Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. októbra 2019, 17:56
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat

Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat
Zdroj: Instagram / radost_je_volba
REFRESHER SLOVENSKO TEHOTENSTVO
Uložiť Uložené

Tieto dievčatá napokon svoje rozhodnutie mať rodinu neoľutovali. Dokončiť školu s dieťaťom v náručí však nebolo jednoduché.

Vieš si predstaviť, že sa staneš rodičom pred maturou či štátnicami? Aké to je kojiť tesne pred písomkou alebo sa starať o dieťa, kým priateľka ide do školy? Kto bude zarábať, ako sa uživíte? Čo povedia rodičia, kamoši, okolie? Budeš ešte mať príležitosť doštudovať alebo budovať kariéru?

Toto sú otázky, ktoré sa pýta mnoho dievčat, keď neplánovane otehotnejú. Spolu s nimi sa však „v tom“ vezú aj priatelia, snúbenci, manželia, ktorí sú rovnako mladí a dieťa ešte možno nebolo na ich radare. Rozhodli sme sa pozrieť sa na príbehy mladých ľudí ako si ty, ktorým sa narodilo dieťa. Nájdeš tu páry, ktoré už boli zosobášené či zasnúbené, ale aj také, ktoré spolu chodili iba pár mesiacov. Niektorí mali pred maturitou, iní pred štátnicovým ročníkom na medicíne. Spája ich rozhodnutie cez všetky ťažkosti si dieťa nechať – a tých ťažkostí veru nebolo málo. Mladých mamičiek pritom za uplynulé roky rapídne ubudlo, ženy rodia vo vyššom veku kvôli kariére či iným dôvodom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko dievčat vo veku 10-24 otehotnelo minulý rok na Slovensku
  • Koľko žien absolvovalo umelé prerušenie tehotenstva
  • O koľko za posledných 20 rokov klesol počet potratov na Slovensku
  • Aké to je maturovať alebo sa učiť na skúšky z medicíny s dieťaťom v náručí
  • Ako rôzne reagujú slovenskí rodičia na tehotenstvo ich dcér
  • Na koho sa môžeš obrátiť v prípade, že ty alebo dievča v tvojom okolí neplánovane otehotnelo

Koľko mladých dievčat otehotnie na Slovensku?

V roku 2016 NCIZ evidovalo viac ako 12-tisíc tehotných dievčat vo veku 10 až 24 rokov. Najpočetnejšia skupina boli 20-24-ročné, teda vo veku vysokoškoláčok alebo absolventiek stredných odborných škôl. Do tejto skupiny spadá aj Martina, ktorá otehotnela v piatom ročníku na medicíne.

Chodila som do školy a pripravovala sa na skúšku z internej medicíny.

Martina (24) a Peter (22) sa zosobášili v roku 2018, správu o tehotenstve dostali krátko po svadbe. Prvou reakciou aj u Martiny bola zmes pocitov: „Šok, radosť, šťastie, strach. Asi najväčší strach som mala z toho, čo povie okolie,“ opísala, ako tehotenstvo spočiatku prežívala. Reakcie okolia sa obávala, pretože to bolo tak skoro a zároveň ešte stále študuje. Báli sa, ako zvládnu dieťa a školu, ale zároveň boli radi. Len mesiac predtým jej doktor oznámil, že bude mať ťažkosti otehotnieť.

Peter sa dieťaťu potešil: „Keď som mu to povedala, tak sa rozplakal od úprimného šťastia a veľmi, veľmi sa tešil na bábätko.“  Martina na to spomína s úsmevom. Skvele to prijala aj rodina a blízke okolie, po prvotnom šoku sa všetci tešili. Stretli sa však aj s negatívnymi reakciami. „Hovorili nám, že sme nezodpovední. Vraj si dieťaťom skomplikujeme život.“ Martina nám vysvetlila, že bývajú v podnájme a študujú.

V ich okolí majú ľudí, ktorí im pomáhali a sú pre nich dodnes oporou. Najmä za to je novopečená mamička (dcéra Anna má teraz 4 mesiace) veľmi vďačná. „Počas tehotenstva ma často premohli strach a panika. Potrat mi ani na sekundu nenapadol, ale aj tak si neviem predstaviť, ako by som to zvládla bez takej podpory.“  Samotné tehotenstvo nebolo vôbec jednoduché. Trápili ju rôzne komplikácie, zažila tzv. tehotenskú cholestázu, kvôli ktorej ju svrbelo celé telo, nevedela poriadne spať a bolo jej zle. Popri tom naďalej chodila do školy a pripravovala sa na skúšky z medicíny. Napokon skončila hospitalizovaná na rizikovom oddelení, pôrod jej vyvolali o mesiac skôr. Skúšku z internej medicíny robila iba jeden mesiac po pôrode.

Martina a Peter so svojou dcérkou.
Martina a Peter so svojou dcérkou. Zdroj: Martina Jurová

Opýtali sme sa Martiny, či sa v tom čase cítila na dieťa pripravená. Vraj ani zďaleka: „V živote som nedržala žiadne bábätko v rukách, netušila som, čo to všetko obnáša, nevedela som si predstaviť, že budem schopná sa postarať o ďalšieho človeka, absolútne som sa necítila pripravená. Ale vravela som si, že na to sa asi ani nedá úplne pripraviť. A veľmi ma upokojovalo.“ Napokon, na všetko boli dvaja, nemusela to zvládať bez opory. Je to mnohokrát ťažké, ale podľa jej slov by určite nemenili.

Viac ako tritisíc tínedžeriek otehotnelo minulý rok

Vieme o viac ako tisícke tehotných dievčat vo veku 15 až 17 a o ďalších viac ako dvoch tisícoch vo veku 17 a 18. Okrem toho otehotnelo 47 maloletých dievčat (teda vo veku 14 a menej rokov).  Najpočetnejšia skupina sú teda dievčatá, ktoré sú v posledných ročníkoch na strednej. Medzi ne patrí aj Adriána, ktorá nám porozprávala o tom, ako zvládla tehotenstvo v poslednom ročníku.

Až do siedmeho mesiaca som chodila do školy, maturovala som dva týždne po pôrode.

Adriána (22) mala devätnásť rokov, keď otehotnela so svojim toho času snúbencom, dnes už manželom. Bola v maturitnom ročníku. So snúbencom sa veľmi ľúbili, ale s dieťaťom nerátali.

„Moja prvotná reakcia bol šok zmiešaný s panickým záchvatom. Nevedela som pochopiť, čo sa deje a aké to bude mať následky. Na papieri som už bola dospelá, ale v skutočnosti som dospela až vo chvíli, keď som svoje dieťa držala v rukách,“ spomína si na to, ako svoje prvé tehotenstvo prežívala. Až do siedmeho mesiaca chodila do školy, vďaka podpore učiteľov a spolužiakov to zvládala, hoci na rannú nevoľnosť nikdy nezabudne.

„Pociťovala som zúfalstvo a chaos,“ spomína a dodala, že jej najviac pomohol fakt, že v tom neostala sama. Snúbenec to zvládal bravúrne, vo veku 23 rokov ju podporoval a sľúbil jej, že nech sa deje čokoľvek, on pri nej zostane.

“Moji rodičia boli z toho úplne mimo, mala som dojem, že som ich veľmi sklamala,“ povedala Adriána pre Refresher a dodala, že napokon ich obmäkčila vnučka. Medzi ním a starými rodičmi je nádherné puto, veľmi im pomáhajú vo vzťahu aj vo výchove. Rodičia sa pravdepodobne báli toho, ako zvládne taký rýchly prechod z role dieťaťa do pozície rodiča, neboli si istí ani tým, či je vzťah ich dcéry so snúbencom dostatočne silný, aby takýto tlak vydržal. Potrat sa ako možnosť vynoril uprostred diskusie, ale napokon sa rozhodli dcérku si ponechať.

Termín pôrodu mala mať v máji, vychádzalo to teda presne počas maturít. Všetko bolo neisté: nevedeli, či stihne dokončiť skúšky, netušili, kde budú bývať. Na vysokú školu Adriána nešla. Napokon porodila dva týždne pred maturitami, skúšky zvládla. Jej akademický týždeň ale prebiehal úplne inak, než ako to u maturantov býva. Medzi dvoma dojčeniami si ledva vládala zopakovať učivo, napokon šla aj do školy s dcérkou. Vždy, keď sedela pred komisiou, počas odpovede sa veľmi bála, či sa maličká nerozplače. Fotografia malej Abigél dodnes visí v riaditeľni gymnázia s milým popisom najmladšia maturantka. Škola Adriánu podržala a napokon im život zodpovedal aj ostatné otázky.

Fotka z decembra 2014 - Nándor a Adriána so štvormesačným bruškom

Adriana a Nándor na stužkovej. Adriana je na fotke vo 4. mesiaci tehotenstva.
Adriana a Nándor na stužkovej. Adriana je na fotke vo 4. mesiaci tehotenstva. Zdroj: Adriana Gergely

Ako sa na svoje rozhodnutie pozerá spätne? „Som rada, že som mala dieťa mladá, hoci by som nikomu neradila vziať si zo mňa príklad. “ Sama vraj nevie, odkiaľ na to vzala silu. Vidí však veľkú výhodu v tom, že je mladou mamičkou: „Vždy som si o sebe aj myslela, že to tak bude, hoci som nečakala, že to príde tak skoro.“

Pár dní pred 22. narodeninami sa jej narodila aj druhá dcérka Flóra, tentokrát to bolo uprostred prípravy na skúšky z autoškoly, vysvetlila nám so smiechom. Nepochybuje o tom, že by sa opäť rozhodla rovnako a zo svojej rodinky má veľkú radosť. „Zmenil sa môj rebríček hodnôt a môj postoj k životu. V 24 rokoch, s manželom a dvoma deťmi prežívam úplný život.“

Rozhodujú sa mladé dievčatá pre potrat?

V roku 2018 bolo nahlásených dohromady až viac ako 15-tisíc potratov, o necelú tisícku menej ako rok predtým. Ale nie všetky dievčatá majú čas potrat aspoň zvážiť. Napríklad Natália (28) zistila, že je tehotná so svojim vtedy 29-ročným priateľom, až v ôsmom (!) mesiaci tehotenstva. Dovtedy sa dieťa uložilo v zadnej časti trupu.

Strašne som sa rozplakala. Bála som sa, či to zvládnem.

„Neprežívala som žiadne typické symptómy: menštruácia mi normálne chodila 7 mesiacov ako vždy. Až potom sa oneskorila,“  vysvetlila nám Natália. S partnerom teda mali oveľa menej času na prípravu: rodila len niekoľko týždňov po tom, čo sa o dieťati dozvedela. To, že otehotnie, nečakala. S priateľom vraj boli opatrní, pre Refresher však prezradila, že až po prvom dieťati začali používať antikoncepiu. Dovtedy si priateľ „dával pozor“.

Samozrejme, správa o dieťati prekvapila nielen ju, ale aj partnera. Nešlo len o dieťa, ale aj o fakt, že zo dňa na deň bol pôrod na spadnutie. „Priateľ sa skoro zbláznil, keď som mu povedala, že sa môže stať otcom vlastne kedykoľvek,“ pospomínala si na v podstate kratučké tehotenstvo Natália. Po vyšetrení u lekára sa dieťatko pohlo a presunulo viac do brucha, čím mala zrazu viditeľnejšie bruško. Filip pri tom pohľade na takú rýchlu zmenu takmer odpadol. Šok a obavy opadli až po niekoľkých týždňoch po pôrode, kedy sa prvýkrát odvážil vziať syna na ruky. „Bál sa, že by mu ublížil,“ vysvetlila mamička.

Ako prežíva takéto správy žena v pokročilom štádiu tehotenstva? „Prvotná reakcia bol šok, ale po pár hodinách som si začala uvedomovať, čo to vlastne znamená.“ Nebolo cesty späť. Na potrat bolo neskoro. Natáliin sen žiť v zahraničí sa rozplynul. Na rad prišiel strach z materstva a zúfalstvo, pretože namiesto niekoľkých mesiacov mala nanajvýš mesiac na to, aby sa so všetkým zmierila. „Strašne som sa rozplakala. Nielen preto, že som mala sen ísť do zahraničia a pár rokov tam žiť, ale aj preto, lebo som sa bála, či to zvládnem.“  Väčšinou sa mamičky pripravujú na dieťa viac ako pol roka, Natália tento čas nemala. Veľkou oporou jej v tejto situácii bola mama. Natália stihla ešte aj predpôrodnú prípravu a po neľahkom pôrode na svet priviedla krásneho synčeka.

Natália so svojimi dvoma synmi (5 a 7).
Natália so svojimi dvoma synmi (5 a 7). Zdroj: Natália Valovičová

Ako to bolo so školou? Najskôr požiadala o odklad skúšok, časom však zo školy odišla. Viac času trávila učením sa než so svojim synom a to sa jej nepáčilo. „Školu si môžem spraviť hocikedy, ale deti rastú tak rýchlo, že si to nestihneme užiť,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie. Potrat by nezvažovala, ani keby o tehotenstve vedela včas. S priateľom boli spolu 3 roky a rozumeli si dobre. Natália tiež verí, že sa stala matkou v najlepšom veku (z pohľadu medicíny). „Aby toho nebolo málo, o druhom tehotenstve sme sa dozvedeli v piatom mesiaci,“ dodala s úsmevom. Zo svojich dvoch synov má veľkú radosť.

Odporúčané
Mladým Slovákom sa po škole nechce pracovať. Radšej žijú u rodičov bez nákladov, upozorňuje ministerstvo Mladým Slovákom sa po škole nechce pracovať. Radšej žijú u rodičov bez nákladov, upozorňuje ministerstvo 25. marca 2019, 15:59

Zmenil sa vek pri prvom pôrode od 90. rokov?

NCZI nám poskytlo prehľad o ženách-prvorodičkách a ich veku od roku 1997.  Počet maloletých dievčat (do 14 rokov), ktoré porodili, sa pohybuje v rozmedzí 25 až 43, najmenej takýchto matiek zaznamenali v rokoch 2001 a 2003. Dá sa teda povedať, že toto číslo pomerne stagnuje a každoročne sa objaví niekoľko desiatok mladistvých dievčat, ktoré sú tehotné. Len z pohľadu na ich počet nevieme určiť, prečo sa tieto prípady stávajú, môžeme len predpokladať, že veľkú úlohu v tom zohráva aj sexuálna náuka, alebo teda informácie, ktoré majú dievčatá v tomto veku.

Trochu iná situácia je u dievčat vo veku 15 až 24, kde počet rodičiek dlhodobo klesá. V roku 1997 viac ako 17-tisíc dievčat v tomto veku porodilo svoje prvé dieťa, pričom v roku 2017 to bolo iba okolo 7-tisíc. Takže za dvadsať rokov klesol počet mladých mamičiek až o desaťtisíc, čo je takmer 60 %. A to napriek tomu, že tento vek môžeme z pohľadu vedy považovať za „ideálny“ na prvé dieťa. Vzdelávanie, škola a zmeny v pohľade na vzťahy v tom istotne zohrávajú svoju úlohu. 

Ak si myslíš, že číslo klesá aj kvôli tomu, že dievčatá si častejšie vyberajú kvôli škole či kariére potrat, tak sa mýliš. Pozreli sme sa aj na štatistiku potratov mladých žien na Slovensku, pričom sme sa zamerali na umelé prerušenie tehotenstva. 

Koľko dievčat vo veku do 24 rokov požiadalo o potrat?

Národné centrum zdravotníckych informácií ešte v apríli tohto roku informovalo o znížení počtu potratov na Slovensku. Podľa ich štatistík od roku 1977, kedy umelé prerušenie tehotenstva absolvovalo viac ako 20-tisíc žien, počet klesol na 7350 v minulom roku. Samozrejme nemáme prehľad o tých, ktoré nevykonali zdravotnícke zariadenia.

