Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2018, 11:17
Čas čítania 0:00
Sona O.

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE MOTIVÁCIA PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Hell Week pochádza z Nórska. Pozostáva zo siedmich jednoduchých pravidiel, ktoré ti pomôžu spoznať tvoje lepšie ja.

Severské metódy rôznych životných štýlov sú v súčasnosti čoraz populárnejšie. Dôkazom je aj výzva s názvom Hell Week. Jej autorom je Nór Erik Bertrand Larssen a za úlohu má zlepšiť povedomie o svojom vlastnom ja, zvýšiť výkonnosť a sústredenie. 

Spočíva v 7 dennom pláne, ktorý ťa potrápi ako fyzicky, tak aj mentálne a počas jeho trvania si siahneš až na dno svojich síl. Každý deň má svoju vlastnú tematiku a je zameraný na rozvoj inej oblasti osobnosti. Pokiaľ plán naozaj starostlivo dodržíš, autor tvrdí, že sa vďaka nemu môžeš stať skutočne lepším človekom.

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week
Zdroj: unsplash.com

Riadiť sa musíš týmito siedmymi pravidlami:

1. Do postele choď najneskôr o 22:00 a budík si nastav už na 5:00.

2. Vždy vyzeraj najlepšie, ako vieš.

3. Cvič až do extrému (aspoň hodinu denne).

4. Dodržuj zdravú diétu (žiaden fast food ani nezdravé pochúťky).

5. Počas práce/školy nemôžeš prezerať sociálne siete a zakázaná je aj televízia.

6. Sústreď sa najviac, ako vieš.

7. Klaď na seba vysoké nároky

1. deň

Pracuj na svojich zvykoch

Či sa nám to páči alebo nie, naše životy sú plné činností, ktoré sa pravidelne opakujú. Niektoré si uvedomujeme viac a niektoré menej. Práve spísanie si tvojich zvykov ti pomôže získať lepší obraz o tom, ako asi vyzerá tvoj bežný deň. 

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Predel si papier na tri časti. Do jednej vpíš všetky svoje zvyky, s ktorými si spokojný, považuješ ich za zdravé a pomáhajú ti pri práci či v osobnom živote. 

Do druhej časti si napíš všetky neutrálne návyky. Teda také, ktoré v tvojom každodennom živote skrátka existujú a neprinášajú ti ani veľa prospechu ani škody. Sem môže patriť napríklad sledovanie obľúbeného seriálu.

Do poslednej kolónky patria všetky neduhy. Nevieš prestať s fajčením, jedením hamburgerov alebo hraním počítačových hier? Hell Week ti pomôže uvedomiť si všetky tvoje pozitívne aj negatívne stránky.

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week
Zdroj: unsplash.com

2. deň

Nájdi ten správny režim

Kedy si najproduktívnejší? Čo ti pomáha koncentrovať sa a pracovať správne? Čo ti naopak vadí, vyrušuje ťa a unavuje? 

Je dôležité uvedomiť si, ktoré aspekty tvojho života ťa brzdia. Častokrát sú to aj detaily, ako napríklad príliš hlasná hudba pri práci, neuprataný pracovný stôl či nepríjemné farby v kancelárii.

V prvom rade sa zameraj na maličkosti a popremýšľaj, ako sa môžeš v pracovnom prostredí cítiť čo najlepšie. Uprav si priestor podľa seba a staneš sa produktívnejším.

Potom popracuj aj na svojom vnútornom rozpoložení. Nie vždy vstaneme s výbornou náladou, no smútok, hnev či pesimizmus tvojej produktivite určite nepomáhajú. Ak vstaneš z postele ľavou nohou, snaž sa vylepšiť si náladu, sústreď sa na danú situáciu a vyťaž z nej čo najviac.

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Nemáš dobré vzťahy s kolegami či šéfom? Neváhaj ich napraviť, všetko pravdepodobne nepôjde hneď hladko, no postupnou prácou si vôkol seba vytvoríš prostredie, vďaka ktorému ti pôjde práca od ruky.

To isté platí, aj ak tvoj kolega či spolužiak robí niečo, čo ti prekáža. Skús mu to vysvetliť a požiadať ho, aby svoje správanie napravil. Určite nájdete rozumný kompromis.

3. deň

Zorganizuj si čas

Nechodíš do posilňovne, pretože nestíhaš? Najlepšieho kamoša si nevidel už celé mesiace, lebo vám do toho vždy niečo príde? Doma sa ti váľajú špinavé riady, pretože miesto upratovania pozeráš seriály? 

Neexistuje nič také ako nedostatok času. Všetko je iba o tom, ako si ti sám nastavíš priority. V prvom rade sa venuj dôležitým činnostiam. Sám seba sa spýtaj, čo je pre teba naozaj užitočné, čo by si robiť chcel a čo ti prinesie najviac potešenia a výsledkov. 

Vzdaj sa neproduktívnych činností, ktoré zbytočne pohlcujú tvoj čas. Pri počítači naozaj nemusíš presedieť celý večer a z obľúbeného seriálu ti fakt stačí pozrieť si jeden diel. 

Aby si sa uistil, že svoj čas využívaš čo najefektívnejšie, zostav si denný plán, kde podrobne rozpíšeš všetky svoje činnosti a pokús sa ho dodržať. 

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week
Zdroj: unsplash.com

4. deň

Vystúp z komfortnej zóny

Dnes je presne ten deň, kedy by si mal urobiť niečo nové a vymaniť sa z každodennej rutiny. Experimentovať môžeš v akejkoľvek oblasti života od jedla, cez oblečenie až po prácu či cvičenie.

Odporúčané
Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky 13. marca 2024, 16:30

Už mesiace si chceš obliecť ten odvážny outfit, čo ti visí na vešiaku v skrini, no zatiaľ si na to nemal odvahu? Vykašli sa na predsudky a zažiar v novom štýle.

Zatiaľ si nikdy nevybehol vytúžený kopec s výhľadom na mesto? Prišiel najvyšší čas sa o to pokúsiť.

Už dlhšie ťa hnevá sused s jeho hlasnou hudbou a dupotom? Konečne mu zazvoň pri dverách a poriadne mu to vytmav.

Dlho sa pripravuješ na to, že pošleš životopis do vysnívanej firmy, no bojíš sa, že by ťa odmietli? Za pokus nič nedáš a možno budeš ich reakciou príjemne prekvapený.

Neboj sa posúvať svoje limity a skúšať nové veci.

Mimochodom, ďalšou výzvou, čo ťa prinúti vystúpiť z komfortnej zóny, je noc bez spánku. Dnes večer si do postele neľahaj. Vydržať hore musíš celú noc.

5. deň

Oddychuj

Po dlhej prebdenej noci si zaslúžiš trochu relaxu. Neboj sa rozmaznávať sa a dopraj si deň voľna. Objednaj sa na masáž, napusti si horúcu vaňu, pozri si dobrý film alebo stráv deň s knihou v posteli. 

Veľmi dôležité sú bohaté raňajky, mali by ťa nakopnúť dostatočnou energiou.

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week
Zdroj: unsplash.com

6. deň

Venuj sa introspektíve

Dnes by si mal rozmýšľať a to veľa, najlepšie sám nad sebou a nad svojím životom. Si spokojný alebo nešťastný? Ak cítiš negatívne emócie, čo je ich zdrojom? Ako sa ich môžeš zbaviť a zlé vplyvy vo svojom živote redukovať?

Kým vlastne si a čo chceš od života? Aké sú tvoje ciele, schopnosti, perspektíva do budúcna? Ktoré z nich môžeš naozaj uskutočniť a ktoré nie?

Aké sú problémové aspekty tvojej osobnosti a ako ich vieš zmeniť?

Snaž sa premýšľať realisticky, no zároveň sa sústreď na pozitívne riešenia. Osvoj si objektívny, no optimistický prístup k samému sebe aj k okolitému svetu.

Chceš sa stať výkonnejším a lepším človekom? Pomôže ti v tom nórska výzva Hell Week
Zdroj: unsplash.com

7. deň

Zhodnotenie týždňa

Konečne si môžeš vydýchnuť, zvládol si to! Čo si sa o sebe za tento týždeň naučil? Kam ťa posunul a čím ti pomohol? Objavil si na sebe nejaké nové vlastnosti? V čom tkvie tvoja sila a na ktorých oblastiach musíš naopak ešte zapracovať?

Najlepšie spravíš, ak si všetky svoje nové zistenia zapíšeš a budeš na nich pracovať aj naďalej po ukončení Hell Week.

Domov
Zdieľať
Diskusia