Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2018, 15:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenské rapové albumy, ktoré očakávame v roku 2018. Diel druhý

HUDBA
Uložiť Uložené

Minulú nedeľu sme predstavili prvú polovicu najočakávanejších albumov a dnes predstavujeme aj tú druhú.

Pred pár dňami sme vám predstavili prvú desiatku albumov, ktoré by sa mali medzi fanúšikov v roku 2018 dostať a zároveň sme avizovali, že článok bude mať aj druhé pokračovanie. Slovenskí interpreti sú čoraz aktívnejší aj v oblasti vydávania albumov a vlastne sa stalo tak trochu štandardom vydávať aspoň jeden projekt ročne

Niektorí to jednoducho berú príliš vážne, iní sa snažia ukázať svojim fanúšikom, že na nich myslia a sú schopní držať s ostatnými tempo. Či je tento trend výhodou alebo naopak nie, už necháme na vaše posúdenie. Dnes si teda predstavíme aj zvyšok očakávaných projektov a podobne ako v prvom článku, aj tu sa budeme opierať primárne o doposiaľ zverejnené informácie na sociálnych sieťach. 

V zozname nájdeš aj zopár jedincov, na ktorých albumy čakáme už naozaj dlho, a tak pevne veríme, že 2018 bude pre nich plodným. Poďme na to. 

Dalyb

Člen košickej Haha Crew o svojom prvom producentskom sóle rozpráva tak dlho, že sa odvtedy stihol stať raperom a teraz nám už je jasné, že na väčšine skladieb sa bude Dalyb podieľať aj ako raper. Nie sme si istí, v akej fáze sa môže tento projekt nachádzať, koľko má hotových skladieb a čo s ním autor vlastne plánuje, a tak realisticky odhadujeme, že by sme sa ho mohli dočkať v závere roka. Dalyb sa za krátky čas vypracoval na jedného z najlepších slovenských beatmakerov a vytvoril si okolo seba kruh konkrétnych ľudí, s ktorými spolupracuje, a tak môžeme predpokladať, že práve tí budú hosťovať na jeho debute. A určite zopár zahraničných interpretov. 

 

som tu preto, aby som robil hudbu a radost ludom. tesim sa, ze sa tesite✌@kubokrizo

Příspěvek sdílený D L Y B (@dalybhahacrew),

Mega M 

Najprv sme si mysleli, že Mega M to stihne ešte v minulom roku, avšak prvý album vydával aj jeho kolega z Pozor Records, a tak nemalo význam zbytočne sa predbiehať a rozdeľovať pozornosť a úsilie. Fanúšikovia teda budú mať dôvod na oslavy ešte v prvej polovici roka, keďže Mega M je známy svojou pracovitosťou. Zároveň už mnohí vedia, že album bude niesť názov Rottweiler. Z hostí môžeme očakávať samozrejme všetkých blízkych hudobných kolegov vrátane Rytmusa a ako sme už v prípade Mega M zvyknutí, bude rapovať aj v angličtine. 

Freshtape

Keď pôjde všetko podľa plánov, v aktuálnom roku by sme radi vydali pokračovanie nášho projektu s názvom Freshtape. Máme už relatívne veľa potvrdených hostí aj producentov a tentokrát bude naším cieľom ukázať vám rôzne prístupy k tvorbe od rôznych viac aj menej známych interpretov. Výstupom by mal byť videodokument a sprevádzať ho pochopiteľne bude aj nosič s približne 14 alebo 15 skladbami. Viac prezrádzať nebudeme, no medzi fanúšikov by sme ho chceli dostať po lete. 

Special Beatz 

Špeciál síce o svojom producentskom počine veľa nehovorí, no my vieme, že na ňom usilovne už niekoľko mesiacov pracuje. Autor hudieb ku mnohým veľkým slovenským aj českým bangrom si podobne ako veľa iných hudobných producentov zaslúži podstatne viac pozornosti, ktorej sa mu môže dostať aj vďaka vlastnému projektu. Určite môžeme očakávať slohy či dokonca tracky od všetkých členov CBG, no Special veľmi úzko spolupracuje napríklad s Ektorom a občas aj Rytmusom, takže je už teraz všetkým jasné, že ešte zamieša karty. 

TKX

Chalani z TKX sa v minulom roku konečne dokopali k tomu, aby vydali album Z.V.E.N.S.S., ktorý sme bez akéhokoľvek zaváhania zaradili na prvú priečku v albumoch a skladbu Tenax aj za najlepší singel, aký uzrel v roku 2017 svetlo sveta. Žilinský raper Tesla vyrozprával svoj príbeh detailnejšie, než by niektorí dokázali spracovať, vďaka čomu sa mu konečne dostalo dostatok pozornosti. Pevne veríme, že sa vráti aj do klubov, ku ktorým sa však chystal vydať krátky album plný trackov vhodných práve na živé vystúpenia. V posledných mesiacoch sa zároveň zblížil so Smackom, no a my sme presvedčení, že táto kombinácia nemôže dopadnúť zle. 

Boy Wonder 

 

Po Egovi je práve Boy Wonder druhý na zozname najvášnivejších oznamovačov svojich albumov. V jednom z rozhovorov v uplynulých dvanástich mesiacoch prezradil, že sa naplno venuje tvorbe a fanúšikovia sa môžu tešiť na sólo. Ťažko povedať, či sa rozhodol počkať kvôli veľkému počtu iných releasov, výsledkom však je ďalšie čakanie bez konkrétnejších informácií. Aj napriek tomu patrí Boy Wonder k najlepším MCs na Slovensku, a preto si veľmi radi počkáme, kým sa k vydaniu dokope. Snáď už tento rok.  

Kali

Pre Kaliho bol rok 2017 zásadný najmä v tom, že oznámil oficiálne ukončenie kariéry. Toto rozhodnutie vychádza v prvom rade z osobných pocitov, no ešte predtým, ako snáď najpokornejší slovenský raper všetko navždy ukončí, by mal vyjsť posledný album a s ním aj posledné turné. Kali sa už nechal počuť, že by malo ísť o zbierku jeho naúspešnejších, resp. najzásadnejších skladieb a následná prezentácia naživo bude obohatená o živú kapelu. 

 

Matys

Najnovší člen českého labelu Ty Nikdy má za sebou snáď najúspešnejší rok hudobnej kariéry, keďže okrem oficiálneho vstupu medzi partiu spriaznených duší sa dostal aj na pódiá a aktívne sa venoval prácam na albume. Ten síce pôvodne chcel vydať skôr, no teraz si už môžeme byť istí, že to Matys stihne. Jeho debut bude niesť názov Martin a spolupracuje na ňom s hudobníkmi a živými nástrojmi. Ako už u neho býva zvykom, témy sa budú točiť okolo serióznejších tém, kedže plytkosť rád kritizuje.

 

za mojim albumom stoja primarne tito traja čuráci #martin #lp #december #tynikdy

Příspěvek sdílený Martin Matys (@martin_matys),

Nerieš 

V časoch, keď sme o Nerieš vydávali prvý článok, nám bolo jasné, že ich čaká veľká kariéra. Postupne začali ich existenciu registrovať aj iní interpreti, s ktorými mali hneď možnosť aj spolupracovať na singloch. Dnes majú za sebou množstvo shows a pred sebou ďalší spoločný projekt, ktorý bude niesť názov Animal s viacerými prvkami plnohodnotného albumu. Medzi fanúšikov sa dostane už v marci a my budeme zvedaví, kam sa dvojica Maťo Straka a Gabryell posunula.

 

Anketa:
Na album ktorého z týchto interpretov sa tešíš najviac?
Dalyb
Mega M
REFRESHER
Special Beatz
TKX
Boy Wonder
Kali
Matys
Nerieš
Dalyb
12 %
212 Hlasov
Mega M
6 %
100 Hlasov
REFRESHER
3 %
50 Hlasov
Special Beatz
5 %
82 Hlasov
TKX
8 %
137 Hlasov
Boy Wonder
23 %
399 Hlasov
Kali
15 %
261 Hlasov
Matys
3 %
46 Hlasov
Nerieš
25 %
422 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia