Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2018, 12:03
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vytvorili Rusi vesmírnu zbraň? Nový satelit vyvoláva veľké obavy

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO USA VESMÍR VOJNY
Uložiť Uložené

Blížime sa do doby, kedy hviezdne vojny už nebudú iba sci-fi?

Od vypustenia prvej umelej družice na obežnú dráhu Zeme uplynulo už takmer 61 rokov. Družice sa pohybujú okolo gravitačného pola Zeme po otvorených krivkách a podľa špecifických vlastností ich obežných dráh potom rozoznávame 3 rôzne druhy satelitov.

V máji vypustili Rusi nad našu planétu objekt s názvom Object 2014-28E. Prvým náznakom toho, že so satelitom nemusí byť všetko s kostolným poriadkom, bol fakt, že Rusi neohlásili jeho vypustenie do vesmíru. Astronómovia potom skúmali správanie objektu na oblohe a zachytili hneď niekoľko anomálií.

Predvádza vraj zložité manévre, ktoré doposiaľ nespozorovali pri žiadnom inom telese tohto typu. Približuje sa do blízkosti ostatných satelitov a dokonca aj do blízkosti zvyškov stanice, ktorá ho vyniesla do vesmíru. Americkí vedci preto začali premýšľať nad tým, či skutočne ide o satelit.

Vytvorili Rusi vesmírnu zbraň? Nový satelit vyvoláva veľké obavy
Zdroj: Wikimedia (Thegreenj)

Jednou z možných verzií je, že objekt je akýsi vesmírny čistič nečistôt, a teda zbiera vesmírny odpad, ktorý sa nachádza v blízkosti satelitov a staníc. Takisto môže aj dodávať palivo, a preto musí fungovať pri iných zariadeniach. Avšak tretí možný scenár je desivý.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

"Nevieme naisto, čo je to za teleso a nemôžeme to potvrdiť," začala svoju reč na stretnutí Spojených národov vo švajčiarskej Ženeve asistentka tajomníka pre kontrolu zbraní  Yleem D.S. Poblete, "no zámery Ruska týkajúce sa tohto satelitu sú nejasné a sú očividne veľmi znepokojujúce."

Prejav na stretnutí Spojených národov prišiel iba pár dni potom, ako USA oznámilo, že chce vo vesmíre vybudovať vojenskú silu do roku 2020. Amerika tvrdí, že sa musí pripraviť na nebezpečenstvá, ktoré môžu prísť na tomto novom vojenskom poli.

USA samozrejme rozpráva o záhadnom ruskom satelite ako o objekte, ktorý iba potvrdzuje ich obavy, a preto zdôrazňujú, že vesmírna vojenská sila je pre ich ochranu nevyhnutná. 

Počas studenej vojny Rusko spustilo projekt s názvom Istrebitel Sputnikov (zabijak satelitov). Bol navrhnutý na to, aby mohol zničiť alebo fatálne poškodiť vesmírne družice. Po kolapse Sovietskeho zväzu Rusko od týchto plánov upustilo. Avšak Rusi sa vyhrážali, že ak ich USA akokoľvek ohrozí, projekt opäť obnovia.

Mnohí odborníci varujú, že by sme nemali veriť hneď prvej najhoršej verzii. Satelit totiž môže mať viacero funkcií. "Každý satelit, ktorý dokáže manévrovať, má potenciál na to, aby sa stal zbraňou. Znamená to ale, že všetky satelity, ktoré vedia manévrovať, sú zbrane? Nie," vyjadrila sa profesorka Johnson-Freese pre Space.com.

Domov
Zdieľať
Diskusia