Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2024 o 9:30
Čas čítania 7:38
Timotej Gašper

Slovenka o mínusoch života v Egypte: Verejné pláže sú plné odpadu a túlavých psov, za vodu však platíme euro mesačne (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ľubomíra si našla v Egypte životnú lásku. Dnes žije v Hurghade s manželom a dvoma synmi. V rozhovore prezradila, prečo si Egypťania hľadajú Európanky, s akými úskaliami sa potýka a prečo cudzinecká polícia jej manžela vyhodnocuje ako bezpečnostnú hrozbu.

Ľubomíra žije piaty rok v egyptskej Hurghade, kde spoločne s manželom Mohammedom vychovávajú dvoch synov. Miesto ich života je v drvivej väčšine spájané s dovolenkovým letoviskom, kam prichádzajú ľudia za oddychom či luxusnými rezortmi. 

Boli prípady, že si za malú fľašu vody pýtali pri pyramíde aj 10 eur. Pre turistov to môže byť veľmi nepríjemný zážitok aj napriek tomu, že pyramídy sú stále krásne.

Ak však nie ste v Egypte len na dovolenke a trávite tam niekoľko rokov svojho života, začnete si všímať aj početné faktory, ktoré z tejto arabskej krajiny nerobia taký raj pri mori, ako by si mohol niekto predstavovať.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lubomira Mohamady (@lubomira_mohamady)

Najslávnejšie a najnavštevovanejšie letoviská aj najznámejšie turistické atrakcie sú poväčšine bezpečné, píše Trend. Rezonuje však konflikt na území Izraela a Palestíny, ktorý prebieha od októbra 2023.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko si v Egypte ľudia zarobia.
  • Prečo sa nemôžu ísť kúpať do najbližšieho mora.
  • Prečo začali Slováci a Česi prejavovať záujem o egyptské nehnuteľnosti.

Ako sa žije v arabskej krajine, prečo sa len tak nemôžu ísť kúpať do najbližšieho mora a koľko si tu môže človek na solídnej pracovnej pozícii zarobiť? Aj o tom sme sa rozprávali s Ľubomírou Mohamady, ktorá je známa zo sociálnych sietí, kam pridáva obsah zameraný práve na život v Egypte. Do tejto krajiny lietala od roku 2009, pričom trvalo tam žije už viac ako päť rokov.

Odporúčané
Vyšiel rebríček šťastia, ktorý hodnotí spokojnosť obyvateľov krajín za rok 2024. Slováci nie sú ani v top 30 Vyšiel rebríček šťastia, ktorý hodnotí spokojnosť obyvateľov krajín za rok 2024. Slováci nie sú ani v top 30 2. októbra 2024 o 14:00

Príbeh slovensko-egyptskej rodiny sa dávnejšie objavil aj v našich médiách. V roku 2019 totiž cudzinecká polícia nepredĺžila jej manželovi Mohammedovi pobyt na Slovensku s tvrdením, že predstavuje riziko pre štátnu bezpečnosť, napísal Denník N.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lubomira Mohamady (@lubomira_mohamady)

Na svoj Youtube pridala nedávno video o odvrátenej strane života v Hurghade a všeobecne v Egypte, ktoré sa rýchlo dostalo do povedomia a v čase písania článku už malo 111-tisíc pozretí. 

V roku 2019 cudzinecká polícia nepredĺžila tvojmu manželovi pobyt na Slovensku. V akom štádiu riešenia je táto téma dnes? 

Stále čakáme na vyjadrenie polície. Predpokladám, že v priebehu najbližších týždňov príde k nejakému konečnému verdiktu. Veci sa posúvajú, no stále to nie je vyriešené. 

Ak by dostal povolenie na pobyt, prišli by ste žiť na Slovensko? 

O tom je ťažké teraz hovoriť, keďže stále čakáme na rozhodnutie. Deti sú tu v škole, žijeme tu bez prestávky už päť rokov, takže určite by to nebolo len tak zo dňa na deň, že odchádzame na Slovensko. 

Ako si na tom s arabským jazykom? 

Stále fungujem hlavne v anglickom jazyku. Hurghada je však mesto, kde žije veľa ľudí zo zahraničia a angličtina nie je problém. Musím sa pochváliť, že zvládam kurz egyptskej arabčiny (smiech). Samozrejme, že už niečo viem aj z bežnej komunikácie, keďže manžel sa doma s deťmi rozpráva len po arabsky. Kurz mi však pomáha so zlepšením gramatiky. 

Čo deti a manžel, chytajú sa slovenského jazyka?

Deti sú trojjazyčné, keďže rozprávajú anglicky, arabsky aj slovensky. Nemajú s tým žiadny problém. Mohammed sa tiež chytá veľmi pekne. Keď žil päť rokov na Slovensku, absolvoval kurz, no bál sa rozprávať. Teraz sa aj vďaka mojim videám stále zlepšuje a paradoxne necítiť ani arabský prízvuk. 

Kde pracuje tvoj manžel? 

Pracuje ako generálny manažér v rezidencii.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lubomira Mohamady (@lubomira_mohamady)

Prečo si sa rozhodla natočiť video o nevýhodách života v Egypte, o ktorých sa veľa nehovorí? 

Moja tvorba na Youtube bola primárne o tom, čo som žila a zažívala. Ľudí zaujímali vzťahy a láska, no robila som aj videá o tom, ako sa tu dá vyžiť z 50 eur mesačne. Postupne mi začali chodiť otázky nielen o bežných veciach, ale aj o živote, trhu a podobne. Tým, že som tu dlhšie, lepšie vidím aj do systému, a preto som sa rozhodla robiť aj tento obsah. 

V minulosti bolo bežné, že starší muži zo Saudskej Arábie si chodili do Egypta hľadať mladé nevesty. Prišli k chudobnej rodine, dali im slušné veno a vzali si ich napríklad 18-ročnú dcéru. Tí muži mali pokojne aj 65 rokov.

Píšu ti aj ženy, ktoré sú v podobnej situácii ako vy, že prišli žiť za manželom do Egypta a pasujú sa s problémami? 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si Egypťania naschvál hľadajú ženy z Európy.
  • Prečo zažíva Egypt realitný boom a koľko tu stoja nehnuteľnosti.
  • Prečo majú dovolenkári problémy s trávením.
  • Prečo má takmer 200-tisícové mesto problém s lekármi.
  • Aký je rozdiel medzi slovenským a egyptským zdravotníctvom.
  • Ako je to s Rusmi v Hurghade.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 162658 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 62 , Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia