Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2018, 1:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Švajčiarsky Lidl začal predávať lokálne vypestovaný kanabis priamo v predajniach. Umožňuje mu to zákon spred pár rokov

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Spoločnosť ponúka kanabis s minimálnym množstvom psychoaktívnej látky THC.

Legislatíva umožňujúca krajinám dekriminalizovať či zlegalizovať marihuanu zrejme do strednej Európy tak skoro nezavíta, ale v západných krajinách už zákony postupne uvoľňujú. Vo Švajčiarsku dokonca už v roku 2011 schválili zákon, podľa ktorého si môžu ľudia nad 18 rokov kúpiť kanabis, ak rastlina neobsahuje viac ako 1 percento psychoaktívnej látky THC.

Dlho producenti kanabisu zákon aktívnejšie nevyužívali, ale spoločnosť Lidl identifikovala menšiu dieru na komerčnom trhu a začala kanabis predávať priamo vo svojich predajniach. Všetok kanabis na pultoch obchodov Lidl pochádza od lokálnych švajčiarskych producentov a samozrejme spĺňa zákonom ustanovenú podmienku, a tak neobsahuje viac ako 1 percento THC.

Švajčiarsky Lidl začal predávať lokálne vypestovaný kanabis priamo v predajniach. Umožňuje mu to zákon spred pár rokov
Zdroj: Lidl Switzerland

Produkty však obsahujú vysokú koncentráciu kanabidiolu, ktorý sa po svete predáva v najrôznejších formách, často ako olej. Práve kanabidiol by mal mať protizápalové, antidepresívne, neuroprotektívne a relaxačné účinky, ale objavili sa napríklad hlasy, ktoré upozorňujú na jeho schopnosť pozmeniť funkciu placenty pri tehotných ženách.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Zákazníci majú na výber z dvoch verzií produktu. Lacnejšia s hmotnosťou 1,5 gramu je vypestovaná vnútri, zatiaľ čo o čosi drahšia s hmotnosťou 3 gramy je vypestovaná v skleníkoch. Za prvú zaplatíš približne 15 eur a kanabis by si našiel hneď vedľa cigariet pri pokladniach.  

Domov
Zdieľať
Diskusia