Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2018, 18:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Fajčenie marihuany zvyšuje u tínedžerov šancu vzniku psychózy. Detailná štúdia potvrdila prepojenie medzi mysľou vo vývine a kanabisom

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Marihuana dokáže ľuďom v mladom veku potenciálne spôsobiť menšie či väčšie problémy.

Po celom svete sa postupne marihuana vynára z dlhoročného tabu a viaceré krajiny ju už stihli aj legalizovať. Pri podobných dôležitých rozhodnutiach je potrebné zobrať do úvahy všetky argumenty z jednej aj druhej strany, pričom zaujímavo sa na problematiku fajčenia marihuany pozerá aj najnovší výskum z fínskej University of Oulo.

Štúdia realizovaná v spolupráci s odborníkmi z Cambridgeu bola publikovaná v žurnále The British Journal of Psychiatry a Fíni v nej prišli na niekoľko kľúčových zistení. Na viac ako 6000 dobrovoľníkoch pozorovali od 15. narodenín do 30. narodenín účinky marihuany a aktívnych látok, ktoré sa v nej nachádzajú, pričom výsledky hovoria jasnou rečou.

Fajčenie marihuany zvyšuje u tínedžerov šancu vzniku psychózy. Detailná štúdia potvrdila prepojenie medzi mysľou vo vývine a kanabisom
Zdroj: Pixabay

Vedci prišli na to, že čím skôr začne človek fajčiť marihuanu, tým väčšie riziko skoršieho vzniku psychózy sa v jeho prípade objavuje. Aj keď v minulosti bola väčšina dôkazov o vplyve fajčenia marihuany na vznik psychózy založená na korelácii, po skúmaní dlhodobých vplyvov sa odborníci čoraz viac prikláňajú na stranu kauzality. Štúdia v praxi zistila, že adolescenti, čiže mladí ľudia, sú náchylnejší na vznik psychózy najmä z dôvodu, že sa ich myseľ neustále vyvíja. Vplyvy fajčenia marihuany preto vedia byť zosilnené ako v prípade starších ľudí.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

Odborníci z tímu prízvukujú, že mladí ľudia by v ideálnom prípade nemali fajčiť marihuanu vôbec a už v žiadnom prípade každý deň. Výsledok dokonca hovorí o tom, že stačí marihuanu fajčiť čo i len päťkrát na to, aby sa riziko psychózy zvýšilo. Aj jednotlivé krajiny preto musia dbať na dôsledné regulácie, aby sa marihuana dostávala len ku zákazníkom, pre ktorých nepredstavuje žiadne potenciálne nebezpečenstvo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia