej agentúre Roskomnadzor úplne odstrihnúť externé zdroje a vytvoriť tak čisto ruskú sieť. To, čo sa dá považovať za riziko a aké kroky sa podniknú, určuje vláda.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

V praxi musel každý poskytovateľ internetu inštalovať špeciálny hardvér, ktorý sa do hĺbky pozerá na obsah a jeho zdroj. Umožňuje to využívanie tzv. Deep Packet Inspection, ktorý používa napríklad aj spomínaná Čína.

Podľa CNN tento krok znamená, že Rusko vytvára priestor pre cenzúru a kontrolu. „Tento krok ohrozuje právo ľudí na slobodu slova a na slobodu informácií online,“ povedala pre CNN  Rachel Denber, zástupkyňa riaditeľa organizácie Human Rights Watch, ktorá sa špecializuje najmä na krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. 

Odporúčané
Slovák Jaro vloguje svoj život v Číne: Kupovali sme si tu aj Horalky, kolega kvôli kreditovému systému nechcel prebehnúť cez cestu Slovák Jaro vloguje svoj život v Číne: Kupovali sme si tu aj Horalky, kolega kvôli kreditovému systému nechcel prebehnúť cez cestu 18. augusta 2019, 17:25

Systém už testovali lokálne, teraz ho spustili v celom Rusku

Hardvér už v jednom z regiónov testovali, od konca októbra ho spustili v celej krajine. Predseda vlády Medvedev podpísal zákon, ktorý nariaďuje každoročné „nácviky“. Podľa CNN budú nacvičovať, ako zareagujú v rôznych prípadoch ohrozenia krajiny. Tieto testy bude okrem iných inštitúcii koordinovať aj ministerstvo obrany a ruská bezpečnostná služba.

Kontrolovaný online priestor?

Rusko nechávalo donedávna pomerne voľnú ruku, pokiaľ išlo o online obsah. Ani zďaleka sa nepodobali cenzúre, ktorá vládne v Číne. Zdá sa však, že práve týmto smerom sa podľa CNN uberajú.

Začiatkom tohto roka ruská vláda schválila nové zákony, na základe ktorých môžu udeliť pokuty alebo trest odňatia slobody tým, ktorí šíria fake news či „nerešpektujú“ vládnych predstaviteľov online. Ale už pred rokom sme boli svedkami neúspešného pokusu zakázať Telegram, aplikáciu na posielanie správ, v celej krajine. V tom čase sa podľa CNN vyjadril aj zakladateľ Telegramu, ktorý povedal, že v takomto prípade nájdu iný spôsob, ako sa zákazu vyhnúť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia