Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2018, 20:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa írskych vedcov by si mali zamestnanci každý pondelok v práci zdriemnuť. Aj 20 minút dokáže s výkonnosťou človeka urobiť divy

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA
Uložiť Uložené

Dospávať noc sa podľa expertov dá aj v práci.

Možno si si to ani nevšimol, no počas posledného víkendu sme spali (alebo pili) o hodinu menej. 60 minút medzi druhou a treťou hodinou ráno sa v nedeľu vplyvom posúvania času vyparilo a my sme sa tak museli znovu prispôsobiť na nový systém. Pre mnohých ľudí je však strata hodiny spánku kritická.


Experti z University of Leeds však tvrdia, že toto nie je ani zďaleka jediný prípad, kedy je nedostatok spánku našou slabinou. Hromadám z nás sa v pondelňajšie rána jednoducho nechce vstávať do práce či školy a často medzi sebou zvádzame aj niekoľko minút dlhé boje, kedy sa snažíme presvedčiť, že naozaj treba vyliezť z postele.

Podľa írskych vedcov by si mali zamestnanci každý pondelok v práci zdriemnuť. Aj 20 minút dokáže s výkonnosťou človeka urobiť divy
Zdroj: unsplash.com

Cez víkend sa náš spánkový režim často posúva, no v pondelok už znovu treba vstávať podľa budíka. Spánkovému deficitu sa tak dá vyhnúť len ťažko. Výsledkom sú únava či zlá nálada, čo samozrejme ovplyvňuje pracovnú výkonnosť zamestnancov.

Podľa vedúcej výskumu, Neriny Ramlakhan, sa dôsledky vyskytujú aj na zdraví, prezradila pre britský denník The Sun. Nedostatok spánku zvyšuje riziko cukrovky, depresie či srdcovo-cievnych chorôb. Zmiznutá hodina v strede víkendu celú situáciu len umocňuje, no podobné problémy sa vyskytujú každý pondelok. Spánková deprivácia je dnes čoraz bežnejšia a plnohodnotný spánok považuje mnoho z nás za nemožný luxus. Všetko sa následne doháňa cez víkend.

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Experti tak prišli s návrhom krátkych zdriemnutí si. Rozhodne nie je nutné dospávať všetky zameškané hodiny v ríši snov, tvoju produktivitu a výkonnosť dokáže naštartovať aj slabšia polhodinka spánku poobede. Práve tá totiž zlepší zdravotný stav zamestnancov, no hlavne ich pracovnú morálku, čo sa vo finále oplatí aj zamestnávateľovi.

Podľa írskych vedcov by si mali zamestnanci každý pondelok v práci zdriemnuť. Aj 20 minút dokáže s výkonnosťou človeka urobiť divy
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia