Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. apríla 2018, 15:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa vedcov funguje mozog aj po smrti. Ešte 10 minút po skončení života môže človek vedieť, že sa blíži jeho koniec

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Fungovanie mozgu je pre vedcov dodnes obrovským otáznikom.

Zistiť, čo sa s ľudským vedomím deje po smrti, túžime už celé storočia. A aj keď náš pohľad na vec ovplyvňujú všemožné kultúry, stále nedokážeme povedať, kde sa po skončení života ocitneme. Kanadským doktorom sa však podarilo spozorovať nezvyčajnú mozgovú činnosť aj po klinickej smrti pacienta. Ich postrehy inšpirovali vedcov z University of Ontario, ktorí na tému publikovali niekoľko výsledkov a vyzerá to tak, že po smrti mozog neprestáva fungovať, aspoň na kratšiu dobu.

V priemere desať minút po klinickej smrti človeka sa mozog nachádza v zaujímavom stave, ktorý by sme mohli prirovnať napríklad k veľmi hlbokému spánku. Doteraz sa predpodkladalo, že všetka mozgová aktivita skončí približne minútu po smrti. Vedci však ešte desať minút po smrti boli schopní zaznamenať takzvané delta vlny, mozgové vlny signalizujúce fungovanie tohto orgánu. 

Podľa vedcov funguje mozog aj po smrti. Ešte 10 minút po skončení života môže človek vedieť, že sa blíži jeho koniec
Zdroj: unsplash.com

Človek síce zrejme tých desať minút po smrti pri vedomí nie je, no existuje tu otázka, či by sa nejakým spôsobom nemohol prebudiť a doslova by tak vedel, že je mŕtvy. Všetko tak prináša aj etické problémy, napríklad ohľadne eutanázie. Niektoré z chemikálií by napríklad mohli "umieranie" z pohľadu mozgu narušiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia