Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2019, 10:31
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Goodfellas: Toto sú skutočné príbehy amerických gangstrov z jedného z najlepších mafiánskych filmov všetkých čias

Goodfellas: Toto sú skutočné príbehy amerických gangstrov z jedného z najlepších mafiánskych filmov všetkých čias
Zdroj: Film Society
ZAUJÍMAVOSTI MAFIA NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Prečítaj si o skutočnom Henrym Hillovi, Jamesovi Conwayovi, Paulovi Cicerovi či Tommym DeVitovi.

Goodfellas je jedným z najoslavovanejších mafiánskych filmov všetkých čias a niektorí kritici dokonca tvrdia, že je tiež najlepším filmom režiséra Martina Scorseseho. Táto gangsterská klasika vznikla na základe knihy Wiseguy od kriminálneho reportéra Nicholasa Pileggiho.

Hovorí sa, že predtým než sa dostala kópia tejto knihy do rúk Scorseseho, zaprisahal sa, že sa už nebude venovať žiadnym mafiánskym filmom. Jeho posledný film z gangsterského prostredia sa nazýval Mean Streets z roku 1973, takže jeho žánrová abstinencia mu vydržala takmer 17 rokov. Keď však prečítal Pileggiho knihu, okamžite autorovi zavolal a povedal mu, že toto je scenár, na ktorý celý život čakal. 

Goodfellas je natočený na základe skutočného príbehu Henryho Hilla, ktorý bol súčasťou mafie patriacej do klanu Lucchese počas rokov 1955 až 1980. Film zobrazuje jeho vzostup a pád, vrátane účasti v jednej z najväčších amerických lúpeži na letisku Johnna F. Kennedyho až do času, kým sa stal informátorom FBI a vstúpil do programu na ochranu svedkov.

V tomto článku ti teraz prinášame skutočné osudy ľudí, ktorí sa vo filme objavili, aby si zistil, koľko rozdielov bolo medzi filmom a realitou. Dozvieš sa v ňom, ako skončili hlavné postavy vo filme a zaujímavosti z natáčania, o ktorých si možno ešte doteraz nepočul.

Henry Hill a herec Ray Liotta

Mafiánsky film Goodfellas bol natočený podľa skutočných udalostí. Toto sú naozajstné príbehy amerických gangstrov z filmu
Mafiánsky film Goodfellas bol natočený podľa skutočných udalostí. Toto sú naozajstné príbehy amerických gangstrov z filmu Zdroj: pinterest

Hlavná postava filmu Henry Hill sa narodil v roku 1943 v Brooklyne do rodiny írsko-amerického otca a sicílsko-americkej matky. V jeho susedstve žilo mnoho mafiánov a Hill ich začal obdivovať už v skorom veku. Presne tak, ako vo filme, Hill mal iba 14 rokov, keď odišiel zo školy, aby mohol pracovať pre Paula Varia. Ten bol kápo v klane Lucchese. 

Najskôr len zbieral peniaze z lokálnych pašeráckych podnikov a nosil ich šéfovi, no čoskoro sa jeho náplň práce rozšírila. Zaplietol sa do zločinov ako podpaľačstvo, vydieranie, útoky, či dokonca aj do podvodov s kreditnými kartami.

Po návrate z krátkeho pobytu v armáde v 60. rokoch sa Hill opäť vrátil k životu kriminálnika. Keďže bol sčasti Ír, znamenalo to, že sa z neho nikdy nemôže stať plnohodnotný člen mafie, tzv. made man.  Aj napriek tomu bol však aktívnym spoločníkom klanu Lucchese a žil pravým gangsterským životom.

Mal niekoľko mileniek, ostával vonku dlho do noci a bol známym gamblerom. Po tom, ako zbil muža, ktorý mu dlžil peniaze, bol odsúdený na 10 rokov vo väzení. Tam strávil v skutočnosti iba 4 roky, kým ho prepustili na podmienku.

Hill si vnútri uvedomil, že členovia mafie majú preferenčné zaobchádzanie medzi inými spoluväzňami a dokonca aj strážnikmi, ktorým za túto láskavosť platili členovia gangu zvonka. Vo väzení sa naučil pašovať drogy a o túto znalosť rozšíril svoje kriminálne aktivity.

Medzi jeho najbližšími spoločníkmi bol James Burke a spoločne zohrali dôležitú úlohu v príprave lúpeže na letisku Johnna F. Kennedyho v New Yorku.  Tá dostala názor Lúpež Lufthansa a odohrala sa 11. decembra 1978.

Celková škoda lúpeže sa odhaduje na 5,875 miliónov amerických dolárov, čo by v dnešnej dobe predstavovalo hodnotu 22,6 miliónov dolárov. Dodnes je považovaná za jednu z najväčších lúpeží v Amerike. 

 

Počas plánovania Lufthansy bol stále zapletený aj v predaji veľkého množstva narkotík vrátane marihuany, kokaínu a heroínu. Predaj návykových látok sa mu stal nakoniec osudným a predstavoval jeho kariérny pád, keďže v apríli v roku 1980 bol za dílovanie opäť zatknutý. 

Najprv odmietal vypovedať, ale po čase sa začal obávať, že niektorí z jeho spoločníkov chystajú jeho vraždu zo strachu z výpovede. Nakoniec sa rozhodol prehovoriť. Jeho výpoveď ohľadom Lufthansa lúpeže a iných kriminálnych aktivít gangu zapríčinila, že mnohí páchatelia boli zatknutí. Hillovo svedectvo potom slúžilo ako inšpirácia pre knihu Wiseguy, podľa ktorej neskôr vznikol film Goodfellas

Hill sa dostal do programu na ochranu svedkov, no keďže po premiére filmu prestal zakrývať svoju identitu, tak ho vláda  z programu odstránila. Napriek tomu ho však nikto nikdy nevystopoval a zomrel na následky zdravotných komplikácií po operácii srdca v roku 2012, keď mal 69 rokov. 

James Burke/James Conway a herec Robert De Niro

Mafiánsky film Goodfellas bol natočený podľa skutočných udalostí. Toto sú naozajstné príbehy amerických gangstrov z filmu
Mafiánsky film Goodfellas bol natočený podľa skutočných udalostí. Toto sú naozajstné príbehy amerických gangstrov z filmu Zdroj: Pinterest

Vo filme bola postava Jimmyho Conwaya založená na skutočnom príbehu muža menom James Burke. Ten je najmä známy ako hlavný architekt lúpeže Lufthansa. 

Narodil sa v roku 1931 írskej matke a po narodení bol umiestnený do detského domova. Celé jeho detstvo striedal náhradné rodiny, kde bol bitý a sexuálne zneužívaný. Dokonca jeden z jeho náhradných otcov zomrel pri autonehode, keď sa naťahoval k zadnému sedadlu, aby Jimmyho udrel.  

Vdova po mŕtvom mužovi vinila Jimmyho za túto nehodu a mlátila ho až dokým jej ho neodobrali a neumiestnili ho do ďalšej náhradnej rodiny. Takisto ako pri Hillovi, jeho írska krv mu znemožnila stať sa plnohodnotným členom mafie. To mu však nezabránilo stať sa obávaným kriminálnikom v gangu Paula Varia. 

Jimmy dostal prezývku Jimmy ďžentleman kvôli jeho zvyku dávať sprepitné šoférom, ktorých kamióny s tovarom práve okradol. Takisto podplácal aj policajtov, aby mu poskytli mená svedkov a informátorov, nech ich vzápätí zlikviduje. Aj napriek jeho prezývke bol však známy pre extrémne násilné spôsoby. 

I keď vo filme sa táto scéna týkala Henryho Hilla, bol to práve Jimmy, ktorého snúbenica sa sťažovala, že ju obťažuje bývalý frajer. Počas Jimmyho svadobného dňa polícia našla zvyšky tohto muža rozsekaného v kufri jeho vlastného auta.

Pri plánovaní Lufthansy počítal s tým, že im lúpež vynesie maximálne  dva milióny dolárov a ostal prekvapený, keď sa zrazu číslo vyšplhalo na takmer 6 miliónov.  Uvedomoval si, že takéto množstvo ukradnutých peňazí upúta pozornosť všetkých autorít, spôsobujúc problémy pre neho a jeho tím.

Domov
Zdieľať
Diskusia