Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2018, 16:57
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovákovi sa v našej krajine po prvýkrát zachytiť tornádo tak, že ho človek dokáže jednoznačne identifikovať na videu

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO TORNÁDO
Uložiť Uložené

Dedinka na východe Slovenska zažila pre našu krajinu nezvyčajný jav.

Tornáda sa na Slovensku nevyskytujú často. Zvyčajne sa na divoké búrkové systémy môžeš pozerať maximálne pri sledovaní dokumentov či videí zo zahraničia, ale v našej krajine po každom lete neprežívame obdobie hurikánov. Napriek tomu sa počasie občas zblázni a minulý týždeň sme tornádo zažili aj v našej krajine.

Niet pochýb o tom, že tornáda sa u nás v minulosti objavili, ale často nedosiahnu búrky všetky potrebné parametre na to, aby mohli byť do tejto kategórie zaradené. Vo

Východoslovenskej nížine však 3. októbra naozaj vznikla supercelárna búrka spôsobená tornádom, čo prvotne potvrdil aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej facebookovej stránke.

Radarové dáta či lokálnosť škôd nasvedčovali tomu, že sa obyvatelia dedinky Lekárovce pozerali na skutočné tornádo s krúpami s priemerom do 2 centimetrov a vetrom s rýchlosťou cez 75 kilometrov za hodinu.

Avšak až video od Jaroslava Goriľa vo vysokej kvalite odborníkom zo SHMÚ pomohlo najviac.

Dnes na Facebooku zverejnili práve spomínané video so slovami, že Jaroslav je úplne prvý Slovák, ktorý tornádo na našom území zaznamenal tak jasne, že mohla byť identifikácia prírodného fenoménu jednoznačná. Už len veriť, že nepôjde o pravidelne sa opakujúci jav.

Domov
Zdieľať
Diskusia