Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2019, 14:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensko skončí so spaľovaním hnedého uhlia. O 3 roky zatvoríme najväčšiu baňu na jeho ťažbu

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Vláda schválila nový ekologický akčný plán.

Vláda schválila nový akčný plán, podľa ktorého sa na Slovensku v najbližších rokoch ukončí ťažba hnedého uhlia v Hornonitrianskych baniach a jeho spotrebovanie pre výrobu elektrickej energie, informuje Denník N. Všetko by sa malo stihnúť do roku 2027.

Slovensko tak už nebude ťažiť hnedé uhlie a spaľovať ho. Do tohto termínu má tiež pripraviť bane na ich nové využitie. S uznesením vlády sú podľa Denníka N spokojní aj miestni aktivisti, vrátane Greenpeace. Teraz sa však podľa nich treba sústrediť na realizáciu.

Na Slovensku sa skončí s ťažbou aj spaľovaním uhlia
Na Slovensku sa skončí s ťažbou aj spaľovaním uhlia Zdroj: TASR – Alexandra Moštková

2027 je pritom termín na dokončenie všetkých prác, spaľovanie uhlia v Elektrárni Nováky (čo je jediná elektráreň, ktorá na Slovensku spaľuje hnedé uhlie) by malo prestať už v roku 2023, kedy štát prestane s dotáciami. Definitívny koniec elektrárne však neznamená, že sa dovtedy stihnú zavrieť aj všetky bane. Aj po roku 2023 má totiž v baniach pracovať približne 500 baníkov, teda približne štvrtina súčasného počtu.

Zredukovaná bude aj ťažba uhlia plánovaná v najbližšom období. Akčný plán neráta s otvorením ďalšieho ťažobného poľa v Hornonitrianskych baniach pri Prievidzi, kde sa ťažba mala začať práve v roku 2023 a vyžiadala by si preloženie riek či železničných tratí.

Na Slovensku sa skončí s ťažbou aj spaľovaním uhlia
Na Slovensku sa skončí s ťažbou aj spaľovaním uhlia Zdroj: TASR/Pavol Remiaš
Domov
Zdieľať
Diskusia