Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2018, 15:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Zisti, o koľko stupňov sa oteplilo v tvojom bydlisku od doby tvojho narodenia

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Stačí zadať dva podstatné údaje a výsledok je na svete.

Vyzerá to tak, že leto je už pomaly za nami. Hoci podľa kalendára zostáva ešte niekoľko týždňov, pri pohľade von z okna už môžeme badať začínajúcu sa jeseň. Pre niekoho vykúpenie z dlhotrvajúcich tropických dní, pre iného signál, že sa bude musieť pripraviť na chlad a zimu. Keď sa čosi končí, väčšinou sa zvykne bilancovať. Presne tak urobíme aj teraz.

„Takéto teploty nebývali!“, „Väčšie vypekanie som ešte nezažil...“ a kopa ďalších pripomienok, ktoré často počuť od nášho okolia. Alebo priamo z médií. Klimatické otepľovanie je stále doslova horúcou témou a dlhé roky ešte aj bude. Áno, je teplejšie, o tom niet pochýb. Čo tak si ukázať zmeny v °C na každého osobnom príklade?

Zisti, o koľko stupňov sa oteplilo v tvojom bydlisku od doby tvojho narodenia
Zdroj: nytimes.com

Pravdou je, že málokto sa pozastaví nad tým, čo sa ho až tak priamo netýka. Ak však určitý problém zasahuje aj do nášho života/životného priestoru, razom sme pozornejší. Zmeny teplôt si preto môžeme ukázať aj na príklade nášho vlastného bydliska. Zaujímavý nástroj ponúka práve New York Times na ich stránke. Stačí zadať obec či mesto, kde bývate a rok svojho narodenie. Preto, aby ste pekne videli, ako sa zmenila klíma od vášho prvého nádychu.

KLIKNI SEM A ZISTI ROZDIELY

Zisti, o koľko stupňov sa oteplilo v tvojom bydlisku od doby tvojho narodenia
Zdroj: nytimes.com

Výsledky sú vypočítané na základe dát zozbieraných v horizonte rokov 1960 až 2000.

Domov
Zdieľať
Diskusia