Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2018 o 17:33
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Spielberg, Coppola či Zemeckis. Vynikajúci režiséri, ktorí dokázali behom jedného roka poslať do kín dva filmy

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Natáčanie filmov je síce makačka, ale ani to nezabránilo viacerým tvorcom v ich usilovnosti.

Nakrúcanie filmov je časovo aj finančne náročná profesia a nezriedka trvá niekoľko rokov, kým sa jednotlivé projekty dokončia. Niekedy však nastane situácia, že sa režisérovi podarí uviesť v jeden rok hneď dva tituly. Toto je výber niekoľkých z nich.

Steven Spielberg - Jurský Park, Schindlerov zoznam (1993)

Rok 1993 bol pre Stevena Spielberga skutočne rušný. Do kín totiž poslal dnes už legendárny Jurský park, ktorý bol, čo sa týka počítačových efektov, skutočne revolučný. Povšimli si to aj akademici a snímku odmenili hneď tromi Oscarmi (efekty, mix zvuku, strih zvuku).

V tom istom roku však Spielberg dokončil aj ambicióznu a silnú drámu Schindlerov zoznam. Krutá a nesmierne silná výpoveď z obdobia druhej svetovej vojny sa stala jedným z najpôsobivejších proti vojnových filmov a z 12 nominácií si odniesla 7 Oscarov (vrátane toho za Najlepší film).

Jeff Nichols - Midnight Special, Loving (2016)

Jeff Nichols patrí k mimoriadne talentovaným režisérom, aj keď sa mu zatiaľ nepodarilo osloviť masový počet divákov. Ale tak je to snáď aj dobre, keďže točí vlastné originálne snímky a svojich fanúšikov si dokázal nájsť. Inak tomu nebolo ani pri jeho posledných dvoch snímkach.

Tie poslal do kín v roku 2016. Midnight Special je sci-fi príbehom o chlapcovi nadanom neobyčajnými schopnosťami a dostalo sa mu priaznivých kritických reakcií. Hlavné úlohy si strihli Michael Shannon, Joel Edgerton či Adam Driver.

Loving je skutočným príbehom rasovo zmiešaného páru v Amerike 60. rokov. Ich manželstvo viedlo k zrušeniu diskriminačného zákona o zmiešaných manželstvách.

Tie boli totiž v mnohých južanských štátoch stále nelegálne. Ide o výbornú, hoci trochu nenápadnú snímku so skvelými hercami a réžiou. Je škoda, že snímke sa nedostalo väčšej pozornosti, aj keď si z festivalov odniesla viacero ocenení. Určite mu dajte šancu.

David Ayer - Sabotage, Fury (2014)

David Ayer v roku 2014 tiež urobil dvojnásobnú prácu, keďže najprv do kín poslal akčný krimi thriller Sabotage a neskôr aj vojnovú drámu Fury. Sabotage s Arnoldom Schwarzeneggerom kritikov ani divákov príliš neoslovila, hovorilo sa o nanajvýš priemernej kriminálke.

 

Pri vojnovej snímke Fury to už však bolo veselšie. Film s Bradom Pittom, Shiom LaBeaufom a Jonom Bernthalom dokázal zaujať kritiku aj divákov. Na rozdiel od Sabotage ide o skutočne kvalitný a patrične surový pohľad na hrôzy druhej svetovej vojny, takže ak vás táto tematika zaujíma, rozhodne Fury vyskúšajte.

 Peter Berg - Deepwater Horizont, Patriots Day (2016)

Peter Berg sa v roku 2016 vytiahol a dodal nám dva kvalitné filmy podľa skutočných udalostí. Deepwater Horizont rozpráva príbeh explózie, ku ktorej došlo na plávajúcej vrtnej plošine v roku 2010.

 

Patriots Day sa zase zameriava na teroristický útok počas bostonského maratónu v roku 2013. V oboch si hlavnú úlohu strihol Mark Wahlberg a oba filmy môžeme považovať za kriticky úspešné. Deepwater Horizon aj Patriots Day však, čo sa týka tržieb, viac či menej zaostali za očakávaniami. 

