Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2018, 14:28
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovenskú národnú pamiatku možno nájsť aj v Tonge. V exotickej krajine ju zanechal známy velikán našich dejín

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pravdepodobne nikdy ste o nej nepočuli ani nečítali, pokiaľ nie ste svetlou výnimkou.

Niet pre Slováka väčšej exotiky ako Tichomorie. Ostrovy roztrúsené vo vodách Tichého oceána na druhej strane planéty u protinožcov sú akoby mimo dosah svetového diania. Hovoria vám niečo štáty ako Nauru, Tuvalu, Vanuatu, Niue či ďalšie? Väčšina z nás sme ich videli maximálne tak na obrázkoch alebo mapách. Ak by sme v nich hľadali pozornejšie, našej pozornosti by neuniklo ani kráľovstvo nachádzajúce sa doslova na konci sveta. Ale naozaj. Skrátene, ide o štát Tonga.

Bežná scenéria ostrovov:

Embed from Getty Images

Ide o roztrúsené ostrovčeky, z ktorých najdôležitejší je práve Tongatapu. Na jeho brehoch leží hlavné mesto Nuku'alofa s niečo vyše 24 000 obyvateľmi. Obyčajné sídlo ako každé iné v Polynézii. Zamerajme sa však na oblasť severnejšie, ďalší väčší ostrov s názvom Vava'u. Je obklopený desiatkami ďalších nadmorských výbežkov a ľudia si tu v priebehu storočí vybudovali zopár dedín. Najväčšou je Neiafu. A práve nad ňou, 29. apríla roku 1911, pozorovala jedna z najvýznamnejších osobností slovenského národa Milan Rastislav Štefánik úplné zatmenie Slnka.

Slovenskú národnú pamiatku možno nájsť aj v Tonge. V exotickej krajine ju zanechal známy velikán našich dejín
Zdroj: Google Earth

Ako je dobre známe, Štefánik bol okrem významného politika aj cestovateľ a veľa ďalšieho. Pochodil takmer celý svet a nevynechal ani Oceániu. Keď sa v spomínaný dátum zastavil na ostrove Vava'u, na pozorovanie potreboval ďalekohľad. Kvôli jeho stabilizácii si musel vybudovať dva betónové podpery, tzv. pylóny. Aj sa tak stalo a vďaka nim mohol významné vesmírne divadlo pokojne a nerušene sledovať. Keď bolo všetkému koniec, odišiel z ostrova preč a pokračoval vo svojej životnej púti.

Originály:

Slovenskú národnú pamiatku možno nájsť aj v Tonge. V exotickej krajine ju zanechal známy velikán našich dejín
Zdroj: Michal Vasilko Kele

Pylóny však nezmizli. Zostali na svojom mieste, a to aj s vyrytými údajmi. Možno na nich nájsť Milanovo priezvisko, dátum udalosti a dve slová v domorodom jazyku. Ide o MATEALEA SIALEPELE, čo v preklade znamená "sledovanie smrti Slnka". Oba objekty sa podarilo úspešne nájsť v roku 1994 výprave na čele s Františkom Kelem. Na miesto sa vrátili aj na sté výročie udalosti v roku 2011. Pylóny však boli odsunuté, no nie zničené. Vďaka výprave sa podarili zhotoviť verné kópie, z ktorých jednu dnes možno nájsť v obci Košariská, rodisku Milana Rastislava Štefánika.

Replika v obci Košariská (neďaleko Brezovej pod Bradlom):

Slovenskú národnú pamiatku možno nájsť aj v Tonge. V exotickej krajine ju zanechal známy velikán našich dejín
Zdroj: www.pam.epocha.sk

Krátky dokument:

Pylóny existujú na (takmer) pôvodnom mieste dodnes a sú na nich pripevnené informačné tabuľky. Ide o slovenskú národnú pamiatku. A ako už teda vieme, možno ju nájsť veľmi ďaleko, až za Novým Zélandom. Zaujímavé, všakže?

Domov
Zdieľať
Diskusia