Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2018, 14:05
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Rozširovanie mytológie Predátora, zásahy štúdia do vízie režiséra, výrazné pretáčky aj záverečná scéna s Dutchom v podaní Arnolda Schwarzeneggera.

Článok obsahuje spoilery zo snímky The Predator!

Premiéra nového Predátora je už v týchto chvíľach za nami. Film však pred uvedením v celosvetových kinách sprevádzali pomerne vlažné reakcie kritikov, čo mohlo u mnohých fanúšikov vyvolať poriadnu neistotu.

My sme ho samozrejme videli, no a pokiaľ ste narazili aj na našu recenziu, tak už veľmi dobre viete, že snímka ani zďaleka nepripomína kultového Predátora z roku 1987, ktorý ťažil najmä z hororovej atmosféry a strachu z neznámeho.

Ide skôr o béčkové sci-fi nabité akciou, hláškami a humorom, čo ale stále neznamená, že sa film neoplatí vidieť. Režisér a scenárista Shane Black sa tu navyše snaží rozširovať bohatú mytológiu samotného Predátora.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

A aj o nej si v tomto obsiahlejšom článku čo-to povieme. Ako ste si totiž mohli na plátne všimnúť, snímka predstavila nový druh nebezpečného vesmírneho lovca, ktorý nesie pomenovanie Ultimate Predator.

Ten je vysoký viac než 3 metre, váži cez 300 kilogramov, dokáže využívať infračervené videnie aj bez masky a z kože mu môže vyrásť organický exoskelet, schopný zastaviť vysoko výkonné strely, dokonca aj z blízkej vzdialenosti.

Ultimate Predator ďalej disponuje typickými zbraňami a technológiou, akými sú napríklad neviditeľné maskovanie, ramenný kanón či zasúvacie zápästné čepele.

Jeho čepele sú však výnimočné tým, že môžu byť vystrelené a následne vrátané späť na svoje miesto. Okrem toho má na zápästí k dispozícii aj kanón, ktorý dokáže vypáliť silné energetické strely.

Vo filme sme sa taktiež dozvedeli skutočný dôvod toho, prečo Predátori cestujú po vesmíre a vyhľadávajú tých najzdatnejších bojovníkov z každej rasy.

Stále síce platí, že berú boj s inými druhmi ako šport a tréning na zlepšenie svojich zručností, no ako sa ukázalo, tým najsilnejším jedincom cudzích rás (vrátane človeka) odoberajú DNA a následne sa ňou vylepšujú.

Sú silnejší, oveľa viac smrtonosnejší a typický obraz získanej trofeje (vytrhnutá hlava spoločne s chrbticou) tak dáva ešte hlbší význam. To vysvetľuje aj ich stále častejšie návštevy našej planéty.

V snímke bolo odhalené, že ľudstvo kvôli klimatickým zmenám vyhynie v priebehu niekoľkých generácií, takže Predátori plánujú nahromadiť toľko silnej ľudskej DNA, koľko je len možné.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Po vymretí ľudskej rasy chcú Zem obsadiť a vyhlásiť ju za ich vlastnú. Ak ste dávali dobrý pozor, mohli ste dokonca vidieť aj útržky procesu, pri ktorom sa do DNA Predátora zavádza genetická informácia cudzieho druhu.

Stalo sa tak v momente, keď si Rory (Jacob Tremblay) nasadil masku menšieho Predátora a nejako sa mu podarilo odomknúť akési spomienky vesmírneho lovca.

Zábery odhalili tvora ležiaceho na operačnom stole s niekoľkými ďalšími Predátormi okolo neho, pričom všetko nasvedčovalo tomu, že zákrok je nesmierne bolestivým. Aj to je možno dôvod, prečo tento Predátor zbehol od vlastnému druhu.

Hoci nie je jasné, či tento menší Predátor prešiel kompletnou operáciou a aká DNA bola pri zákroku prípadne použitá, môžeme predpokladať, že takto nejako sa zrodil aj Ultimate Predator.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Je tiež ťažké povedať, koľko rôznych DNA už v sebe počas filmu má. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby sa pokúsil ešte o čosi vylepšiť. A to práve prostredníctvom mladého Roryho, ktorý trpí autizmom.

Ako totiž v priebehu filmu divákom vysvetlila pôvabná vedkyňa Casey (Olivia Munn), autizmus je podľa niektorých ďalším krokom v evolučnom reťazci. Ultimate Predator tak pravdepodobne zatúžil po chlapcovej úžasnej pamäti.

To sa mu ale nakoniec nepodarilo vďaka Roryho otcovi Quinnovi (Boyd Holbrook). Samotný záver snímky nám navyše naznačil, že ak niekedy v budúcnosti dostaneme pokračovanie, tak sa z lovca stane korisť.

Môže za to tzv. Predator Killer, teda dar pre ľudstvo, ktorý na Zem priniesol menší z Predátorov. Táto zbraň bola pred zrakmi divákov ukrytá v priebehu celého filmu, len aby sa v poslednej scéne predstavila v plnej paráde. Čo je ale vlastne zač?

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Predator Killer síce na prvý pohľad pripomínal zbraň na predlaktie, ktorú používajú Predátori, tento konkrétny typ bol však navrhnutý pre ľudí. Po nasadení tak okolo človeka vytvoril kompletnú nanotechnologickú zbroj v tvare Predátora.

Z muža vo filme sa teda behom chvíľky stal strieborný Predátor s červenými očami, disponujúci viacerými kanónmi a schopnosťou zneviditeľniť sa. No za tých niekoľko sekúnd sme určite nevideli všetky jeho výhody.

Ľudstvo má teda v prípade návratu vesmírnych lovcov nesmierne užitočnú technológiu na obranu i útok. Či sa ale v najbližších rokoch dočkáme nejakého ďalšieho filmu s Predátormi, to je momentálne iba vo hviezdach. Vzhľadom na chabé tržby však môžeme len dúfať.

Ak by sa tak ale skutočne stalo a príbeh by nadväzoval na koniec najnovšieho Predátora, konečne by sme mohli vidieť ľudstvo plne pripravené na boj proti týmto lovcom.

Na planéte totiž ostalo množstvo technológie a materiálov, ktoré môže ľudstvo študovať, analyzovať a pochopiť, vďaka čomu môže pokojne dôjsť napríklad k vývoju nových zbraní či cestovaniu vesmírom.

Mohli by sme sa dokonca pozrieť na domovskú planétu Predátorov. Možností je naozaj mnoho. 

Čo sa týka účasti legendárneho Arnolda Schwarzeneggera a jeho postavy Dutcha Schaeffera, jeho meno bolo spomínané snáď s každým dielom série. Od prvého Predátora sa však už v žiadnom ďalšom filme neobjavil.

Hoci sme určite neboli jediní, komu pri spomenutí názvu Predator Killer v závere Blackovej snímky prišiel na rozum práve Arnie. Navyše, ak by sa ukázalo, že ide skutočne o Dutcha, ktorý bol po celý čas neprítomný kvôli Predátorom, dávalo by to perfektný zmysel.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Ako už ale teraz vieme, Predator Killer je jednoducho zbraňou, nie človekom. Možno vás však poteší, že v pôvodnom závere mal namiesto technológie pre ľudstvo skutočne figurovať Dutch v podaní Schwarzeneggera.

Po tom, čo Quinn, Rory a Casey prežili finálny útok vylepšeného Predátora, mal pristáť vrtuľník, vystúpiť z neho Dutch s tvárou plnou bolesti a požiadať trojicu, aby išla s ním.

Keď sa ho Rory opýtal, či myslel aj jeho, Dutch mu s úsmevom odvetil, že hlavne jeho.  Arnie v niekoľkých rozhovoroch priznal, že mu bola úloha vo filme skutočne ponúknutá. On by ju však prijal v prípade, ak by dostal väčší priestor.

