Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2019, 17:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Za Jupiterom sa môže skrývať množstvo asteroidov schopných ohroziť Zem. Nevidíme ich

ZAUJÍMAVOSTI ASTEROIDY VESMÍR
Uložiť Uložené

Ich dráhu nemožno presne vypočítať.

O rôzne veľkých asteroidoch vo vesmíre píšu médiá pomerne často. Pred väčšinou z nich sme však v bezpečí. S dráhou našej planéty sa totiž nakoniec buď nepretnú alebo sú príliš malé, takže bezpečne zhoria v jej atmosfére. 

Ako ale píše IBTimes, časť z vesmírnych kameňov je stále poriadnou lotériou. Kvantá objektov pozorovať nedokážeme, pretože naše teleskopy oslepuje Slnko, prípadne sa skrývajú za inými planétami.

Odporúčané
Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde 20. augusta 2019, 11:25

Astronóm Kenta Oshima z Astronomickej univerzity v Japonsku takto podľa webu upozorňuje na neznáme množstvo potenciálne nebezpečných asteroidov ukrývajúcich sa za Jupiterom

Niektoré okolo neho krúžia, no iné planétu nasledujú spolu s jej orbitom okolo Slnka a sú tak kryté pred našimi očami.

Kedykoľvek môžu byť ovplyvnené gravitáciou ostatných planét alebo akýchkoľvek ďalších objektov vo vesmíre, čo by viedlo k nepredvídateľným zmenám v ich trajektórii a aj prípadnému náhlemu nasmerovaniu na Zem.

Za Jupiterom sa môže skrývať množstvo meteoritov, schopných ohroziť Zem. Nevidíme ich
Za Jupiterom sa môže skrývať množstvo meteoritov, schopných ohroziť Zem. Nevidíme ich Zdroj: Pixabay.com

V Oshimaovom hľadáčiku je hlavne asteroid s názvom 2004 AE9. Ten teraz krúži okolo Jupiteru vo vzdialenosti približne 224 miliónov kilometrov. To je takmer polovica zo vzdialenosti medzi Jupiterom a Marsom, teda údajne dostatočne blízko na to, aby ho každý prechod mierne odklonil a drasticky tak zmenil jeho putovanie vesmírom.

Asteroidy sú navyše vďaka nerovnomernému povrchu a rotácii ďaleko nepredvídateľnejšie než "okrúhle" planéty.

Domov
Zdieľať
Diskusia