Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2019, 10:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Blokovanie si ľudí na sociálnych sieťach môže byť znakom egománie, tvrdí špičkový psychoanalytik

ZAUJÍMAVOSTI EGO INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Utekať pred hejtom vraj nikdy nič nevyrieši.

Bez sociálnych sietí by bol svet extrémne odlišný. Podľa mnohých názorov na nás majú dobrý vplyv a ľudí zbližujú aj napriek veľkej diaľke, podľa ostatných však sociálne siete nič dobré neznamenajú.


Zdieľanie fotiek na Instagrame či Facebooku je dobre známym fenoménom a pokiaľ nám niekto napíše čosi nepríjemne, mnoho z nás to naštve. Veľa takýchto komentárov sa maže a ich autori blokujú, najmä ak je to čosi vulgárne.

Ako však hovorí známy psychoanalytik a kognitívny terapeut Steve McKeown, ktorý vedie vlastnú britskú kliniku, to nie je úplne dobré riešenie. Aj napriek tomu, že sú ľudia vulgárni a nenávistní, mazanie ich komentárov a blokovanie autorov môže byť znakom ľahkej egománie.

Blokovanie si ľudí na sociálnych sieťach môže byť znakom egománie, tvrdí špičkový psychoanalytik
Zdroj: unsplash

Ak sa nedokážeme vysporiadať s negatívnou spätnou väzbou v online svete, v tom reálnom sa nám to môže vrátiť omnoho viac. „Blokovanie sa dnes stalo úplne normálnym a bežným. Utekáme vďaka nemu pred trápnymi pocitmi, depresiou či úzkosťami, no čo ak toho človeka stretneme na nákupe či v posilke?“

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Mazanie negatívnych komentárov je podľa terapeuta znak toho, že sa sami neprijímame takými, akými skutočne sme. Ideálnym riešením je podľa neho napísať odpoveď alebo jednoducho správu ignorovať – ak je z cesty, ľudia si to uvedomia a pokiaľ hovorí pravdu, problém zrejme nebude v komentári, no v tvojom sebavedomí.

Domov
Zdieľať
Diskusia