Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2018, 16:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Novučičké cyklistické chodníky v Banskej Bystrici rozosmievajú Slovákov, pokojne by si na nich mohol prísť o zdravie

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Metropola stredného Slovenska sa veru nemá čím chváliť.

Využívanie bicyklov začína konečne získavať popularitu aj v slovenských mestách, a tak sa musia magistráty postarať o to, aby mali dostatok priestoru. Inak tomu nie je ani v Banskej Bystrici.

Cyklisti sa tam v poslednej dobe tešili, že si developer splní záväzky a cyklistickú trasu dlhú približne slabých 150 metrov vybuduje do takej podoby, aby ju mohli všetky mestá závidieť. Nešlo pritom o žiadnu zložitú úlohu, lenže stavbári nakoniec nemali v pláne prispôsobiť povrch či rozmiestnenie stĺpov.

Novučičká cyklistická trasa preto vedie okolo nákupného centra po hrboľatých kockách ako na slávnej klasike Paríž – Roubaix, kde to už odpálil aj Peter Sagan, a developer nedbal ani na predpísanú minimálnu šírku jednotlivých pruhov.

Ani zďaleka nedosahujú šírku 1,25 metra, ale slabých 98 centimetrov, čo predstavuje zvýšené riziko pádov a nehôd. Cyklistom dokonca na viacerých miestach priamo v pruhoch zavadzajú stĺpy, o ktoré sa vo chvíli nepozornosti pokojne môžeš zachytiť.

Našťastie sa už k cyklistickým pruhom vyjadrilo mesto a vyhlásilo, že projekt nepreberie, kým ho developer neopraví. A to ani nespomíname vysoké obrubníky a kanálové poklopy otočené tak, že ti do nich veľmi ľahko zapadne koleso. Bystrickí cyklisti preto zrejme vyhrali bitku, ale víťazstvo vo vojne majú ešte veľmi ďaleko.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia