Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018, 17:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Alkohol poškodzuje mozog oveľa viac ako marihuana, zistila štúdia z americkej univerzity. Na viac ako 1000 účastníkoch sa vplyv jasne ukázal

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL MARIHUANA
Uložiť Uložené

Nový výskum sa zameral na jednu zo základných otázok.

Negatívny vplyv alkoholu na ľudský organizmus odhalili odborníci už pred desiatkami rokov, ale aj napriek čoraz väčšej popularite marihuany a jej následnej legalizácii v mnohých štátoch neexistuje výskum, na ktorého záveroch by sa vedela zhodnúť väčšina expertov a priniesol by definitívne poznatky.

Výskumníci z University of Colorado Boulder v spolupráci s CU Change Lab preto chceli začať od základov, a tak sa pustili do porovnávania vplyvu alkoholu a marihuany na ľudský mozog. Problémom v minulosti bol fakt, že pri štúdiách marihuany prišiel každý expert s rozdielnym záverom o tom, ako jej aktívne látky vplývajú na jednotlivé časti mozgu, a práve preto výskumníci z Colorada začali inak.

Náš mozog obsahuje dva základné typy tkanív, pričom prvý z nich sa nazýva sivá hmota a druhý zase biela hmota. Sivá hmota predstavuje jednotlivé súčasti mozgu a biela hmota zase predstavuje spôsob, ako medzi sebou súčasti komunikujú. Štúdia preto zobrala viac ako 1000 účastníkov v rôznych vekových kategóriách a s rôznym pozadím pri užívaní alkoholu a marihuany, vďaka čomu zistila, že alkohol má na sivú aj bielu hmotu nášho mozgu oveľa horší vplyv ako marihuana.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Pitie alkoholu podľa štúdie spôsobovalo u účastníkov zmenšovanie sivej hmoty a narušovanie celistvosti bielej hmoty a to najmä u dlhodobých užívateľov, avšak pozorovanie mozgu užívateľov marihuany ukázalo žiadny alebo minimálny vplyv na jednu či druhú hmotu. Spoluautor a profesor Kent Hutchinson objasnil, že aj keď môže mať marihuana na človeka negatívny vplyv, nie je ani zďaleka taký veľký ako pitie alkoholu.

Výskumníci pritom nezáchadzajú k tvrdeniam, že marihuana je zdraviu prospešná, pretože to je objektom skúmania mnohých štúdií, ale prezretie sivej a bielej hmoty ponúklo dobré piliere pre budúce výskumy.


Domov
Zdieľať
Diskusia