Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2019, 18:11
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor)

Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP Photo/Lee Jin-man
REFRESHER EUTANÁZIA LGBT+
Uložiť Uložené

Cirkev odmieta prehodnotiť svoj postoj k spolužitiu osôb rovnakého pohlavia. Nemalé percento duchovných predstaviteľov si myslí opak, boja sa ale prehovoriť.

55-ročný Ondrej Prostredník je evanjelickým teológom, farárom a bývalým vysokoškolským pedagógom, ktorého podporovanie LGBTI komunity pripravilo o miesto na škole. Na Slovensku je známy svojimi liberálnymi názormi, a preto sa stal podobne ako bývalý arcibiskup Róbert Bezák tŕňom v oku cirkvi.

V rozhovore s pánom Prostredníkom sme sa venovali rôznym aktuálnym témam, akými sú LGBTI komunita a takzvaná tradičná rodina. Neobišli sme ale ani kontroverznú problematiku eutanázie, interrupcií či mnohými žiadané odlúčenie cirkvi od štátu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či nie je podporovanie LGBTI komunity v rozpore s náboženskými hodnotami
  • V čom vidí pán Prostredník ohrozenie slovenskej rodiny
  • Čo môže cirkev v 21. storočí ponúknuť mladým ľuďom
  • Prečo by mal byť celibát dobrovoľný
  • Či by mala byť interrupcia postavená mimo zákon
  • Koľko % farárov by podporilo registrované partnerstvá homosexuálov
  • Rozobratie tém eutanázie a odluky cirkvi od štátu
55-ročný farár o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor)
55-ročný farár o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Zdroj: Archív Ondrej Prostredník

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí označujú LGBTI komunitu za zvrátenú a odmietajú dokonca aj registrované partnerstvá homosexuálov?

Odkazujem im, že posudzovať a odsudzovať iných ľudí je vždy jednoduchšie ako naprávať vlastné myšlienky a skutky. Zvrátené veci dokážu robiť všetci ľudia. A aj ich robia, bez ohľadu na svoju sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Zrada vernosti, násilie, lož, sebectvo, to všetko sú veci, ktoré narúšajú akékoľvek medziľudské vzťahy. To je zvrátenosť.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Naopak láska, vernosť, vzájomná podpora a život v pravde sú hodnoty, ktoré upevňujú vzťahy medzi ľuďmi a dávajú im hĺbku. Registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia ako právny rámec by boli veľmi dôležitým signálom. Bolo by to vyjadrenie uznania ľuďom s homosexuálnou orientáciou, že aj oni, tak ako každý iný, chcú a dokážu žiť vo verných a dlhodobých vzťahoch.

Cirkev sa musí zbaviť svojho stredovekého zmýšľania. Často si zakladá na autorite, na lesku a sláve, na moci a zasahovaní do životov ľudí.

Prečo podporujete LGBTI komunitu? Nie je to v rozpore s vašimi náboženskými hodnotami?

Túto otázku dostávam často. Nie je to v rozpore s mojimi náboženskými hodnotami. Biblické texty sa na ľudskú sexualitu pozerali na základe vtedajšieho stavu poznania o človeku. Tie najstaršie majú dva a pol až tri tisíc rokov a najmladšie asi tisícdvesto rokov. Dnes vieme, že sexualita a identita človeka sú veľmi úzko prepojené. Sexuálna orientácia a rodová identita človeka nie sú vecou jeho slobodného výberu.

Sú výsledkom množstva faktorov, ktoré on či ona nedokážu ovplyvniť. Na základe tohto poznania musíme čítať aj biblické texty. Pre mňa je podstatným posolstvom kresťanskej viery to, že Ježiš spájal rozdelené spoločenstvo ľudí. Preto sa aj ja ako veriaci chcem postaviť za slobodu a dôstojnosť každého človeka. Ide mi o to, aby sme v prvom rade v každom videli človeka, ktorý má rovnakú hodnotu a dôstojnosť.

Čo je podľa Vášho názoru najväčšou hrozbou pre slovenské rodiny?

