Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2018, 12:41
Čas čítania 0:00
Radka T.

Island je prvá krajina na svete, kde je ilegálne, aby muži zarábali viac peňazí ako ženy

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND
Uložiť Uložené

Krajina sa zaviazala odstrániť rozdiely do roku 2022.

Rozdiely v platoch mužov a žien sú dlhodobo veľkým problémom, pri ktorom nežné pohlavie pociťuje zaslúženú nespravodlivosť. No kým všade sa o tom len hovorí, jedna krajina sa s tým rozhodla aj niečo reálne robiť. Stal sa ňou Island, kde je už nelegálne, aby muži zarábali viac peňazí ako ženy. Krajina tak legalizovala rovnaké platy pre obe pohlavia.

Nový rok znamenal pre niektoré krajiny aj zmenu v dosiaľ zaužívaných zákonoch či pravidlách. Pre Island to znamená rovnosť v platoch u oboch pohlaví, čo bude aj prísne kontrolované.

Island je prvá krajina na svete, kde je ilegálne, aby muži zarábali viac peňazí ako ženy
Zdroj: Pexels

Prelomový zákon dosiahol účinnosť ihneď v novom roku, hoci sa o ňom hovorilo už dlhšie. Už v marci minulého roka zaplavili svet bombastické titulky, ktoré hlásali víťazstvo ženskej časti populácie. Veď návrh zákona mal konečne zaručiť rovnoprávnosť pohlaví aj v oblasti kariéry, respektíve vyplácania mzdy za prácu.

Zákon sa stal účinným príchodom nového roka, krajina sa zaviazala odstrániť rozdiely do roku 2022. Podľa zákona musia firmy, ktoré zamestnávajú aspoň 25 ľudí, dokladovať, že mužom, ale i ženám vyplácajú rovnakú mzdu. Ak to nebudú vedieť preukázať, môžu čeliť pokutám. 

Island je prvá krajina na svete, kde je ilegálne, aby muži zarábali viac peňazí ako ženy
Zdroj: Pixabay

Osk Aradottir Pind z Islandskej asociácie ženských práv nazýva legislatívu skôr mechanizmom na zabezpečenie toho, aby boli oba pohlavia vyplácané rovnako. 

Odporúčané
Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou Týchto 10 vecí o Islande si (možno) nevedel. Nahé sprchovanie sa s miestnymi, hotdog ako národné jedlo aj dotyky s čerstvou lávou 15. apríla 2022, 14:30

Island je krajinou s veľmi silným hospodárstvom založeným hlavne na turizme a rybolove. Z hľadiska rovnoprávnosti ho Svetové ekonomické fórum už niekoľko rokov po sebe zaradilo na prvé miesto. 

Domov
Zdieľať
Diskusia