Vy by ste im však rozhodne mali dať šancu. Neoľutujete to. Ľutovať môžete akurát to, že ste Deepwater nevideli v kinách. 

Denis Villeneuve - Prisoners, Enemy (2013)

Jeden z najlepších režisérov súčasnosti Denis Villeneuve doručil v roku 2013 dva mimoriadne kvalitné filmy. Zatiaľ čo Prisoners je temnou a dusnou psychologicko-kriminálnou drámou, Enemy je surreálne ladeným príbehom, ktorý akoby vypadol z próz Franza Kafku.

V oboch snímkach si zahral Jake Gyllenhaal, ale nesmieme zabudnúť ani na Hugha Jackamana. Ten totiž v Prisoners predvádzal rovnako bezchybný výkon. Dvojica snímok uspela aj medzi kritikmi a divákmi a určite by ste si ich nemali nechať ujsť.

John Hughes - The Breakfast Club, Weird Science (1985)

Klasik John Hughes v roku 1985 poslal medzi divákov mimoriadne obľúbenú coming-of-age dramédiu The Breakfast Club a sci-fi Weird Science. Prvý menovaný titul sa stal kultovým dielom a dodnes patrí k najkvalitnejším zástupcom filmov o tínedžeroch.

Weird Science sa síce až takej chvály nedostalo, napriek tomu však ostáva dielom, ktoré si v určitých kruhoch vydobylo kultový status.

Steven Soderbergh - Erin Brokovich, Traffic (2000)

Steven Soderbergh prispel v roku 2000 hneď s dvomi skvelými snímkami. Jednak životopisnou drámou Erin Brokovich s Juliou Roberts a následne temnou kriminálkou Traffic. Oba sa dostali až do oscarovej súťaže, kde dokázali poriadne zahviezdiť.

Traffic si odniesol z piatich nominácií štyri sošky (ušla mu len kategória Najlepší film) a za Erin Brokovich zhrabla zlatú sošku Julia Roberts ako najlepšia herečka. Filmu sa celkovo ušlo päť nominácií.

Ridley Scott - Black Hawk Down, Hannibal (2001)

Kultový Ridley Scott so svojou drsnou drámou Black Hawk Down zo somálskeho vojnového pekla strhol divákov aj kritikov. Akadémia snímku ocenila dvomi Oscarmi, celkovo sa jej podarilo ukoristiť štyri nominácie.

O niečo rozporuplnejšie bol prijatý Hannibal z toho istého roku. Pokračovanie legendárneho Mlčania jahniat sa mohlo pochváliť skvelými hereckými výkonmi Anthonyho Hopkinsa a Julianne Moore, ale kultovosti predchodcu sa nedokázalo priblížiť. O zlý film však rozhodne nejde.

Tim Burton - Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory (2005)

 

Tim Burton síce v súčasnosti už nie je v takej forme ako kedysi, ale v roku 2005 to ešte bola iná pesnička. Doručil nám totiž nielen famózny animák Corpse Bride, ktorý režíroval spolu s Mikeom Johnsonom, ale aj úspešnú adaptáciu detskej knihy Roalda Dahla Charlie and the Chocolate Factory.

Snímky sa stretli s kritickým aj finančným úspechom a Corpse Bride si odniesol nomináciu na Oscara za najlepší animovaný film.

Clint Eastwood - Flags of Our Fathers, Letters from Iwo Jima (2006)

V roku 2006 nakrútil Clint Eastwood vojnovú drámu nazerajúcu na boje o Iwo Jimu počas druhej svetovej vojny z pohľadu amerických aj japonských vojakov. Americká verzia Flags of Our Fathers išla do kín ako prvá (v októbri) a následne sme sa dočkali aj Letters from Iwo Jima (v decembri).

Filmy sa stretli s pozitívnou kritikou, pričom Letters from Iwo Jima bolo dokonca hodnotené ešte lepšie než Flags of Our Fathers. Milovníkom kvalitných vojnových drám môžeme Eastwoodove diela len odporúčať.

Francis Ford Coppola - The Conversation, Godfather II (1974)

F. F. Coppola okrem pokračovania kultového Godfathera stihol do kín doručiť aj menej nápadný, ale pozoruhodný thriller The Conversation. Hlavnú úlohu si strihol Gene Hackman a snímka samotná je brilantnou ukážkou posadnutosti a paranoje. The Conversation získalo tri nominácie na Oscara, nepremenil však ani jednu.

Godfather II sa v hlavných úlohách predstavili Al Pacino a Robert De Niro a rozhodne môžeme povedať, že Coppola predchádzajúcemu dielu hanbu nespravil. Druhá časť mafiánskej ságy si odniesla 6 Oscarov, vrátane ocenenia za Najlepší film, Najlepšiu réži a Vedľajšieho herca. Celkovo sa jej podarilo získať až 11 nominácií.

Robert Zemeckis - Cast Away, Pod povrchom (2000)

V roku 2000 sa najprv Robert Zemeckis predstavil mysterióznym hororom Pod povrchom, ten však medzi kritikmi vzbudil skôr rozpaky (hoci sa mu podarilo vyhrať aj niekoľko ocenení). Hlavné úlohy si zahrali Harrison Ford a Michelle Pfeiffer.

Režisér bol úspešnejší so svojím druhým zárezom, ktorým bol výborný Cast Away s Tomom Hanksom. Recenzie aj ohlasy divákov boli omnoho pozitívnejšie a snímka si odniesla tri nominácie na Oscara.

Phil Lord, Chris Miller - The Lego Movie, 22 Jump Street (2014)

Dvojicu Lord/Miller logicky uvádzame spoločne na jednej priečke. Ich animák The LEGO Movie sa stal obrovským úspechom a kritici aj diváci ho takmer jednohlasne chváilili.

Možno preto je trochu s počudovaním, že si snímka neodniesla nomináciu na Oscara za Najlepší animovaný film. Tvorcovia sa museli uspokojiť s "cenou útechy" v podobe nominácie za Najlepšiu originálnu pieseň.

22 Jump Street je sequelom k úspešnému 21 Jump Street. Pokračovanie si dokonca odnieslo ešte o niečo pozitívnejšie recenzie než predchodca. V budúcnosti sme sa mali dočkať crossoveru s Men in Black, ale napokon z týchto plánov zišlo. Lord a Miller však plánujú tretí diel s názvom 23 Jump Street.

Alfred Hitchcock - Dial M for Murder, Rear Window (1954)

Aj legendárny Alfred Hitchcock v roku 1954 zapracoval hneď na dvoch tituloch. Dial M for Murder síce nepatrí k jeho úplne najznámejšej tvorbe, rozhodne však ide o výborný krimi thriller. Herečka Grace Kelly si za stvárnenie Margot Wendice odniesla nomináciu na cenu BAFTA.

Rear Window je už iná šálka kávy a právom patrí medzi to najlepšie a najznámejšie, čo majster napätia kedy vytvoril. Svedčia o tom aj štyri oscarové nominácie. Škoda, že premeniť sa filmu nepodarilo ani jednu. Dodnes však ide o nesmrteľnú klasiku, ktorá za tie roky nezostarla ani o deň.

Akira Kurosawa - Rašómon, Scandal (1950)

Príbehom zo stredovekého Japonska, ktorý nám Akira Kurosawa vyrozprával v snímke Rašómon, sa režisér preslávil po celom svete. Originálny námet, prelomový vizuál a prepracované postavy. Aj tieto aspekty robia z Rašómonu zaslúženú klasiku. Rozhodne sa nenechajte odradiť rokom vzniku, stojí to za to.

Scandal z toho istého roku Rašómonovi predchádzal, ale rozhodne nie je v našich končinách taký známy. Aj v kontexte ostatnej Kurosawovej tvorby ide o trochu zabudnuté a menej výrazné dielo. Pokiaľ však máte Kurosawove snímky radi, rozhodne vyskúšajte aj túto. 

Domov
Zdieľať
Diskusia