Umelé prerušenie tehotenstva znamená, že o interupciu požiada žena. Vykonáva sa do 12. týždňa tehotenstva (počíta sa to od prvého dňa poslednej menštruácie) a musí to prebehnúť u gynekológa. Do 16 je k takému zákroku povinný súhlas rodiča (zákonného zástupcu), vo veku 16-18 o zákroku rodičov informuje priamo lekár, no súhlas sa nevyžaduje.

U maloletých dievčat do 14 rokov bolo v minulom roku nahlásených dohromady 20 potratov: 3 boli spontánne, 14 umelých prerušení a 3 spadajú do skupiny „iné“. Vo veku 15 až 19 rokov vieme o 979 potratoch, z toho takmer 550 boli umelé prerušenia.  Aj tieto informácie nájdeš na webe NCZI. Vôbec nehovoríme o zanedbateľnej skupine, je to viac ako 13 % celkových potratov na Slovensku. 

V tomto veku otehotnela aj Eva, ktorá porodila pred rokom. Vtedy mala 21 rokov. V tom čase už boli so Števom manželia asi rok, obaja mali prácu, nové auto a našetrené peniaze. V polovici februára 2018 zistili, že čakajú bábätko. „Očakávala som radosť, ale oveľa viac som pociťovala strach. Od prvého dňa mi bolo príšerne zle skoro zo všetkého, čo som zjedla,“ opísala nám svoje popisy Eva. Veľkou oporou jej bol Števo, ktorý už túžil po dieťati.

Na dieťa sme už boli pripravení.

Opýtali sme sa ich, ako na tehotenstvo reagovalo okolie. „Samozrejme, pre ľudí bolo nezvyčajné už to, že sme sa brali takí mladí. Nečakali, že tak rýchlo budeme mať dieťa. Prekvapilo ich to, ale rodina sa tešila.“ Podľa Eviných slov o potrate neuvažovali. Kvôli rodinnej anamnéze však šli na genetické testy, ale výsledky boli dobré a malý Eliáš sa narodil zdravý. Eva tvrdí, že aj ak by čosi nebolo v poriadku, o potrat by nemala záujem. Boli pripravení prijať akékoľvek dieťa, fyzicky, psychicky aj finančne sa cítili, že už bol čas. 

Eva a Štefan so svojim synčekom Eliášom.
Eva a Štefan so svojim synčekom Eliášom. Zdroj: Instagram / radost_je_volba


„Celkovo tehotenstvo som si chvíľkami užívala, ale chvíľkami to bolo náročné,“ opisuje svoje pocity dnes už dvadsaťdvaročná mamička. Po zdravotnej stránke mala pomerne bezproblémové tehotenstvo aj pôrod. Ale psychika bola náročnejšia. Manžel ju stále vedel rozveseliť, zvládli to spoločne a dnes odporúča každému byť mladým rodičom. „Viac vládzem stíhať a myslím si, že som cool mamka. Ešte sa len uvidí, či si to myslí aj moje dieťa (smiech).“

Odporúčané
Baška otehotnela ako 16-ročná v prváku na strednej škole. Na skúšky sa musela učiť popri kočíkovaní (Rozhovor) Baška otehotnela ako 16-ročná v prváku na strednej škole. Na skúšky sa musela učiť popri kočíkovaní (Rozhovor) 21. apríla 2019, 14:35

Z krátkeho vzťahu do manželstva

O svoj príbeh sa s nami podelila aj Adriana, ktorá otehotnela v devätnástich so svojim priateľom (v tom čase mal 22 rokov). Chodili spolu len 8 mesiacov a vôbec to nečakali. Tehotenstvo objavili na začiatku maturitného ročníka. Pri otázke na jej prvotnú reakciu si Adriana nie je istá: „Nepamätám si to, v tom šoku som sa na jednej strane tešila, na druhej bála, ako zvládnem tehotenstvo, maturitu a byť mamou zároveň.“

Na potrat ísť nechcela, priateľ sa k tomu postavil zodpovedne. Tiež mu však nebolo všetok jedno. „Jedna vec je splodiť a porodiť dieťa, vec druhá je vedieť ho zabezpečiť a poskytnúť všetko čo potrebuje,“ vysvetľuje dnes už mamička dvoch malých detí. Najhoršou časťou bolo oznámiť prichádzajúce dieťa rodičom. Časť rodiny sa jednoducho tešila, ale mnohí to vnímali ako mladícku nerozvážnosť, ktorú sa dá ľahko vyriešiť: potratom. Nikdy to vraj nepovedali nahlas, ale bolo jasné.

Do manželstva nás v podstate dotlačila rodina.

Tehotenstvo v škole tajila, kým sa dalo. Škola jej vyšla v ústrety s dochádzkou a pomáhali jej, hoci Adriana vie, že si o nej mysleli svoje. Aj kamošky sa začali správať inak, síce sa s ňou na dieťa tešili, ale nechceli by s ňou meniť. Podľa jej slov boli dosť opatrné. A či boli na dieťa pripravení? Podľa nej sa to ani nedá: „Žiadna prvorodička nevie, do čoho ide, aké to bude a ako to zvládne.“

Tehotenstvo zvládala ťažšie, ako iné dievčatá. Zvracala až do 5 mesiaca, nevládala už od začiatku tehotenstva, prespala väčšinu dní, nechýbali ani opuchnuté nohy. Pôrod prebehol sekciou a po operácii sa musela o dieťa starať v bolestiach. Cítila sa bezmocná, nevedela, ako sa o malé postarať. Časom sa to utriaslo, zvykli si na seba a každým dňom to bolo lepšie.

Neskôr prišlo druhé dieťa, ani tam to nebolo ružové.

V tom čase ich v podstate do manželstva dotlačila rodina. Vraj by „sa patrilo“ byť rodinou na papieri. Najviac s dnes už manželom Pavlom ľutujú práve to, že si svadbu nenaplánovali podľa seba a ich možností. Ale rozhodnutie mať deti neľutujú vôbec. „Potrat by som si nikdy neodpustila a s odstupom času z môjho pohľadu a situácie som rada, že mám deti tak skoro,“ povedala pre Refresher. Adriana vníma, že má čas budovať kariéru teraz, už jej nebudú tykať biologické hodiny. Bez ohľadu na vek a okolnosti, najväčším zadosťučinením je vyznanie jej syna: „Maminka, ľúbim ťa.“

Adriana a Pavel chceli zostať v anonymite a fotografie redakcii neposkytli.

Toto môže byť aj tvoj príbeh

Nechceli sme ti priniesť príbehy týchto mladých rodičov bez toho, aby sme otvorili tému tehotenstva. Ver či nie, „hroziť“ môže aj tebe. Ak si vo vzťahu, v ktorom máš pravidelný sex, bez ohľadu na spôsob ochrany je tu vždy možnosť tehotenstva. Netreba rozhovor o tejto téme zanedbávať. Máš viacero možností. Veľmi veľa dokážu vyriešiť odborníci v poradniach, ktorí ti pomôžu v prípade týchto otázok:

  • Mám ísť na potrat?
  • Ako to vysvetlím rodine?
  • Nie som pripravená/Nie sme pripravení. Čo teraz?

Začať môžeš napríklad v poradni Alexis. Hlavne je dôležité hľadať pomoc u odborníkov, nielen u tých samozvaných online, ale aj u tých reálnych. Základná „výbava“ budú gynekológ-pôrodník, psychológ a v prípade finančných ťažkostí alebo študentov sa zídu aj poradcovia, ktorí sa venujú práve mladým rodičom.

Najviac však vieme pomôcť tým, že budeme o bezpečnom sexe hovoriť včas. Toto sú možno veci, o ktorých vieš, ale zvyčajne prevraciaš očami, pretože sa to rieši iba v škole, v lepšom prípade si možno zažil už ten (trápny) rozhovor s rodičmi. Debatu o sexe a následkoch ale treba preniesť priamo do vzťahov. Najlepšie by bolo rozhodnutie, čo v prípade tehotenstva urobiť skôr, než nastane patová situácia. No a ešte dôležitejšie je mať kvalitné priateľstvá a vzťahy v rodine, vďaka ktorým sa to dá zvládnuť. Bez ohľadu na to, ako sa mladý pár (alebo slečna sama) rozhodne, rodina a priatelia ti môžu veľmi pomôcť.

Domov
Zdieľať
Diskusia