Najväčšou? Zlé sociálne podmienky, ktoré pôsobia to, že v rodinách chýbajú často základné veci. Osobne poznám príbehy rodín, ktoré pravidelne rozdeľuje nutné dochádzanie za prácou do zahraničia. Je tu veľmi slabá dostupnosť bývania – a to najmä pre mladé rodiny. Ceny pritom neustále rastú neprimerane k príjmom. Na Slovensku stále cítime aj platovú nerovnosť – a to medzi jednotlivými regiónmi, nehovoriac o porovnaní s inými krajinami EÚ.

Odporúčané
Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva 12. októbra 2023, 13:09

Z toho potom plynú pocity zlyhania a vzájomné obviňovanie, závislosti či domáce násilie. To všetko je jeden veľký komplex problémov, ktoré sa len ťažko riešia. Najstrašnejšie na tom je, že sa vždy nájde niekto, kto začne za rodinné krízy obviňovať homosexuálov. Je to do istej miery pochopiteľný mechanizmus sebaobrany. Keď vám niekto ponúkne takéto jednoduché riešenie, ľahko sa ho chytíte. Len málokto je ochotný pripustiť, že za týmito problémami stojí nezvládnutá sociálna politika štátu. Riešením však nie je blúznenie o tradičnej rodine, ktorá sa uskromní a odolá aj chudobe. Riešením je moderná sociálna politika.

Na dúhovom PRIDE som vtedy povedal, že cirkev by si mala vážiť, keď sa gejovia či lesby rozhodnú žiť vo vernom a dlhodobom vzťahu. Rozhodne to neľutujem a s čistým svedomím by som povedal to isté aj dnes.

Prečo sa podľa vás liberálne zmýšľanie čoraz viac očierňuje?

Ja pod liberálnym zmýšľaním chápem slobodné uvažovanie, diskusiu o sporných a často tabuizovaných témach. Je to základný princíp demokracie. Ľudia, ktorí slobodne uvažujú, sa však veľmi ťažko ovládajú. Myslím, že to je hlavný dôvod, prečo sme svedkami takého masívneho odporu proti ľuďom, ktorí majú odvahu slobodne hovoriť o ťažkých témach.

Pre mnohých ľudí slobodné uvažovanie narúša predstavu o stabilnej a bezpečnej spoločnosti. Boja sa zmien. Storočia, keď sa za otváranie nových a ťažkých tém ľudského spolužitia trestalo smrťou, väzením alebo vyhnanstvom sú však už minulosťou. To by si mali uvedomiť politici, ktorí koketujú s autoritárskymi režimami. Neprekvapuje ma, že títo politici tiež hľadajú oporu v autoritárskych predstaviteľoch cirkvi. Výsadou liberálnej demokracie je, že ctí právo na názor a jeho prejavenie. A to si musíme chrániť.

55-ročný farár o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor)
55-ročný farár o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Zdroj: Archív Ondrej Prostredník

Čo podľa vás dokáže cirkev v 21. storočí ponúknuť mladým ľuďom? Nie je jej zmýšľanie príliš „stredoveké“?

Áno, máte pravdu. Cirkev sa musí zbaviť svojho stredovekého zmýšľania. Často si zakladá na autorite, na lesku a sláve, na moci a zasahovaní do životov ľudí. A musí sa oslobodiť aj od pokušenia fundamentalizmu, ktorý zaslepuje veriacich a vytvára v nich pocit nadradenosti. Potom môžu ľudia v cirkvi autenticky začať hovoriť o nadčasových hodnotách ukrytých v biblických textoch. Sú to hodnoty vzájomného porozumenia a úcty medzi ľuďmi, ochoty pomáhať, proste to, čo je zhrnuté v takzvanom zlatom pravidle: Čo chceš, aby iní robili tebe, rob aj ty im.

Som za odluku cirkví od štátu. Považujem ju za jedinú doteraz nenaplnenú požiadavku demonštrantov z novembra 1989.

Mal by byť celibát v rámci cirkvi odstránený alebo stojíte za jeho zachovaním? A myslíte si, že existuje priamy súvis medzi celibátom a následnými sexuálnymi škandálmi cirkevných predstaviteľov?

Odporúčané
Vypadnutý Daniel z Farmy: Na sex som na farme ani nepomyslel. Ľudia v klube mi ďakujú za reprezentáciu queer komunity (Rozhovor) Vypadnutý Daniel z Farmy: Na sex som na farme ani nepomyslel. Ľudia v klube mi ďakujú za reprezentáciu queer komunity (Rozhovor) 1. októbra 2023, 14:30

Som evanjelický teológ a farár. Mám manželku a tri dospelé deti. Manželstvo považujem za úžasnú vec. Ale myslím, že tú krásnu skúsenosť z toho môžem mať len preto, lebo som sa tak slobodne rozhodol a našiel som osobu, ktorá sa tiež slobodne rozhodla deliť sa o svoj život so mnou. O celibáte teda viem hovoriť len na základe svojej skúsenosti z manželstva. Myslím si, že by mal byť dobrovoľný.

A tiež si myslím, že požiadavka povinného celibátu v rímskokatolíckej cirkvi vytvára nezdravé prostredie. Určite je väčšina celibátnikov, ktorí svoj sľub zvládajú vo všetkej počestnosti. Ale žiaľ je mnoho takých, ktorí vstupujú do vzťahov, ktoré potom musia tajiť. Pokiaľ ide o konsenzuálne vzťahy dospelých ľudí, je to ešte ten menší problém. Najstrašnejšie však je, keď kňazi svoju nezvládnutú sexualitu nasmerujú na deti a mladistvých. Istý súvis tam teda vidím.

Ako vnímate našu právnu úpravu umelého prerušenia tehotenstva? Máte k nej z pohľadu teológa výhrady?

Za najdôležitejšiu časť slovenského interrupčného zákona považujem ustanovenie o tom, že neželanému tehotenstvu sa predchádza predovšetkým výchovou k plánovanému a zodpovednému rodičovstvu v rodine a v školách a pôsobením v oblasti sociálnej a kultúrnej. Chápem to tak, že sa to týka aj sociálneho a kultúrneho pôsobenia cirkví.

Práve v tom však majú cirkvi a najmä rímskokatolícka cirkev veľký dlh voči spoločnosti, keď odmietajú vo svojom prostredí modernú sexuálnu výchovu. Interrupcia určite nie je dobré riešenie pre nikoho. Musíme urobiť všetko pre to, aby bola naozaj len celkom poslednou možnosťou. Ako taká však musí zostať legálne dostupná. Spolu s väčšinou evanjelických teológov na Slovensku i v zahraničí pokladám súčasnú právnu úpravu za dobrú a rešpektujem právo ženy rozhodnúť sa do 12. týždňa tehotenstva.

Hriechom je korupcia, paktovanie s drogovými dílermi, fašizmus a aj ohováranie. To je hrozba pre našu spoločnosť. A o tom by mali predstavitelia cirkví hovoriť.

Z dôvodu vystúpenia na dúhovom pochode z 19. augusta 2017, kde ste sa zastali práv LGBTI komunity, vám Zbor biskupov evanjelickej cirkvi odňal kanonickú misiu, a teda právo vyučovať. Ako ste toto rozhodnutie vnímali?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63938 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom spĺňalo konanie proti pánovi Prostredníkovi znaky inkvizičného súdu
  • Ako sa pán Prostredník postavil proti takzvanému Referendu za rodinu
  • Koľko percent farárov by podporilo registrované partnerstvá homosexuálov
  • Či vo vnútri cirkvi existuje istá forma šikany
  • Prečo je už najvyšší čas na odluku cirkvi od štátu
  • Či by mohla byť eutanázia kompatibilná s hodnotami kresťanstva
  • Vyjadrenie k slovám arcibiskupa Jána Oroscha, ktorý podporovanie Zuzany Čaputovej označil za ťažký hriech
Domov
Zdieľať
Diskusia