Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2019, 19:37
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ovládli rapovú scénu Slováci alebo Česi? Toto je 10 najlepších albumov prvej polovice roka 2019

Ovládli rapovú scénu Slováci alebo Česi? Toto je 10 najlepších albumov prvej polovice roka 2019
Zdroj: Matúš Zeťák
HUDBA ČESKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Opäť uzrelo svetlo sveta množstvo nových domácich albumov. Ktoré priniesli inovátorstvo a originalitu?

Vzhľadom na súčasnú aktivitu domácich raperov sme sa opäť rozhodli zhrnúť aj najlepšie albumy prvej polovice roka, pričom budeme zvažovať aj EPčka a kratšie projekty. 

Už dávno to nie je len o počte skladieb a dĺžke. Ako hlavné faktory sme hodnotili osobný posun interpreta, kvalitu zvuku a inovátorstvo, témy a originálnosť ich spracovania, no a v konečnom dôsledku aj celkovú atmosféru a dojem po vypočutí albumu ako celku od prvého tracku po posledný.

Samozrejme, ide o subjektívny rebríček a ten tvoj môže vyzerať úplne inak. Pokojne nám daj vedieť do komentárov, aké projekty sa páčili najviac tebe a prečo. Na spracovaní výberu sa podieľala tá časť československej redakcie, ktorá mala možnosť počuť všetky alebo väčšinu albumov. 

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

10. Marko Damian - 50 Westside

Marko Damian pristupuje kutvorbe výrazne inak ako zvyšok kolegov a aj keď by sme ho mohli kategorizovať ako mumble rapera, vďaka farbe hlasu a schopnosti pracovať s ním v rôznych polohách a melódiách sa nedostávame k mnohým monotónnym momentom.

Interpretove debutové EP obsahuje síce „len“ štyri plnohodnotné tracky, poslucháč však nemá čas nudiť sa. Zároveň by v podobnej smutnej atmosfére mohlo stratiť na unikátnosti. V prípade Marka je obzvlášť dôležité prihliadať na vizuálnu stránku tvorby, na ktorej si dáva záležať s každým projektom. 


9. Dollar Prync - Jeb System 2

Domáci rap ešte stále nie je o uhladených outfitoch a textoch. Dollar Prync z pražského Smíchova rapuje o biznise na ulici, bitkách či predaji drog a stoke z perspektívy Róma. Autenticitu si zachováva aj po stránke zvuku, zároveň nejde o typický boombap bez nápadu.

Na svoje si príde každý, kto si v českom rape zakladá na lyrike a chce sa dozvedieť čosi viac o zarábaní v temných uličkách. Na Jeb System 2 hovorí veci, ktoré by sa iní raperi neodvážili,  aj počas tvorby nášho rozhovoru sme však mali možnosť vidieť, že je v Prahe veľmi rešpektovanou osobou. 

 
8. Sergei Barracuda - Medusa

Sergei sa aj v tomto roku po tvorivej stránke posunul smerom k novému zvuku, začal ešte intenzívnejšie využívať moderné techniky aj prístupy a jeho súčasná tvorba je výrazne melodickejšia a dynamickejšia.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Zároveň zostal pri charakteristických textoch o drogách a ženách, takže si na svoje prídu fanúšikovia, ktorých na prvý pohľad efekty na hlase vystrašili, keď sa chcú o svojom obľúbenom interpretovi dozvedieť niečo nové. V tomto prípade patrí pochvala aj Bussymu, ktorý má súčasný Barracudov zvuk na starosti. 

7. CASHANOVA Bulhar - Hood Celebrity 3

Bulhar dal dohromady síce veľmi chaotický projekt bez akéhokoľvek konceptu, hudobne sa však líši od drvivej väčšiny kolegov. Poslucháči, ktorí obľubujú drzosť a prvoplánovú bezprostrednosť v tom pozitívnom zmysle slova, si však určite prídu na svoje. Práve inakosť v tomto prípade zohráva obrovskú rolu a možno je otázne len to, či občasná monotónnosť nie je nadradená netradične koncipovaným textom.

Zároveň platí, že ani sám interpret sa nesnaží tlačiť na pílu, trefne poukazuje na úskalia trendov, ktoré nám priniesla doba a zasiahla jeho mnohých kolegov. Do veľkej miery by sme ho mohli nazvať pankáčom, ktorého nezávislosť doviedla až k obrovskej pozornosti. 


6. Idea - Tempo

Idea síce aktiviou nezaháľa, aj napriek tomu dokáže stále novými skladbami milo prekvapiť. Skvelo lyrický vybavený člen Ty Nikdy je na novom sóle o niečo menej kritický, zároveň si skúsil oveľa viac experimentovania.

V tomto prípade nejde o spoluprácu s DJom Fatte ako IF a veľa priestoru dostal producent elektronickej hudby FVLCRVM, takže sme svedkami zaujímavej fúzie. Okrem neho doručil hudbu aj Jimmy Pé a Fallgrapp, vo všeobecnosti teda konštatujeme, že Idea chcel skúsiť niečo výrazne iné. Oceňujeme aj sprievodné grafické spracovanie hudobného projektu. Predsa len, stále je veľmi málo raperov, ktorí dbajú na vizuálnu stránku svojej tvorby. 

Domov
Zdieľať
Diskusia