Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2019, 13:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ruskí kozmonauti našli na vonkajšej strane ISS uterák, ktorý tam nechali pred 10 rokmi

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Mal si ním čistiť skafander jeden z predchádzajúcich ruských kozmonautov.

Aj moduly Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) musia občas prechádzať údržbou a upratovaním. Viac ako šesť hodín vo vákuu na vonkajšej strane stanice strávili dvaja ruskí kozmonauti Oleg Kononeko a Alexej Ovčinin, ktorých úlohou bolo nielen očistiť časti modulu Pirs, ale aj odpojiť niekoľko zariadení. Viacero z nich skončilo v otvorenom vesmíre, pretože už dokončili svoje experimenty a nemali žiadne využitie, upozornil NASA Space Flight.

Zaujímavejší moment však prišiel vo chvíli, keď si kozmonauti na vonkajšej strane modulu všimli uterák. Vzali ho so sebou, keďže ho tam niekto z predchádzajúcich ruských kozmonautov zanechal pred 10 rokmi. Kozmonauti uterák vložili do špeciálnej nádoby a poputuje naspäť na zemský povrch, kde sa do jeho skúmania pustia odborníci v Rusku, píše Česká televízia.

Zrejme bude zaujímavé sledovať, čo so štruktúrou uteráku narobil 10-ročný pobyt vo voľnom priestore vedľa ISS. Okrem toho si ruskí kozmonauti pripomenuli legendárneho kozmonauta Alexeja Leonova, ktorého fotografia bola umiestnená na modul Pirs. Leonov sa v roku 1965 stal prvým človekom vstupujúcim do otvoreného vesmíru.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30


Domov
Zdieľať
Diskusia