Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. septembra 2018, 9:51
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Slovenské školy končia s povinnou angličtinou. Ministerstvo školstva chce dať žiakom väčšiu voľnosť

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Študenti si tak budú môcť vybrať, aký prvý cudzí jazyk sa budú učiť. Na výber bude nemčina, španielčina, francúzština, taliančina či ruština.

Kedysi bol na našich školách povinný ruský jazyk, a to až do roku 1989. V súčasnosti však platí, že všetci žiaci sa už od tretej triedy základnej školy učia povinne angličtinu a od siedmeho ročníka si môžu vybrať druhý cudzí jazyk. Ten je klasifikovaný ako voliteľný predmet.

Tomu je však podľa všetkého koniec. Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová sa totiž vyjadrila, že by v tomto smere malo dôjsť k menšej zmene. Rezort chce dať školám a rodičom "voľnú ruku" pri výbere povinného cudzieho jazyka.

„Chceme, aby rodičia, ale aj školy mali na výber. Nechceme nútiť všetky deti učiť sa angličtinu ako prvý cudzí jazyk, ale aby si mohli vybrať aj z nemčiny, francúzštiny, taliančiny, španielčiny alebo ruštiny,“ povedala šéfka rezortu Lubyová.

Zároveň dodala, že vedomosti z nemeckého jazyka sa u detí zhoršujú: Nemčina je ťažký jazyk. To, že máme horšie výsledky u študentov z maturity pripisujeme tomu, že majú na ňu neskorý nábeh.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lonely Planet Česká republika (@lonelyplanetcz),

Zmeny však budú dobrovoľné. Pokiaľ by študent chcel zostať verný angličtine, pokojne si ju môže nechať ako prvý cudzí jazyk. Možnosť výberu cudzej reči plánuje rezort školstva zaviesť od budúceho školského roka (2019/2020).

Túto reformu už dlhšie žiadajú mnohí nemčinári aj ruštinári. V rozvrhu chcú mať viac vyučovacích hodín. Taktiež si myslia, že naše školy by mali rozvíjať viacjazyčnosť svojich študentov najviac, ako len vedia. Tá vraj pomáha odbúravať etnocentrizmus a zvyšuje šancu mladých ľudí úspešne sa presadiť v živote, nielen doma, ale aj v zahraničí.

Nie iba učitelia, ale taktiež aj viaceré firmy a korporácie majú záujem práve o nemčinu a ruštinu. Najžiadanejším jazykom na trhu však stále zostáva angličtina. Aj preto bola pred rokmi zavedená ako povinná.

Avšak mnohým základným školám chýbajú pedagógovia, ktorí by vyučovali anglický jazyk. Šéfka školstva preto tvrdí, že školám pomôže, ak nebude angličtina povinná.

Anketa:
Mala by podľa teba zostať angličtina povinná?
Áno
Nie
Áno
73 %
1684 Hlasov
Nie
27 %
637 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia