Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 11:09
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Novoobjavená osa loví pavúky, zabíja ich a kladie do nich vajíčka. Potomstvo svojho hostiteľa zožerie

ZAUJÍMAVOSTI HMYZ
Uložiť Uložené

"Študoval som už veľa parazitických ôs, avšak nikdy som nič podobné nevidel," vyjadril sa jeden z vedcov.

Hmyz spôsobuje vrásky na čelách mnohých z nás. Okrem toho, že je doslova všade, či už v neuprataných kútoch našich obydlí alebo rovno vo vankúši, nám počas aktuálneho leta sťažuje aj spánok. Avšak, vo svete existuje ohromné množstvo najrôznejších odnoží spomenutej skupiny živočíchov a stále sa nachádzajú nové. S ďalším zaujímavým objavom prišli tentokrát vedci z Fínska.

Doposiaľ neznámeho krásavca sa podarilo nájsť v hlbokom amazonskom pralese. Konkrétne kdesi v jeho západnej časti. Do jeho vlhkých a rozľahlých regiónov vstupuje málokto, a preto sme o existencii ďalšieho typu osy netušili. Výskumníci z mesta Turku s juhoamerickými spolupracovníkmi pozorovali a opísali živočícha z rodu clistopyga. Ide o vzácnosť, pretože sa zo spomenutého rodu rozlišuje len okolo 30 jednotlivých druhov.

Novoobjavená osa loví pavúky, zabíja ich a kladie do nich vajíčka. Potomstvo svojho hostiteľa zožerie
Zdroj: University of Turku

Vedci zistili, že samičky novoobjavenej osy s názvom Clistopyga crassicaudata vyhľadávajú pavúčie nory, kde následne vpichnú svoje dlhé a hrubé žihadlo do tela obete a omráčia ju prudkým jedom. Ten pavúka paralyzuje a po znehybnení do neho samička nakladie vajíčka. Poprípade ich kladie rovno do pavúčich vajíčok. Obete potom slúžia ako jednoduchý zdroj potravy pre rodiace sa potomstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia