Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2018, 14:27
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenské rapové albumy, ktoré očakávame v roku 2018. Môžeme sa konečne tešiť na ďalší Kontrafakt?

HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Zopár albumov sa malo medzi fanúšikov dostať už v minulom roku, no už tak ich bolo neuveriteľne veľa a všetko nasvedčuje tomu, že rok 2018 nebude iný.

Každoročne vám v januári prinášame prehľad všetkých slovenských rapových albumov, ktoré môžeme očakávať v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Nie vždy sa nám síce podarí správne predpokladať, čo si pre nás naši milovaní interpreti v skutočnosti pripravia, no skoro vždy vychádzame len z informácií, ktoré sami ochotne zverejnia na sociálnych sieťach.

Inak tomu pochopiteľne nebude ani dnes a aj keď sa našlo veľa jedincov, ktorí vydanie svojho projektu posunuli na rok 2018, už teraz môžeme konštatovať, že sa naozaj je na čo tešiť. Ako už býva zvykom, albumov nás čaká už tradične veľmi veľa a naše počítadlo sa len odhadom zastavilo na viac než dvoch desiatkach ohlásených počinov. Dnes si teda predstavíme všetky dôležité a dostupné informácie a v niektorých prípadoch možno aj zopár exkluzivít, ktoré sa zatiaľ medzi fanúšikov nedostali. 

S prihliadnutím na počet albumov sme sa rozhodli rozdeliť tento článok na dve časti, pričom na tú druhú sa môžeš tešiť v priebehu nasledujúceho týždňa. V komentároch teda nemá význam riešiť, čo nám ešte chýba. Poďme teda pekne po poriadku. 

Supa

Rok 2017 bol pre Supu zásadný najmä kvôli rozpadu Mojej reči, kde to však podľa všetkého nefungovalo ideálne o niečo dlhšie. Tento nutný krok mu aj podľa jeho slov pomohol v sólovej tvorbe aj na živých vystúpeniach a my pevne veríme, že to budeme mať možnosť posúdiť čo najskôr. Pokračovanie projektu Čierne dni bude niesť názov Biele noci a podľa všetkého by sme sa ho mali dočkať ešte v prvej polovici roka. V rozhovore Supa prezradil, že chce všetko ostatné držať v tajnosti až kým nebude sám pripravený, čo by sa mohlo stať v dohľadnej dobe.

 

#bielenoci v #MOJARECords s @jozefengerer

Příspěvek sdílený Volt Amper (@supa_mojarec),

Fobia Kid

Aj Fobia Kid pôvodne oznamoval debutový projekt na minulý rok, avšak s prihliadnutím na skutočnosť, že okrem neho sa rozhodlo predstaviť svoj album ďalších zopár desiatok interpretov, nakoniec vydanie odložil. Zároveň sa v niektorom z jesenných rozhovorov nechal počuť, že chystané sólo bude v porovnaní so zvyškom doteraz vydaných skladieb úplne iné, a tak si vlastne ani nie sme istí, čo máme očakávať. Radi sa však v tomto prípade necháme prekvapiť, keďže člen Comebackgangu si stihol za krátku kariéru vytvoriť pozíciu, ktorú sa patrí potvrdiť albumom.

Strapo

Strapo strávil posledné týždne na dovolenke, kde chystal texty na očakávaný album 13. poschodie. Teraz je už doma a presne tak, ako sme od poctivého rapera očakávali, čas trávi hlavne v štúdiu. Konkrétne u kamarátov z Nerieš, ktorí mimochodom tiež niečo chystajú, ale o tom však neskôr. Strapov posledný album Versus pochádza ešte z roku 2015 a odvtedy sa toho udialo nielen v autorom živote skutočne veľa. No a keďže vieme, že rád rieši aj veľa konkrétnych tém mimo osobného života, určite sa je na čo tešiť. 

Majk Spirit

S vydaním skladby Vibe Speezy zároveň prezradil, že chystá tretí sólový album. Už teraz vieme, že jeho vydanie je naplánované na 8.8. 2018 a bude niesť názov Dobrý Život. Keďže sme už u Majka Spirita zvyknutí na témy, v ktorých sa následne nájde veľa poslucháčov, pravdepodobne nebude spôsob prihovárania sa meniť, skôr môžeme očakávať, že sa pokúsi zaujať viac prejavom.

P.A.T.

Pouličný autor tónov má za sebou úspešné obdobie, ktoré zavŕšil prvým sólom v úplnom závere roka. Po jeho vydaní fanúšikovia nešetrili pozitívnymi reakciami, čo P.A.T.-ovi dodalo toľko energie, že pred pár dňami zverejnil príspevok, v ktorom sa pýtal, či má spraviť ďalší album. Pár hodín na to už bolo oznámené, že sa ho skutočne dočkáme a pracovitý raper má teda o zábavu postarané. Môžeme opäť očakávať množstvo jeho produkcií, no popritom zaručene nepoľaví ani v aktivite pri vydávaní singlov a spoluprác. 

 

Prvý album bol iba vstupenka

Příspěvek sdílený P.A.T (Pouličný Autor Tónov) (@poulicny_autor_tonov),

Delik

Podobne ako P.A.T., aj Delik sa len necelé dva mesiace od vydania MVP vracia do štúdia, no zatiaľ nevieme, s akým zámerom. Ešte za čias fungovania Mojej reči dokázali chalani vydávať skladbu za skladbou a projekt za projektom a ja som vlastne presvedčený, že dlhé roky boli spoločne najaktívnejšou dvojkou vôbec. Delikovi chuť tvoriť ostala aj naďalej, a tak môžeme očakávať pravdepodobne kratšiu záležitosť možno v spolupráci s niektorým konkrétnym kolegom ako v prípade Beneho či producenta Grimasa. 

 

Pozor Records

Všetci traja rapoví členovia sú momentálne pri veľkej chuti a na sociálnych sieťach sme mali možnosť vidieť malé náznaky spoločného projektu. Už teraz je však jasné, že Pozor Records v roku 2018 bude hrať pvú ligu a snáď ohlási aj príchod ďalších čestných členov. Okrem sólových projektov vychádzajúcich pod logom s pavúkom by sa toho malo udiať ešte naozaj veľa, no radi sa necháme prekvapiť.  

Čistychov

Ešte stále sme sa nedokázali stotožniť s Čistého novým menom, vďaka ktorému síce ide s dobou, no celý tento nápad sa podľa nášho názoru míňa akejkoľvek myšlienke. Každý fanúšik Čistychova ho za jeho schopnosti obdivoval a vníma ho ako kus histórie, čo je škoda len tak zahodiť. Legendárny raper mal v pláne vydať svoj najnovší album pod hlavičkou MadSkillovho Chopdown Records, avšak po nedávnych udalostiach sa možno ešte rozhodne inak. Mali sme už možnosť počuť aj super vec Questions, kde padli odpovede na najdôležitejšie otázky a tiež oficiálnu ukážku s produkciou od spomínaného nemeckého producenta. 

Momo

Jeden z najaktívnejších a najpracovitejších slovenských interpretov vydá album aj v roku 2018. V tom uplynulom sme sa dočkali pokračovania projektu Rival, ktorý sa u fanúšikov tešil veľkému úspechu a na svoje si prišli aj tí, ktorí Moma sledujú ešte od čias Nepatrím medzi. Bratislavský žralok na sociálnych sieťach začína informovať o nahrávaní skladieb a pri jeho tempe teda odhadujeme, že mu bude patriť ešte prvá polovica roka, čo zdôrazňuje aj v popise profilu. Zároveň si zmenil meno, resp. k nemu pridal WLK, a tak už asi poznáme názov, aj keď pôjde pravdepodobne o skratku. 

Kontrafakt

Toto je skôr naše obrovské prianie. Zatiaľ posledný album legendárnej crew sa medzi fanúšikov dostal v roku 2013 po tom, ako Rytmus pozametal s diskotékovými rapermi na Škole rapu. Navždy sa stal najlepším československým rapovým albumom všetkých čias, no je pravdepodobne najsprávnejšia doba opäť fanúšikom aj zvyšku kolegov túto skutočnosť pripomenúť. Sám Ego v nedávnom live prenose na svojom Instagrame o spoločnom albume Kontrafaktu rozprával, a tak si snáď právom začíname robiť nádeje. 

Anketa:
Na album ktorého z týchto interpretov sa tešíš najviac?
Supa
Fobia Kid
Strapo
Majk Spirit
P.A.T.
Delik
Pozor Records
Čistychov
Momo
Kontrafakt
Supa
4 %
175 Hlasov
Fobia Kid
3 %
140 Hlasov
Strapo
9 %
376 Hlasov
Majk Spirit
5 %
208 Hlasov
P.A.T.
1 %
47 Hlasov
Delik
2 %
65 Hlasov
Pozor Records
1 %
54 Hlasov
Čistychov
4 %
145 Hlasov
Momo
6 %
226 Hlasov
Kontrafakt
65 %
2612 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia