Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2019, 11:31
Čas čítania 6:28
Vl Mi

Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, my sme sa nebáli

Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, my sme sa nebáli
Zdroj: Pavel Neubauer/TASR
REFRESHER MIKULÁŠ ČERNÁK POLÍCIA SR PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Aj v polícii sa nájdu čierne ovce, korupcia. Vo všeobecnosti je možné povedať, že polícia je obrazom spoločnosti, hovorí prezident policajného zboru Milan Lučanský.

Policajného prezidenta sme sa opýtali na korupciu v polícii, či sa niekedy bál o svoj život aj to, ako vníma odkazy mafiána Mikuláša Černáka, ktorému pomohol dostať do väzenia.

Čo sa v rozhovore s generálom Milanom Lučanským dozvieš:

  • Prečo sa opätovne uchádzal o post prezidenta PZ
  • Čo je v súčasnosti jeho najväčšou výzvou
  • Aká bola v policajnom zbore atmosféra po vražde novinára a jeho priateľky
  • V čom sa od roku 1989 slovenská polícia najviac zmenila
  • Či sa bál o svoj život 
  • Ako vníma „divoké 90. roky“ na Slovensku
  • Či existujú v polícii mocenské frakcie

Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor)
Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor) Zdroj: Martin Baumann/TASR

Je Slovensko mafiánsky štát?

Trestný zákon slovo „mafia“ nepozná. Podľa zaužívaného významu tohto slova však môžem s pokojným svedomím povedať, že Slovensko nie je mafiánsky štát.

Podobné vyjadrenia sú istým spôsobom výčitkou aj na políciu. Čo si o podobných vyhláseniach myslíte? 

Neprináleží mi hodnotiť slová prezidenta republiky.

Na svoju pozíciu ste sa minulý rok dostali za celkom dramatických okolností. V akom stave ste prebrali políciu?

Vo vyhrotenom. Dôveryhodnosť v políciu bola veľmi nízka, čiže nebola podľa mojich predstáv.

Černákovi nevenujem svoju pozornosť, je odsúdený za svoje skutky a neočakávam, že by o mne hovoril pekné slová, keďže aj vďaka mne je za mrežami.

Prečo ste sa o posť prezidenta opäť uchádzali?

Bral som to ako výzvu, ako odovzdanie svojich skúseností. Mám svoje predstavy a nároky a tie chcem pretaviť do reality. Verím, že to posunie políciu vpred a bude z nej moderná polícia 21. storočia.

Mali ste niekedy cieľ stať sa prezidentom policajného zboru?

Vôbec nie.

Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor)
Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor) Zdroj: Martin Baumann/TASR

Čo vám prebehlo v hlave ako prvé, keď ste sa dozvedeli o vražde novinára Kuciaka?

V tej dobe som bol generálnym riaditeľom inšpekcie Ministerstva vnútra SR, prebleslo mi hlavou, či je to robota pre inšpekciu – teda, či v tom figurujú aj policajti. Nechcel som uveriť tomu, že by bol dôvod jeho práca, zdalo sa mi to vtedy absurdné.

Aká bola v policajnom zbore atmosféra po vraždách?

Napätá, negatívna, pesimistická.

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16

Ako vnímate s odstupom času postup polície v prípade vraždy Jána a Martiny?

Po vojne je každý generál. Došlo v úvode k chybám, ale poučili sme sa z nich a som veľmi rád, že dnes sme vo vyšetrovaní tam, kde sme a vyšetrovanie napreduje.

Spravila polícia chyby?

Áno.

Niektorí policajti neboli zvyknutí pracovať tak, ako je potrebné, a teraz sú zaskočení.

Boli všetky rozhodnutia bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara správne?

Nebudem hodnotiť môjho predchodcu.

V prípade Kuciak sa medzi podozrivých dostal aj samotný Gašpar ako ten, kto dal novinára lustrovať. Ako to nakoniec dopadlo?

V tejto veci ešte nebolo ukončené vyšetrovanie, pokračuje.

Kedy ste naposledy s Tiborom Gašparom komunikovali?

Presne si nepamätám, ale asi v čase, keď sme sa pracovne stretli na porade k rómskej problematike, keď bol ešte poradcom ministerky.

V jednom z rozhovorov ste spomínali, že ste ho stretli v reštaurácii. „Pýtal sa, prečo sa u neho nezastavím, že mi môže poradiť, pomôcť. Odpovedal som, že mi dáko nenapadá, v čom by mi mohol poradiť.“ Nie je to zvláštna ponuka? Nechcel vás ovplyvňovať?

To si nemyslím, neznelo to ako ovplyvňovanie.

Mali ste niekedy kamarátsky vzťah?

Nie, čisto profesionálny.

