Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2018, 18:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Antarktíde si na bežných jedlách veľmi nepochutnáš. Výskumník zabáva ľudí fotkami zamrznutých pokrmov

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA TWITTER
Uložiť Uložené

Astrobiológ Cyprien sa pokúša variť v extrémnych teplotách.

Teploty na Antarktíde pravidelne padajú hlboko pod bod mrazu. Aj keď samotná Antarktída nepatrí žiadnej krajine sveta, jednotlivé štáty si po nej rozmiestnili viacero výskumných staníc, kde pôsobia vedci a skúmajú tamojšie prostredie.

Na Antarktíde bývajú podmienky tak nehostinné, že tam často nevedia prežiť ani baktérie, a výskumníci vo svojich centrách strávia deväť dlhých mesiacov, pričom takmer polovicu času musia existovať bez svetla.

Dopad na ľudskú psychiku nie je zanedbateľný, a preto sa na Antarktídu dostanú len vedci, ktorí zvládnu náročný tréning.

Cyprien Verseux sa venuje astrobiológii a momentálne svoj čas trávi na výskumnej stanici Concordia, ktorú spoločne prevádzkujú Francúzi a Taliani. Pravidelne sa musí stretávať s teplotami až -80 stupňov Celzia, čo nedávno využil na zachytenie vtipnej momentky z varenia.

Vedci pochopiteľne jedia len vnútri, kde im to podmienky dovoľujú, avšak Cyprien vybehol von, zobral si so sebou misku cestovín či panvicu s vajíčkami a jedlo nestihol ani len položiť bez toho, aby mu nezamrzlo.

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30

Prvotná fotografia cestovín mala taký úspech, že odvtedy začal pridávať zábery na chlieb s medom či mrazené ovocie a znenazdajky sa o jeho prácu zaujíma oveľa viac ľudí. Cyprien jednoducho spojil príjemné s užitočným.





Odporúčané
Martin Navrátil o výprave na južný pól: Stálo ma to 90-tisíc, po príchode mi bolo na vracanie z výfukových plynov (Rozhovor) Martin Navrátil o výprave na južný pól: Stálo ma to 90-tisíc, po príchode mi bolo na vracanie z výfukových plynov (Rozhovor) 24. januára 2023, 9:30



Domov
Zdieľať
Diskusia