Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 20:39
Čas čítania 0:00
Sona O.

Zomrú na 30 minút, aby sa mohli znovu narodiť ako lepší ľudia. Falošné pohreby v Južnej Kórei bojujú proti depresii a samovraždám

ZAUJÍMAVOSTI JUŽNÁ KÓREA SAMOVRAŽDA SMRŤ
Uložiť Uložené

Južná Kórea má 10. najvyšší počet samovrážd na svete. Depresie nepostihujú iba mladých ľudí, týkajú sa najmä starších obyvateľov krajiny.

Južná Kórea sa nachádza na 10. mieste v zozname krajín s najvyšším počtom samovrážd (na prvom mieste je Srí Lanka). Aj preto sa krajina rozhodla svoj problém radikálne riešiť. Už to nie sú iba živé hudobné vystúpenia v metre a automaty s optimistickými citátmi. Najnovšie si Kórejčania môžu vyskúšať, aké to je na 30 minút zomrieť.

Vlastná smrť je niečo, nad čím sa zdravý človek pokúša príliš nepremýšľať. Je to desivá a smutná predstava, ktorej sa väčšinou snažíme vyhnúť. Čo ale robiť, ak sa myšlienky na vlastnú smrť a samovraždu stanú súčasťou nášho života? Južná Kórea prišla s radikálnym a netradičným riešením. Za 40 dolárov vám zorganizujú falošný pohreb, ktorého súčasťou je aj list na rozlúčku, všetky tradičné ceremónie a odpočívanie v truhle po dobu 30 minút.

Celý program trvá približne 4 hodiny. Na začiatku musia všetci vyplniť informácie o svojom zdravotnom stave, aby sa tak predišlo možným komplikáciám. Prvých 50 minút sa účastníci musia triezvo pozrieť na svoj život, zhodnotiť, ktorí ľudia sú pre nich dôležití a ktoré udalosti pre nich boli kľúčové. Potom dostanú všetci 40 minút na spísanie závete, alebo listu na rozlúčku.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Nasleduje prechádzka po lese, kedy nasledujú takzvaného "anjela smrti". "Keď som za ním išla, cítila som sa akoby som bola naozaj mŕtva. Predstavovala som si, aký by bol život po smrti," hovorí Christine Heiyeon Myung, ktorá sa falošného pohrebu zúčastnila. Potom spoločne všetci vstúpia do tmavej miestnosti, kde na nich čakajú truhle. Účastníkom zviažu ruky aj nohy, položia šatku na oči a zavrú veko ako na skutočnej poslednej rozlúčke. V úplnej tme, tichu a neschopní pohnúť sa ležia pol hodinu. To je čas, kedy si majú skutočne premyslieť, či chcú zomrieť a akú hodnotu má ich život.

"Veľa som plakal, vinil som otca, že priveľa pracoval a nevenoval sa nám. Teraz však žijem podobným životom a už chápem, že to nerobil pre seba, obetoval sa pre nás," povedal Kórejčan Beon po zážitku falošnej smrti.

V Južnej Kórei niekto spácha samovraždu každých 33 minút. V krajine vládne veľký boj o moc, peniaze a konkurencia je veľmi vysoká. Je to jedna z najsúťaživejších krajín sveta a mladí ľudia sa nedokážu vyrovnať s neúspechom. Väčšina súčasnej generácie je vychovaná tak, aby dosiahla maximum v pracovnej a finančnej oblasti. Menší dôraz sa už kladie na budovanie priateľstiev, partnerských vzťahov či zakladanie rodiny. "Ľudia mali rodiny, priateľov, ktorí počúvali ich problémy a podporovali ich. Teraz je kultúra založená na individualizme," tvrdí Hong Jin Pyo z Kórejského centra prevencie samovrážd.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Samovražda nie je problémom iba mladých ľudí. Hoci sa falošných pohrebov väčšinou zúčastňujú ľudia, ktorí majú menej ako 40 rokov, najvyšší počet samovrážd je u seniorov nad 65. Väčšina z nich žije na hranici chudoby a ich deti či vnúčatá nemajú čas na to, aby sa o nich starali. 

Rýchlosť života a súťaživosť, ktorá vládne v Južnej Kórei, sú obrovské a mnoho mladých tak končí vyhoretých a neschopných postarať sa o svoje rodiny. Aj takýmto spôsobom chcú Kórejčania naučiť mladú generáciu, aby si vážili svoj život a hlavne blízkych, ktorým na nich najviac záleží. 

Domov
Zdieľať
Diskusia