Odporúčané
Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor) Zástupca policajných odborov: Vyššie funkcie sa rozdávajú po známostiach, šikovnosť na to nestačí (Rozhovor) 10. marca 2019, 12:43

Čo si myslíte o tom, že dáva rozhovory pre médiá, ktoré nemajú najlepšiu povesť?

To nebudem komentovať.

Od vášho nástupu dosiahla NAKA viacero úspechov. Kauzy, ktoré sa odsúvali bokom, sa zrazu riešia. Čím si to vysvetľujete?

Pre mňa je dôležité, že veci idú, že máme výsledky a máme sa čím pochváliť, ako to fungovalo predo mnou nehodnotím.

Pripisujete si zásluhu na tom, že sa vďaka vám pohli niektoré prípady?

Zásluhu pripisujem vyšetrovateľom a iným policajným zložkám, ja som len manažér, ktorý sa stará o to, aby mali policajti dobré podmienky na vykonávanie svojej práce.

Urobili ste napríklad v prípade Kočnera špeciálne opatrenia, aby ste ho mohli zrazu stíhať?

Žiadne špeciálne opatrenia som nerobil, vyžadujem len, aby všetci policajti robili to, čo majú a samozrejme v zmysle zákona. Vyžadujem, aby jednotlivé policajné zložky robili to, na čo sú určené a čo im je zo zákona dané. Zjednodušene povedané, aby dopraváci riadili dopravu, poriadkári sa starali o bezpečnostné opatrenia, vyšetrovatelia vyšetrovali a tak ďalej. Niektorí policajti neboli zvyknutí pracovať tak, ako je potrebné, a teraz sú zaskočení.

Organizovaný zločin je naďalej, len je oveľa sofistikovanejší, nie je už taký surový. 


V policajnom zbore ste od roku 1989. V čom sa slovenská polícia najviac zmenila?

Tak, ako sa mení spoločnosť, tak sa mení a prispôsobuje dnešným potrebám aj policajný zbor.

V čom sa zlepšila a v čom naopak funguje horšie ako v minulosti?

Skôr by som povedal, že sa veľmi zmenilo vnímanie a prístup k práci samotných policajtov. Chýba im zanietenie, ktoré sme my v mladosti mali. Inak je podstata policajného zboru stále rovnaká, sme tu preto, aby sa ľudia cítili bezpečne. Zjednodušujú nám prácu výdobytky techniky, materiálne zabezpečenie.

Odporúčané
5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 5 policajtov sme sa spýtali, ako by reagovali, keby ťa nachytali s marihuanou 30. marca 2019, 14:07

Na začiatku 90. rokov mala našich štátnych predstaviteľov o možnom prílive organizovaného zločinu pri začiatkoch demokracie údajne školiť americká FBI. Boli dané znalosti proti mafii v 90. rokoch využité?

­To neviem, ale mňa osobne FBI nikdy neškolila.

Ako vnímate „divoké 90. roky“ na Slovensku?

Už teraz ich vnímam ako minulosť a dúfam, že sa nikdy nevrátia. Ale je to prirodzený vývoj spoločnosti, ktorému sa musíme prispôsobiť.

Podľa mňa funkcia štátu úplne zlyhala, myslím vo všeobecnosti v 90. rokoch, čo sa zločinu týka. Všade panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci, ktorí sa nebáli, ako som bol ja, môj parťák a zopár kolegov. V tej dobe sme veľa vecí robili tzv. na kolene, za pochodu.

Agresívny a nesofistikovaný typ mafiánov by v roku 2019 na Slovensku pravdepodobne nemohol dlhodobo fungovať. Evidujete za posledné roky prípady organizovaného zločinu, ktorý by sa vyznačoval podobnou násilnosťou a neprepracovaným spôsobom zločinu?

Organizovaný zločin je naďalej, len je oveľa sofistikovanejší, nie je už taký surový. Pociťujeme príliv zločinu zo zahraničia, prispôsobujeme preto postupy, robíme zmeny a reorganizácie, aby sme vedeli reagovať a vysporiadať sa so situáciou.

Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor)
Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, nebáli sme sa (Rozhovor) Zdroj: Pavol Zachar

Máte bohaté skúsenosti s odhaľovaním organizovaného zločinu. Ktorý prípad považuje za svoj najdôležitejší?

Nehodnotím ich takto, ku každému som pristupoval rovnako zodpovedne.

Mikuláš Černák niekedy adresuje na vašu adresu štipľavé slová. Registrujete to?

Černákovi nevenujem svoju pozornosť. Je odsúdený za svoje skutky a neočakávam, že by o mne hovoril pekné slová, keďže aj vďaka mne je za mrežami.

V roku 2010 ste sa stretli s bossom mafiánskej skupiny Ľudovítom Sátorom. Prečo ste sa za ním rozhodli ísť?

Vysvetľoval som to veľakrát. Pracoval som ako operatívec, ktorého náplňou práce je získavanie informácií. Informácie o zločincoch získate len z ich prostredia. Bežný človek ako ste vy takéto informácie nevie, nepôjdem preto za vami. Robil som si svoju prácu, môj nadriadený o tom vedel, mám tu svedomie čisté. Ak by som sa mal opäť rozhodnúť, postupoval by som rovnako.

Nediskvalifikuje to policajta? Keď sa stretne s mafiánom.Nemyslím si, že by to malo diskvalifikovať policajta, keď postupuje v zmysle zákona a plní si svoje úlohy aj tam, kde ostatní zaostávajú. Práve naopak, takých policajtov ja dávam za príklad.

Aby bola práca policajta vážená, na tom musia zapracovať všetci.

Existujú v polícii mocenské frakcie? Hovorí sa totiž, že niektorí oligarchovia sú prepojení s políciou.

Mám svoje informácie a robím preto zmeny a kroky na to, aby k takýmto vplyvom nedochádzalo. Spolupracujem s Úradom inšpekčnej služby MV SR, ktorá má za úlohu zaoberať sa trestnou činnosťou policajtov. Chcem policajný zbor vyčistiť od policajtov, ktorí mu robia zlé renomé a svojimi skutkami sú zodpovední za to, že verejná mienka nám nie je naklonená. Pracujem na tom, aby sa to zmenilo.

Majú podľa vás ľudia dôveru v políciu?

Robím všetko pre to, aby mali.

Existuje korupcia v slovenskej polícii?

Trestnú činnosť policajtov rieši Úrad inšpekčnej služby, je to otázka na nich. V zbore je však 22-tisíc policajtov, v takom množstve ľudí sa nájdu čierne ovce. Vo všeobecnosti je možné povedať, že polícia je obrazom spoločnosti.

29-ročný príslušník PZ SR Michal Hulvan nám v rozhovore porozprával o šikane a rodinkárstve v rámci policajného zboru. Voči polícii preto podal aj niekoľko žalôb. Podpredseda Nového odborového zväzu polície (NOZP) Tomáš Doboš nám v ďalšom rozhovore potvrdil, že na prípad Michala Hulvana dozriete. Aké kroky ste doposiaľ v tejto záležitosti podnikli?

Nariadil som tu kontrolu, zatiaľ nemám informácie, že by bola ukončená. Po jej záveroch krajský riaditeľ vyvodí dôsledky a ten, ktorý pochybil, bude niesť následky. Krajský riaditeľ v Trnave zjedná nápravu, on je zodpovedný za chod Trnavského kraja.

Je podľa vás policajt atraktívne povolanie pre mladého človeka?

Myslím si, že by mohlo byť. Je však potrebné zlepšiť podmienky, či už finančné alebo morálne. Aby bola práca policajta vážená, na tom musia zapracovať všetci.

O tom, že chcel ako policajt skončiť: Veľakrát, najmä po nekompetentných rečiach politikov. Ale čo začnem, to chcem aj dokončiť.

Čo by malo mladých, slušných a inteligetných ľudí presvedčiť, aby sa do toho dali?

Musia mať v prvom rade v sebe presvedčenie, že to chcú robiť. Práca policajta je veľmi náročná. Vieme ponúknuť kariérny rast, policajtom rastie plat s dĺžkou odslúžených rokov, rôzne sociálne benefity, podpora neustáleho vzdelávania policajtov a v konečnom dôsledku dôchodok.

Odporúčané
Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) 29. mája 2019, 9:37

Čo je pre vás v súčasnosti najväčšou pracovnou výzvou?

Posunúť policajný zbor vpred, aby sa ľudia cítili bezpečne vo svojej krajine a aby policajti robili svoju prácu zodpovedne a správne.

Ste dlhoročný policajt. Dá sa táto profesia zlúčiť s rodinným životom?

Na to by vám najlepšie odpovedali manželky policajtov a určite by svorne povedali, že nie, nedá. Ale každý policajt vám povie, že robí, čo môže, aby vedel skĺbiť rodinu aj prácu.

Museli ste pre kariéru aj niečo obetovať?

Ten čas strávený s rodinou, preto som veľmi vďačný svojej manželke, že so mnou má trpezlivosť a vychovala z našich detí čestných a pracovitých ľudí.

Báli ste sa niekedy o svoj život?

O svoj nie, ale o život svojich blízkych.

Nepremýšľali ste, že sa na to radšej vykašlete?

Veľakrát, najmä po nekompetentných rečiach politikov. Ale čo začnem, to chcem aj dokončiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia