Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2018, 9:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Z našich peňaženiek zmiznú jedno aj dvojcentovky. Slovenské inštitúcie so zmenou predbežne súhlasia

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zainteresované strany nemajú k návrhu veľké výhrady.

Zbytočne zaberajú miesto v našich peňaženkách, otravujú nás pri platení a najmä zdržiavajú obchodníkov aj zákazníkov pri pokladniach.

Ako informujú Hospodárske noviny, obmedzenie používania jednocentoviek a dvojcentoviek navrhla organizácia Zväz obchodu SR a všetky relevantné inštitúcie ho vnímajú ako prijateľný.

Návrh sa pozdáva našej národnej banke aj ministerstvu financií. Obe inštitúcie podporujú racionalizáciu platobnej situácie na Slovensku.

Zároveň jednotlivé strany argumentujú, že obmedzenie najmenších mincí by výrazne pomohlo obchodníkom, ktorí by večer nestrácali čas počítaním.

 

Na začiatku by boli mince pravdepodbne iba obmedzené, takže by fyzicky z našich životoc nezmizli, ale obchodníci by nám začali vydávať v upravenom režimu, lenže obmedzenie by mohlo logicky vyústiť až do celkového zrušenia oboch mincí. 

Netreba však zabúdať na to, že obmedzenie mincí nepríde bez dôkladnej analýzy. Žiadna z inštitúcií zatiaľ ani len nenačrtla časový horizont, v ktorom by mohlo vstúpiť do platnosti, a tak si budeme musieť na zmenu počkať.

Z našich peňaženiek zmiznú jedno aj dvojcentovky. Slovenské inštitúcie so zmenou predbežne súhlasia
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia