Teraz už môžeme povedať, že žijeme v budúcnosti?
Na roboty sme v reštauračnom priemysle do istej miery zvyknutí a každá lepšia prevádza by sa bez nich nezaobišla. Doteraz však platilo, že dokázali pomáhať len s čiastkovými úkonmi a bez pomoci človeka by boli zbytočné. Vďaka štyrom absolventom MIT je však všetko inak a technologická revolúcia v gastronómii je bližšie, ako by si ktokoľvek mohol myslieť.
Podarilo sa im totiž vyvinúť prvú robotickú kuchyňu na svete, ktorá dostala názov Spyce a nájdeš ju v Bostone. Na projekte pracujú už niekoľko rokov. Do istej miery je pravdepodobne obmedzený počet jedál, ktoré je možné takto pripraviť, avšak celý koncept je založený na akomsi postupnom premiesňovaní ingrediencií z jednej nádoby do druhej. S prípravou menu pomáhali dvaja michelinskí kuchári, ktorí si poradili aj s exotickou kuchyňou.
Možno sa pozeráme na revolúciu minimálne v rýchlom občerstvení. Stroje dokážu pripraviť až 200 porcií jedla za hodinu a cena jedného je približne 7,5 dolára, teda niečo viac ako 6 eur. A za všetko hovorí aj táto názorná ukážka.