Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2018, 9:18
Čas čítania 0:00
Sona O.

Hitler chcel vytvoriť hlavné mesto celého sveta. Do najväčšej budovy v ňom by sa zmestilo 180-tisíc ľudí a mala mať vlastné počasie

ZAUJÍMAVOSTI BERLÍN NACIZMUS
Uložiť Uložené

Welthauptstadt Germania bol projekt vytvorený Adolfom Hitlerom a architektom Albertom Speerom. Malo ísť o najväčšie a najohromujúcejšie mesto v histórii.

Adolf Hitler bol posadnutý prezentovaním svojej moci. Bol bábkou v rukách vlastnej túžby po víťazstve a sláve. Svoju silu sa rozhodol ukazovať všade, vo vojenských výbojoch, v rečníckych výstupoch aj v prísnej pravicovej politike. Na šírenie symbolov nacistického režimu zneužíval ako umenie, tak aj architektúru. Obrovskými, honosnými stavbami chcel hlavne šokovať a zastrašiť

Vodca tretej ríše mal jasný plán, chcel postaviť najväčšie a najohromujúcejšie mesto všetkých čias. V Nemcoch by vyvolávalo pocit hrdosti, v iných národoch zase poníženie a strach. Nemalo slúžiť ľuďom, z praktického hľadiska bola jeho infraštruktúra nepoužiteľná a mätúca a jeho stavba ohrozovala aj miestnych Berlínčanov. Na tom však Tretej ríši nezáležalo, išlo o efekt, o to mať všetko čo najväčšie a vytvoriť tak symbol moci, aký nikto predtým nevidel.

Projekt odštartoval ešte pred 2. svetovou vojnou, v roku 1937. Hitler realizáciou poveril architekta Alberta Speera, pretože bol spokojný s prácou, ktorú predtým predviedol v Norimbergu. Tam premenil historické budovy na masívne a strohé domy s nacistickou architektúrou. Nacisti tak chceli vyvolať pocit ohromenia a strachu.

 
Podľa plánu malo byť hlavné mesto dokončené v 50. rokoch minulého storočia

Hitler chcel vytvoriť hlavné mesto celého sveta. Do najväčšej budovy v ňom by sa zmestilo 180-tisíc ľudí a mala mať vlastné počasie
Zdroj: wikimedia

Už si určite videl fotografie alebo si možno sám navštívil Las Vegas. Nájdeš tam napríklad napodobneninu egyptských pyramíd či sfingy aj Eiffelovu vežu. To by však v porovnaní s Welthauptstadt Germania nebolo vôbec nič. Hitler chcel urobiť niekoľkonásobne väčšie kópie všetkých významných pamiatok v Európe a umiestniť ich na 7 kilometrovom bulvári Splendours. Ak má Paríž víťazný oblúk, veľká nemecká ríša ho musela mať tiež, ibaže mal byť 6-krát väčší. A rovnako to tak bolo so všetkým. V Hitlerovej ríšskej kancelárii sa nachádzala chodba postavená podľa zrkadlovej haly vo Versailles, ktorá bola 2-krát taká dlhá ako originál. 

Hitler chcel vytvoriť hlavné mesto celého sveta. Do najväčšej budovy v ňom by sa zmestilo 180-tisíc ľudí a mala mať vlastné počasie
Zdroj: wikimedia

Ani štadión, ktorý bol najväčší v Európe a v roku 1936 sa v ňom odohrávali Olympijské hry mu nebol dosť dobrý a dal ho zbúrať, aby na jeho miesto mohol postaviť nový, ešte väčší. 

Odporúčané
Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne 4. októbra 2023, 12:00

Úplne najgrandióznejšou Welthauptstadt Germania stavbou mala byť Grand Hall. Jej návrh bol ovplyvnení rímskym Panteónom a Bazilikou svätého Petra. Stavba mala mať až 99-tisíc štvorcových metrov, zdobiť ju mala 300 metrov vysoká kopula. Celá budova by vážila 200-tisíc ton. Malo ísť o najväčší uzavretý priestor na svete, kde by sa zmestilo až 180-tisíc ľudí. Hovorí sa, že dych davu by vytvoril dážď padajúci zo stropu. 

Hitler chcel vytvoriť hlavné mesto celého sveta. Do najväčšej budovy v ňom by sa zmestilo 180-tisíc ľudí a mala mať vlastné počasie
Zdroj: wikimedia

Iba pár budov bolo nakoniec postavených. Hitler mal v pláne vybudovať nové cesty a diaľnice, ktoré by ale veľmi znevýhodňovali chodcov. Semafory v jeho pláne totiž vôbec neboli a ľudia by museli prechádzať pod zemou cez sériu tunelov. 

Počas zhotovovania plánu boli zaznačené obytné štvrte v Berlíne, ktoré mali byť zničené. 60-tisíc apartmánov bolo zbúraných a 100-tisíc Nemcov tak prišlo o strechu nad hlavou, stali sa z nich bezdomovci. Štát im postupne ponúkal ubytovanie v domoch po Židoch, pre ktorých vo Welthauptstadt Germania nebolo miesto. 

Za predchodcu koncentračných táborov môžeme považovať tehelne, v ktorých nútili pracovať Židov. Aby bolo mesto dokončené čo najskôr, nechávali ich upracovať sa na smrť. 10-tisíce Židov zomrelo práve v týchto tehelniach. Neskôr, keď ich už Nemci posielali do táborov, ich miesto nahradili homosexuáli, Rómovia a bezdomovci.

Po druhej svetovej vojne sa architekt projektu  Albert Speer vyhol trestu smrti. Po procese v Norimbergu sa na 20 rokov ocitol vo väzení Spandau.

Domov
Zdieľať
Diskusia