Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 4:59
Jana Chovancová

Švéd Robin o LGBTQI+: Naši moju orientáciu prijali v pohode, manželstvá homosexuálov sú tu legálne už roky (Rozhovor)

Švéd Robin o LGBTQI+: Naši moju orientáciu prijali v pohode, manželstvá homosexuálov sú tu legálne už roky (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/robinkantolas
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ ŠVÉDSKO VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Celá jeho rodina, vrátane starých rodičov, rodičov a ostatných členov, jeho orientáciu prijala a podporujú ho najviac, ako to ide. Na Pride chodia všetky vekové kategórie. Ako vnímajú tému LGBTQI+ Švédi?

Prekračujem z nohy na nohu, v diaľke počujem spev lokálneho interpreta a čudujem sa, že po západe slnka o 10. hodine večer nie je ani chýru, ani slychu. Čo tu vlastne robím? Lístky na švédsky festival v meste Båstad som dostala ako narodeninový darček a to len preto, lebo tu vystupuje okrem iných aj môj obľúbený DJ.

Premýšľam ako ma asi vnímajú miestni ľudia. Všade navôkol počujem iba švédčinu, nerozumiem ani slovo. Ľudia ma však pohľadom príliš nesúdia. Asi teda nevytŕčam z radu, pomyslím si.

Oproti mne si všimnem mladého chalana, ktorý sa usmieva, a keď s ním nadviažem očný kontakt, začne tancovať a spievať švédsku pesničku, ktorá hlasno znie zo stageu za nami. Ja sa zasmejem a kričím mu, že som Slovenka a že tento song nepoznám.

Po krátkej chvíli už s chalanom kecáme po anglicky ostošesť. Dozvedám sa, že sa volá Robin, je gay a na festivale je so sestrou. Páči sa mu, ako vyzerá môj priateľ, ktorý je na festivale so mnou, a nazýva nás celebritným párom. Vtedy by mi ani nenapadlo, že z tejto vtipnej debaty vznikne priateľstvo.

Odporúčané
KOMENTÁR: Alžírska boxerka je pre slovenských politikov iba zámienka, aby mohli vyvolávať nenávisť KOMENTÁR: Alžírska boxerka je pre slovenských politikov iba zámienka, aby mohli vyvolávať nenávisť 2. augusta 2024 o 13:51

S Robinom som v kontakte dodnes. Preberáme spolu rôzne témy, od tých príjemných až po vážnejšie, a porovnávame, ako to vyzerá vo Švédsku a na Slovensku. Nedávno, keď sa konal Pride v našom hlavnom meste aj v Štokholme, rozprávali sme sa aj o téme LGBTQI+.

Zistili sme, že medzi našimi krajinami sú priepastné rozdiely vo vzdelaní, uvažovaní ľudí a tolerancii. Rozhodla som sa preto s mojím zahraničným kamarátom na túto tému urobiť rozhovor a podeliť sa o zaujímavosti aj s vami, čitateľmi Refresheru.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavý obsah. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa členom klubu Refresher+. Získaš tak prístup k prémiovému obsahu a mnohým ďalším benefitom.

Robina sme stretli na festivale vo Švédsku.
Robina sme stretli na festivale vo Švédsku. Zdroj: Instagram/jchovancova

Na Pride v Štokholme je úžasná atmosféra. Stretnú sa tam mladí ľudia, starší aj deti.

Koncom júla sa v Štokholme konal Pride. Zúčastnil si sa tohto podujatia? 

Žiaľ, tento rok sa mi to nepodarilo. Keby som však nemusel pracovať, určite by som tam bol.

Ako vyzerá Pride vo vašom hlavnom meste? 

Je to úžasná atmosféra. Zíde sa tam skutočne rôznorodá zmes ľudí. Mladí, starší aj deti. Mnohé podujatia tohto druhu vo Švédsku majú variácie aj pre mladých ľudí, ktoré zahŕňajú viac aktivít a workshopov pre vybranú cieľovú skupinu.

Odporúčané
Hana študuje na súkromnej nemeckej škole v Bratislave: Máme hvezdáreň, občas pred vchodom zastaví Bentley alebo Porsche (Rozhovor) Hana študuje na súkromnej nemeckej škole v Bratislave: Máme hvezdáreň, občas pred vchodom zastaví Bentley alebo Porsche (Rozhovor) 11. júla 2024 o 16:30

U nás to nie je len obrovská slávnosť a nadupaná párty, ale aj príležitosť naučiť sa niečo nové a vzdelávať sa v tejto tematike. Na štokholmskom Pride si na svoje rozhodne príde každý.

Na vidieku je vo všeobecnosti viac konzervativizmu, vrátane rasizmu a homofóbie.

Čo si myslíš o mentalite Švédov, ak sa bavíme o akceptácii LGBTQI+ komunity? Myslíš si, že je tvoja krajina rozvinutá? Švédsko, ako krajina, je určite rozvinuté, pokiaľ ide o akceptovanie komunity LGBTQI+. Aj naše zákony, ktoré tu platia, sú celkom akceptovateľné. Väčšine ľudí, najmä tým, ktorí tu žijú vo väčších mestách, iná orientácia vôbec neprekáža.

Keď sa ale bavíme o vidieku, tam je vo všeobecnosti viac konzervativizmu, vrátane rasizmu a homofóbie. Aby som niekomu, samozrejme, nekrivdil, musím povedať, že to neplatí pre všetkých, ktorí tam žijú. Ja sám som vyrastal na vidieku a moji priatelia a rodina ma vždy podporovali najviac, ako to šlo.

Myšlienka, že ľudia nemôžu zažiť slobodu, je srdcervúca.

 
Počul si už o tom, ako to funguje v iných krajinách Európy? Napríklad ako vnímajú túto komunitu Slováci? 

O zmýšľaní Slovákov vo všeobecnosti toho veľa neviem, iba od teba. Čo ale viem, je, že v Európe je niekoľko krajín, ktoré na tom nie sú tak dobre ako Švédsko. Napríklad Poľsko a Taliansko. Potom sú tu ale aj krajiny, ktoré sú na tom ešte lepšie ako Švédsko, napríklad Dánsko a Španielsko.

Odporúčané
Slávna transrodová žena Christine Jorgensen: v roku 1952 sa z bývalého vojaka stal fenomén, za týždeň si zarobila 15 000 dolárov Slávna transrodová žena Christine Jorgensen: v roku 1952 sa z bývalého vojaka stal fenomén, za týždeň si zarobila 15 000 dolárov 26. júna 2024 o 12:30

Pre mňa je to také prirodzené a dôležité, aby mohol každý človek milovať toho, koho chce, byť tým, kým chce, bez ohľadu na to, či je to žena, alebo muž. No a myšlienka, že ľudia nemôžu zažiť tento druh slobody, je srdcervúca.

Ani Slovensko na tom nie je najlepšie. Naša vláda neakceptovala ani len partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Ako to vyzerá vo Švédsku čo sa týka manželstiev, adopcie či partnerstiev? 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí o tom, že niektoré krajiny v Európe zmýšľajú inak.
  • Aké zákony platia v ich krajine a do kedy bola u nich homosexualita považovaná za chorobu.
  • Čo sa učia deti v škole na hodinách sexuálnej výchovy.
  • Ako reagovala jeho rodina, keď im povedal, že je gay.
  • Čo Robin odkazuje Slovákom.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164042 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia