Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2018, 14:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Film o Havlových amnestiách zobrazí aj krvavú väzenskú vzburu v Leopoldove

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Amnestie Václava Havla sú do dnešného dňa témou, ktorá nás rozdeľuje na dva odlišné tábory.

Rozpad komunizmu znamenal pre Čechov i Slovákov obrovské zmeny, ktorých sa úzko dotýkali aj amnestie prezidenta Václava Havla, udelené v januári roku 1990. Pripravovaná snímka s názvom Amnestie zobrazí príbehy troch rodín poznačených komunistickými perzekúciami. Dej filmu nás ale taktiež zavedie k neslávne známej vzbure v leopoldovskej väznici.

Prvá upútavka sa sústredí na krátke scény z filmu v kombinácii s archívnymi zábermi danej doby, takže na plnohodnotnú ukážku s predstavením celistvého príbehu si budeme musieť ešte počkať. Napriek tomu nás trailer svojou atmosférou veľmi zaujal a sme názoru, podobná téma si zaslúži celovečerné filmové spracovanie.

November 1989 je ikonickým okamihom našich dejín a zatiaľ sa k nemu nepokúsil vyjadriť ani jeden film. Je to ťažké. Celkom prirodzene k nemu vzhliadame s úctou, ale zároveň o udalostiach Novembra mlčíme. To, čo prišlo po ňom, je pre nás stále živou realitou,“ opísala svoje pocity dramaturgička filmu Maja Hriešik.

Vo filme počítame s hercami, ako Marek Vašut, Juraj Bača, Aňa Geislerová, Jana Geišbergová-Oľhová, Marek Majeský či Natalia Germani. Film režíruje Jonáš Karásek a scenár k snímke píše Maroš Hečko, Beata Grünmannová a Marek Janičík.

Film o Havlových amnestiách zobrazí aj krvavú väzenskú vzburu v Leopoldove
Zdroj: Azyl Production, RTVS, HomeMedia Production, Endorfilm

Filmári museli kvôli nakrúcaniu úzko spolupracovať s ministerstvami spravodlivosti a vnútra. V priestoroch leopoldovskej väznice natáčali 10 dní.  Film bude mať premiéru v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, a teda 17. novembra (listopad) 2019.

V priestoroch väzníc sme nakrúcali celkovo 10 dní. Pochopil som tam, že muselo byť nesmierne ťažké prežiť vo väzení niekoľko rokov len preto, že ste nesúhlasili s komunistickým režimom. Václav Havel, napríklad, strávil vo výkone trestu 5 rokov,” povedal scenárista a producent Maroš Hečko.

Anketa:
Tešíš sa na filmové zobrazenia tejto doby?
Áno
Nie
Áno
86 %
Nie
14 %
Domov
Zdieľať
Diskusia