Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2018, 14:44
Čas čítania 0:00
Radka T.

Milióny ľudí túžia zmiznúť z výsledkov vyhľadávania na internete. Google dostal žiadosti od celebrít aj detí

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Internetový gigant však nevyhovel ani polovici všetkých žiadostí.

Internet je zákerným miestom, kde sa dajú pomerne ľahko nájsť aj nelichotivé informácie o ľuďoch. Našťastie, existuje právo byť zabudnutým. V roku 2014 ho potvrdil a rozhodol uplatňovať Európsky súdny dvor, osoba má podľa neho právo žiadať o blokovanie alebo vymazanie výsledkov internetového vyhľadávača, pokiaľ odkazujú na jeho osobné údaje. 

Podľa portálu Gizmodo je tento zákon kontroverzný, no Google ho dodržiava. Gigant preto vydal správu aj o tom, koľko žiadostí, kde ľudia žiadajú o vymazanie výsledkov vyhľadávania, dostal i koľkým vyhovel.

Milióny ľudí túžia zmiznúť z výsledkov vyhľadávania na internete. Google dostal žiadosti od celebrít aj detí
Zdroj: Pexels

Od roku 2014 do roku 2017 dostal Google 2,4 milióna žiadostí o vymazanie výsledkov. Svoju históriu na internete žiadali zmazať hlavne ľudia z Francúzska, Nemecka či Veľkej Británie. Z týchto krajín prišla viac ako polovica žiadostí. 

O vymazanie výsledkov žiadalo Google 85 percent súkromných osôb, zatiaľ čo 5 percent tvorili maloleté osoby. Svoju históriu na internete chceli odstrániť aj verejne známe osobnosti, od celebrít prišlo 41 213 žiadostí. 

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Asi tretina požiadaviek sa týkala vymazania údajov na sociálnych sieťach či z internetových katalógov, ďalších 20 percent sa týkalo napríklad spomínania jednotlivca so správami o zločine. Aj napriek veľkému záujmu o vymazanie výsledkov vyhľadávania nevyslyšal Google všetkých. Gigant vyhovel 43 percentám žiadostí.  

Milióny ľudí túžia zmiznúť z výsledkov vyhľadávania na internete. Google dostal žiadosti od celebrít aj detí
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia