Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2018, 17:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Egypte našli vzácnu nedotknutú hrobku starú viac ako 4 400 rokov

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Egyptské ministerstvo objav prezentovalo na tlačovej konferencii.

Egyptskí archeológovia sa svetu pochválili vzácnym nálezom. Pri prehľadávaní dediny Sakkára ležiacej približne 30 kilometrov od Káhiry narazili na starovekú hrobku. V rovnakej dediny sa nachádza najstaršia stojaca pyramída s názvom Stupňovitá pyramída.

Viac ako 4 400 rokov sa hrobky nikto ani nedotkol, a tak boli archeológovia po náleze nadšení, pretože získali obrovské množstvo materiálu a najmä priestorov na skúmanie.

Egyptský minister pre starožitnosti Khaled al-Anani vo svojom vyhlásení povedal, že hrobka by mala pochádzať z obdobia piatej dynastie faraónov, ktorí vládli približne pred 4 400 rokmi, a je výborne zachovaná. 


Mala patriť významnému kráľovskému kňazovi menom Wahtye slúžiacemu faraónovi Neferirkare Kakai. Archeológovia zatiaľ z nástenných malieb a hieroglyfov vydedukovali, že Wahtye sa venoval napríklad inšpekcii posvätnej posmrtnej lode.

Odporúčané
Ako som vzal frajerku na prvú dovolenku do Egypta: balil mi ju sexuchtivý Abdul a náš 4* hotel mal úroveň ako motely na Domaši Ako som vzal frajerku na prvú dovolenku do Egypta: balil mi ju sexuchtivý Abdul a náš 4* hotel mal úroveň ako motely na Domaši 30. decembra 2022, 17:00

Výskumníci na čele s Mostafom Wazirim narazili na hrobku už v novembri, ale niekoľko týždňov sa do nej pokúšali dostať tak, aby nič nepoškodili. Bola zapečatená, a tak nebol vstup jednoduchý.

Na stenách sa podľa neho nachádzajú maľby zachytávajúce situácie, ktoré Wahtye zažíval so svojou rodinou. Okrem tých zdobia hrobku momentky týkajúce sa vína či výroby keramiky. Našiel by si v nej aj viacero veľmi dobre zachovaných sôch. 

Hrobka je dlhá približne 10 metrov, 3 metre široká a obsahuje pivničné priestory. Nachádza sa v nej 5 rôznych pohrebných šácht, takže archeológovia momentálne vymýšľajú ten najlepší spôsob, ako každú jednu z nich postupne preskúmať.




Domov
Zdieľať
Diskusia