To sa nakoniec nestalo, no Black to evidentne s vyššie zmieneným záverom skúsil na Schwarzeneggera ešte raz a napísal záver, ktorý by dozaista potešil nejedného fanúšika. Herec, žiaľ, opäť odmietol a priestor dostal Predator Killer.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Pri Arnoldovi ale zmenami ani zďaleka nekončíme. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že Predátor prešiel výraznými dotáčkami, ktoré údajne vinou štúdia kompletne zmenili režisérovu pôvodnú víziu.

Niekoľko postáv bolo odstránených a viacerým sa zmenili aj osobnosti či okolnosti ich smrti. Vystrihol sa taktiež väčší počet Predátorov, ich hybridov a zmeny zasiahli aj spomínaný koniec snímky, čo spôsobilo hneď niekoľko odkladov premiéry.

Dotáčky v mnohých prípadoch nepredstavujú nič zlé a tvorcovia s nimi dopredu počítajú, pri Predátorovi však kolovali zvesti, že Shane Black a štúdio mali medzi sebou časté nezhody ohľadom príbehu a tónu filmu.

Vďaka starším únikom príbehových detailov, správam o vystrihnutých či zmenených scénach a záberom z trailerov, ktoré sa nedostali do finálneho zostrihu, si môžeme utvoriť celkom dobrú predstavu o tom, ako mal Predátor vyzerať.

Vystrihla sa celá sekvencia s dobrými Predátormi

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

✌✌ #predator2018 #vancouverfilm #setlife #productionstill #productionstills #predator #vancouverproduction

Príspevok, ktorý zdieľa J.Au • Master Photographer Ⓜ (@jauphoto),

Jedna z prvých fotiek z natáčania odhalila ústrednú partičku šibnutých vojakov na akomsi obrnenom vozidle, pričom spoločnosť im robila hneď dvojica Predátorov.

Tieto scény údajne pochádzajú z uniknutého scenára, podľa ktorého mali byť v Oblasti 51 držaní dvaja zbehnutí Predátori. Tí sa mali následne pridať na stranu ľudských vojakov a spoločne bojovať proti vylepšenému lovcovi.

Tieto momenty sa mali na plátne objaviť na začiatku tretieho aktu. Kinoverzia predstavila iba jedného zbehlého Predátora, ktorý bol navyše zabitý v momente nástupu toho väčšieho.

Možno bolo cieľom tvorcov udržať v centre diania Ultimate Predatora, a preto tých menších odstrihli. Podľa uniknutých obrázkov sa tiež zdá, že postava herca Keegana Michael-Keya mala byť zabitá približne v tejto časti filmu.

Odstránená bola aj sekvencia s hybridmi Predátora


Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Zatiaľ čo finálny zostrih predstavil tri rôzne druhy mimozemských bytostí (klasického Predátora, Ultimate Predatora a štvornohých Hell-Houndov), v skoršej verzii príbehu ich bolo oveľa viac.

Ako aj tentokrát odhalil uniknutý scenár, v jednej zo scén záverečného súboja sa mali hrdinovia zavrieť na vesmírnej lodi The Ark, kde na nich bolo vypustené stádo rôznorodých hybridov.

Tieto bytosti mali predstavovať predchádzajúce a zároveň nevydarené pokusy o evolučný rast, medzi ktorými sa nachádzali napríklad Predátori s dvomi, tromi či štyrmi končatinami, chápadlami a inými zvláštnosťami.

Pridalo sa prepojenie s predošlými filmami


Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Určite ste si všimli, že nový Predátor viackrát odkazoval na predchádzajúce počiny v sérii. Spomenutý je prvý aj druhý diel, Casey mala možnosť vidieť útržky z oboch častí a na plátne sa tiež objavila kopija z druhého Predátora či crossoveru Alien vs. Predator.

A potom je tu ešte Jake Busey. Ten si zahral syna Petra Keyesa, ktorého v snímke Predator 2 stvárnil jeho skutočný otec Gary Busey. A aj keď niektoré z týchto odkazov boli plánované už od začiatku produkcie, zopár sa ich vraj pridalo neskôr.

V priebehu dotáčok sa tak do filmu dostala kopija z AvP aj archívne zábery. A pravdepodobne aj hláška ''get to the choppers'', ktorá tentokrát neodkazovala na vrtuľník, ale na motorky.

Edward James Olmos bol zo snímky úplne vystrihnutý

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Herecká hviezda projektov, ako Battlestar Galactica či Blade Runner si mala pôvodne zahrať Traegerovho (Sterling K. Brown) šéfa, ktorý mal byť podľa Blacka prepojený aj s dvojicou Predátorov v Oblasti 51.

Mesiac pred premiérou však Olmos oznámil, že jeho postava musela byť kvôli dĺžke filmu kompletne odstránená. Reprezentovanie ľudských záporákov tak ostalo iba na Brownovi.

Tretí akt bol výrazne zmenený

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

V riadkoch vyššie sme už spomenuli vystrihnutie dvoch klasických Predátorov aj množstvo hybridov, takže sa nimi už zaoberať nebudeme.

Shane Black však vo viacerých rozhovoroch potvrdil, že sa rozsiahle časti pretáčok tretieho aktu sústredili najmä na presunutie akcie zo dňa na noc. Predsa len, denné prostredie nie je pre bytosť so schopnosťou zneviditeľniť sa práve najvýhodnejšie.

Tieto zmeny sa ale podpísali aj na slabších efektoch, neprehľadnosti scén a kontinuite príbehu, ktorý kvôli zjednodušenému rozprávaniu nie vždy dáva zmysel.

Niekoľko klebiet tiež naznačuje, že Rory mal v závere loď vylepšeného Predátora sám pilotovať, pričom ho podľa niektorých zdrojov mal dokonca aj zabiť.

Zmenili sa aj úmrtia viacerých postáv


Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

So zmenami v treťom akte logicky došlo aj k zmenám jednotlivých úmrtí postáv. Namiesto pomerne rýchleho odstránenia väčšiny postáv v krátkom časovom horizonte sme však mali o hrdinov prichádzať postupne.

Podľa zahraničných správ sa tak do záverečného súboja mali dostať iba Quinn, Rory, Casey, Nebraska (Trevante Rhodes) a Nettles (Augusto Aguilera). Vo finálnom zostrihu sme teda mohli s postavami pobudnúť o čosi dlhšie.

Niekoľko ďalších vystrihnutých scén

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Ako v mnohých iných prípadoch, aj najnovší Predátor odhalil v ukážkach hneď niekoľko momentov, ktorých sme sa na veľkom plátne nedočkali.

Patrí sem napríklad scéna Quinna a Nebrasku predtým, než sa spolu ocitli v autobuse (čo naznačuje, že sa v pôvodnom scenári poznali dlhšie), Rory narážajúci zariadením Predátorovej technológie do stavebnice či Nettles pilotujúci helikoptéru.

No bezpochyby by sa našli ďalšie. Hlavná partička vojakov navyše v ukážkach vystriedala viacero dopravných prostriedkov. Zaujímavosťou je ale aj zmenená geografia, kdeže namiesto nevadskej Oblasti 51 sme sa ocitli v štáte Georgia.

Isté zdroje taktiež tvrdia, že loď vylepšeného Predátora mala pôvodne pristáť na Floride a k finálnej konfrontácii malo dôjsť v Everglades.

Ako sa zrodili vylepšení Predátori, čo všetko bolo vo filme nakoniec zmenené a v ktorej scéne sa mal objaviť Arnie?
Zdroj: 20th Century Fox

Stáli teda všetky tieto zmeny za to? To už necháme na každom z vás. Je ale jasné, že prepisovanie scenára, rôzne pretáčky a dotáčky sa na výslednom produkte podpísali výrazným písmom.

Teraz je už ale rad na vás. Čo na všetky tie zmeny hovoríte? Myslíte si, že sa štúdio snažilo zachrániť zlý film, alebo ste skôr názoru, že Shane Black mal svoju víziu, ktorá sa zástupcom štúdia zdala až príliš riskantná?

A ako na vás pôsobil samotný záver so zbraňou Predator Killer? Videli by ste namiesto nej radšej Arnieho? Určite sa s nami podeľte o vaše názory v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia