Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2018, 11:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na Jasnú vraj nemajú ani Alpy. Vplyvné svetové noviny vychválili lacnú slovenskú lyžovačku

ZAUJÍMAVOSTI LYŽOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Podľa The Times na Jasnú nemá ani väčšina stredísk v Alpách.

Keď Slovensko vynachváli vplyvný zahraničný denník, ktorý na dennej báze čítajú státisíce ľudí, vždy je to poriadny dôvod k radosti. Naša krajina sa totiž dostane do pozornosti vo veľmi dobrom svetle a inak tomu nie je ani v tomto prípade, kedy sa o našom malom štáte zmienilo The Times.


Niet pochýb o tom, že aj Slovensko skrýva niekoľko úžasných lyžiarskych stredísk, no priznajme si, že voči Alpám pôsobíme len ako vleky s detskými svahmi. Aspoň tak Slovensko vníma väčšina potenciálnych turistov (zrejme s výnimkou Poliakov a Rusov). Veľmi vplyvné britské noviny The Times, vychádzajúce už od roku 1785, však majú na vec úplne iný názor a na Slovensko vyslali svojho redaktora Seana Newsoma.

Na Jasnú vraj nemajú ani Alpy. Vplyvné svetové noviny vychválili lacnú slovenskú lyžovačku
Zdroj: slovakia.travel

Ten strávil niekoľko dní v Jasnej a sám priznáva, že ani on nemal veľké očakávania. Lyžovanie vo východnej Európe totiž vraj bolo vždy skôr iba outsiderom oproti majestátnym Alpám. Jasné, všetko je lacnejšie, no podľa Seana aj primitívnejšie a menej kvalitné, aspoň tak si to vždy myslel.

Sám však priznáva, že jeho predsudky zažili veľký šok, pretože druhý najvyšší vrch Nízkych Tatier, Chopok, prekonal všetky očakávania. Jasná sa rozprestiera z dvoch strán Chopku vysokého 2024 metrov nad morom. Podľa Seana je to vrch pre každého lyžiara či snowboardistu. Kým spodné časti sú menej strmé a zalesnené, holý vrch Chopku je zasa pre pokročilých. Vrch navyše ponúka úžasné možnosti lyžovania mimo zjazdoviek, ktoré často potrápi aj najskúsenejších.

Na Jasnú vraj nemajú ani Alpy. Vplyvné svetové noviny vychválili lacnú slovenskú lyžovačku
Zdroj: hotel CHOPOK

The Times uvádzajú, že Tatry Mountain Resorts do Jasnej vrazili už 180 miliónov eur a ide o jedno z najnádejnejších stredísk na svete. A paradoxne, aj keď sú Slováci na tatranské ceny veľmi hákliví, v porovnaní so svetom ide podľa redaktora o skvelú ponuku. Za lyžovanie v Rakúsku, Švajčiarsku či Francúzsku sa platí rovnako alebo viac.

Ak však hľadáš chatu na svahu, vo francúzskych Alpách za ňu na týždeň zaplatíš asi 2 000 €. Na Slovensku ani nie tisícku. Podobne je to aj s jedlom na svahu. Osem ľudí sa zvládne najesť za 70 €, v Alpách by suma ďaleko presiahla stovku.

Na Jasnú vraj nemajú ani Alpy. Vplyvné svetové noviny vychválili lacnú slovenskú lyžovačku
Zdroj: jasna.sk


Jedinou škodou je podľa Seana malé množstvo zjazdoviek. Alpy ponúkajú často aj štvornásobok dĺžky na Chopku. To však vraj kompenzuje úžasné prostredie pre deti a predovšetkým neďaleký aquapark Tatralandia, kde sa môžu pochváliť napríklad barom v strede bazéna, simulátorom surfu či palacinkami hneď pri brehu.  Obrovskou výhodou je aj letisko Poprad-Tatry vzdialené len zopár desiatok minút, kam lietajú lietadlá i z Londýna.

Domov
Zdieľať
Diskusia