Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2018, 12:18
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Keirseyho temperamenty ti pomôžu, ak si nie si istý, akou profesnou cestou sa uberať.

Určite si už niekedy počul o teórii štyroch temperamentov. Väčšina ľudí pozná teóriu od gréckeho lekára Hippocrata, ktorá ľudí rozdeľuje do kategórií sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik. Tá vznikla ešte niekedy medzi rokmi 460 - 370 pred naším letopočtom a odvtedy sa toho už veľa zmenilo.

Psychológovia prišli s mnohými ďalšími teóriami ľudskej osobnosti a jej čŕt a dnes by si ich našiel stovky. Jednou z najpodobnejších na tú od Hippocrata sú Keirseyho temperamenty. Prvýkrát bola predstavená v roku 1984 v knihe Please Understand Me a odvtedy sa stala jednou z najpoužívanejších kategorizácií osobnosti na svete.Vytvoril ho americký psychológ David Keirsey.

Ľuďom sa snaží pomôcť najmä pri správnom výbere povolania. To by podľa psychológov malo byť v súlade s tvojimi vlastnosťami, silnými stránkami a hodnotami. Keirseyho temperamenty využívajú špičkoví zamestnávatelia ako americké letectvo, IBM, AT&T či Coca-Cola. Aj tebe sa môže ľahko stať, že sa na pracovnom pohovore stretneš s takýmto typom osobnostného testu

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: unsplash.com

Čo je pri ňom dôležité? Treba si uvedomiť, že test nie je známkovaný a neexistujú v ňom žiadne správne a nesprávne odpovede. Dôležité je odpovedať úprimne. Je ideálny, ak sa nevieš rozhodnúť, aká budúca profesia je pre teba tá pravá. Avšak výsledky netreba brať smrteľne vážne, slúžia skôr na to, aby ťa správne nasmerovali, než na to, aby ťa niečo prinútili robiť.

Aké typy ľudí teda podľa Keirseyho existujú?

Remeselníci

realistickí a oboma nohami stoja pevne na zemi. Vyhľadávajú stimuláciu a rozmanitosť, chcú tvarovať svoje prostredie. Ich najväčším darom je taktika. Sú skvelí vo vyhľadávaní problémov, excelujú pri práci s rôznymi nástrojmi, inštrumentami a zariadeniami. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Existujú dva typy remeselníkov, operátori a zabávači. Operátori sú pracovití, radi robia veci manuálne a sú tými naozaj stereotypne známymi zručnými remeselníkmi, opravármi či mechanikmi. 

Zabávači nemajú konkurenciu v improvizovaní. Žijú daným momentom a sú veľmi spontánni. Rýchlo sa prispôsobia a reagujú na premenlivé situácie. Doma sa cítia v umení aj v športoch.

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: unsplash.com

Strážcovia

Podobne ako remeselníci sú realisti, no skôr ako spontánnosť potrebujú plánovitosť a dobrú organizáciu. Sú svedomití, zodpovední a spoľahliví. Najlepšie zo všetkého im ide logistika, radi organizujú, zaraďujú, kontrolujú a podporujú už zavedený systém.

Strážcovia môžu byť buď typ byrokratov alebo reštaurátorov. Byrokrati sú zameraní na reguláciu, vynikajú vo vedúcich pozíciách aj tam, kde sa treba riadiť prísnymi pravidlami a dbať na poriadok.

Reštaurátori sa skôr zameriavajú na podporu, nezaujímajú sa až tak o vedenie, ako skôr o udržanie systému a jeho aplikovanie v medziľudských vzťahoch.

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: unsplash.com

Idealisti

abstraktní a citliví. Hľadajú význam a zmysel, zaoberajú sa hľadaním svojej vlastnej podstaty a jedinečnej identity, ako aj prostriedkami ako rásť a rozvíjať sa. Ich najväčším darom je diplomacia. Radi veci objasňujú, kladú dôraz na individualitu, harmóniu a inšpiráciu.

Môžu byť buď mentori, ktorí sa zameriavajú na pomoc v osobnom rozvoji ostatných v pozícii učiteľov, terapeutov alebo psychológov. 

Alebo môžu byť advokáti, tí často pôsobia ako mediátori. Chápu vzťahom, vedia ľudí spájať a vytvoriť atmosféru harmónie.

Cudzí im nie je ani umelecký prejav, na rozdiel od remeselníkov je ich umenie menej konkrétne a viac pocitové a abstraktné. Menej sa zameriavajú na estetickosť či efektivitu a viac na šírenie myšlienok, predstáv a ideálov.

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: unsplash.com

 

Intelektuáli

Posledným štvrtým typom sú intelektuáli. Podobne ako idealisti rozmýšľajú abstraktne, no viac ako ľudské vzťahy ich zaujíma poznanie. Hľadajú sebakontrolu, inteligenciu a zaujímajú sa o rozvoj schopností. Excelujú vo vývoji stratégií. Sú dobrí v chápaní logických konceptov, inžinierstve, bez problémov rozumejú a vytvárajú koncepty aj teórie. 

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Jednou skupinou sú koordinátori, tí sa skvelo hodia do pozícii, kde treba vyvíjať nové stratégie a viesť ľudí k novým konceptom a inováciám. Najčastejšie ich vidíme na pozíciách manažérov a riaditeľov veľkých firiem prinášajúcich inovatívne myšlienky.

Druhou skupinou sú inžinieri. Inžinieri radi konštruujú, nie však vo fyzickom zmysle, ale v teoretickom. Chápu logickým spojitostiam a nerobí im problém konštruovať zložité koncepty, teórie a mechanizmy

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: Wikimedia (Jiri Navratil)

Aké aspekty osobnosti vlastne Keirsey skúma? V prvom rade sa zameriava na introverziu a extroverziu. Extroverti sa viac hodia na práce, kde prichádzajú často do kontaktu s inými, môžu sa prejaviť a získať pozornosť.

Introverti sú lepší v pokojných zamestnaniach, kde môžu pracovať individuálne a kontakt s ľuďmi nie je až taký častý.

Rozdeľuje osobnosti na tie, ktoré používajú skôr abstraktné myslenie a tie, ktoré myslia konkrétne. Abstraktne mysliaci ľudia radi premýšľajú nad nápadmi a konceptami. Bývajú často zasnívaní a viac ako v reálnom svete sa cítia dobre vo svete teórií, myšlienok, fantázie a metafor. 

Konkrétne mysliaci ľudia bývajú praktickí, pragmatickí a orientovaní na detail. Neradi strácajú čas niečím, čo by iba mohlo byť, skôr žijú tým, čo je práve tu a teraz. Vo svojom vyjadrovaní sú strohí, konkrétni a komunikujú veci doslovne. 

Vďaka osobnostnému profilu zistíš, na aké povolanie sa najviac hodíš. Si remeselník, strážca alebo skôr idealista?
Zdroj: unsplash.com

Keirsey rozoznáva tiež jedincov zameraných na city a na intelekt. Citové typy dbajú na dobré a harmonické vzťahy s ostatnými. Ľahko chápu ľuďom a orientujú sa v sociálnych situáciách.

Intelektovo zameraní jedinci kladú dôraz na logiku, systém a poznanie.

Posledným aspektom je spontánnosť verzus plánovitosť. Spontánne typy improvizujú a prísne pravidlá im prídu ako obmedzujúce. Plánovití ľudia majú radi poriadok a organizáciu a niekedy môžu pôsobiť trochu strnulo.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Toto sú aspekty, na základe ktorých je postavený Keirseyho osobnostný test. Podľa nich ťa potom psychológovia či HR špecialisti rozdelia do jednej zo skupín. Napríklad typy strážcov sú kombináciou konkrétneho myslenia a plánovitosti a idealisti zase spájajú abstraktné myslenie a city.

Test si môžeš vyplniť aj online po anglicky na oficiálnej stránke Keirsey.

Domov
Zdieľať
Diskusia