Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2018, 14:28
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Súd EÚ rozhodol. Aj Slovensko musí rešpektovať manželstvo osôb rovnakého pohlavia pri práve na pobyt

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Veľmi dôležité rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie prišlo po rokoch bojov.

Po rokoch súdnych bojov sa Adrian Coman s manželom Claiom Hamiltonom dočkali rozhodnutia vo svoj prospech. Už v roku 2010 uzavreli dvaja muži v belgickom Bruseli manželský zväzok a možno by sa v budúcnosti nebol objavil žiadny problém, keby Adrian neskôr neprestal pracovať pre Európsky parlament a nechcel sa vrátiť späť do Rumunska. Momentálne majú občania Európskej únie právo získať trvalý pobyt aj pre svojho manžela či manželku, ktorý nie je občanom Európskej únie.

Nebolo by preto problematické, keby Adrian uzavrel manželstvo s Američankou a spoločne odišli do Rumunska. Pri manželstve osôb rovnakého pohlavia však Rumuni našli problém. Krajina dvojiciam rovnakého pohlavia v rámci svojej legislatívy neumožňuje uzatvorenie manželstva, a tak rumunský generálny inšpektorát odmietol žiadosť o udelenie trvalého pobytu Hamiltonovi, pričom argumentoval občianskym zákonníkom.


Coman však celú záležitosť nenechal len tak a v roku 2013 generálny inšpektorát zažaloval, po čom nasledovali dlhé roky rozhodovania. Melchior Wathelet ako Generálny advokát Súdneho dvora EÚ na začiatku tohto roku skonštatoval, že Rumunsko malo Hamiltonovi udeliť trvalý pobyt, ale finálne rozhodnutie prišlo až dnes. Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že pri slovnom spojení „manželský partner“, alebo v angličtine „spouse“ nie je rozlišované pohlavie, a preto musia členské štáty aplikovať právo na získanie trvalého pobytu bez ohľadu na to, či inštitút manželstva pre páry rovnakého pohlavia uznávajú alebo nie.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Rozhodnutie sa pritom vzťahuje aj na Slovensko, keďže sme jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá párom rovnakého pohlavia sobáše neumožňuje. Súdny dvor však upozorňuje na to, že rozhodnutie sa vzťahuje výlučne na garanciu voľného pohybu osôb a nijak krajinám neukladá povinnosť upraviť svoju legislatívu a zlegalizovať manželstvá dvojíc rovnakého pohlavia.

Domov
Zdieľať
Diskusia