Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017, 15:02
Čas čítania 0:00
Radka T.

Video vyhladovaného ľadového medveďa obletelo celý svet. Odborníci však tvrdia, že celé je to zrejme trochu inak

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA VIDEO
Uložiť Uložené

Odborníci na polárne medvede majú voči emotívnemu videu vážne výhrady.

Video vyhladovaného ľadového medveďa chytilo ľudí za srdce. Ako sme písali len nedávno, o zábery sa postaral aj fotograf Paul Nicklen. Tím stojaci za nahrávkou, ktorú zverejnil National Geographic, chcel upozorniť na globálne otepľovanie, úbohý medveď mal byť jasným dôkazom aj obeťou klimatických zmien. Teraz sa však ozývajú hlasy, že v skutočnosti to mohlo byť trochu inak.

Vyhladovaný medveď na záberoch ledva chodí, nemá žiadnu energiu ani síl loviť, a to všetko na mieste, kde zmizol ľad. Paul Nicklen opísal, že pri točení týchto záberov sa zadúšal od plaču celý tím. Zároveň filmári nezabudli pripomenúť, že takto vyzerajú klimatické zmeny. Podľa nich medveď zrejme do niekoľkých hodín od natáčania umrel.

Kanadský denník National Post si dovolil poukázať na to, že pri týchto záberoch môže ísť o vypočítavý ťah s verejnosťou. Pri tomto konkrétnom medveďovi mohla byť skutočnou príčinou jeho zlého stavu choroba, biológ Jeff Higdon špekuluje, že možno aj nejaká forma agresívnej rakoviny.

Východné pobrežie Baffinovho ostrovu, kde zábery vznikli, sú podľa neho v lete bez ľadovej pokrývky. Podľa Higdona je preto pravdepodobnejšie vysvetlenie, že medveď sa do zúboženého stavu dostal kvôli zdravotným problémom. Zdôraznil však, že si tým nie je stopercentne istý, no aj tieto dohady vrhli na emotívne video celkom iné svetlo. 

Podľa biológa Andrewa Derochera dokonca nie sú jasné ani klinické príznaky vyhladovania, napríklad kŕče, dodal National Post. 

Ďalší odborník Leo Ikakhik, ktorý strávil sledovaním ľadových medveďov v kanadskom regióne Nunavut roky, povedal, že vyhladované medvede tam nie sú ničím nevídaným. „Nebol som až taký prekvapený. Takéto veci sa stávajú. Pravdepodobne bol každý šokovaný, keď videl vychudnutého medveďa, no pre mňa to nie je po prvý raz,“ vyhlásil. Takisto pripustil možnosť, že medveď bol chorý alebo trpel zranením, čo mu zabránilo loviť

Tím stojaci za smutným videom vyhladovaného medveďa čelí teraz kritike aj kvôli tomu, že zábery natočil ešte v letných mesiacoch, keď sa ľad topí, no zverejnené boli až v decembri. Vtedy by bol pohľad na takúto krajinu predsa len šokujúcejší. Tím sa preto nevyhol podozreniu z kalkulácie či PR. Ďalšia kritika prišla aj v súvislosti s tým, že medveďa jednoducho nechali tak a nepomohli mu. No napríklad Cristina Mittermeierová zo skupiny filmárov a organizácie SeaLegacy vyhlásila, že priblížiť sa ku hladnému dravcovi a bez zbrane by bolo čisté šialenstvo. Napriek tomu bolo filmárom vyčítané, že nezavolali ochranárov. Tí by mohli zviera utratiť a na základe pitvy zistiť, čo naozaj zapríčinilo smrť.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Nickler a Mittermeierová následne uviedli, že nemôžu dokázať, či sa medveď dostal do takéhoto stavu práve kvôli nedostatku ľadu a že bol vyhladovaný kvôli klimatickým zmenám. Avšak stoja si za tým, že ak budeme strácať morský ľad, tak medvede budú hladovať. Chceli tak poukázať na to, čo hrozí. 

Video vyhladovaného ľadového medveďa obletelo celý svet. Odborníci však tvrdia, že celé je to zrejme trochu inak
Zdroj: commons.wikimedia.org/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Odborníci, ktorí si dovolili odkaz videa spochybniť, však netvrdia, že by klimatické zmeny neboli veľmi zlé pre budúcnosť medveďov. Podľa odborníka na ľadové medvede Iana Stirlinga je dokonca neodvratné, že ak medvede nebudú mať ľad a nebudú môcť na ňom loviť, tak bude prípadov vyhladovaných zvierat pribúdať. Lenže údaje zhromaždené federálnou vládou nateraz neposkytujú až také negatívne či dramatické zistenia. Napríklad pozdĺž západného pobrežia Baffinovho ostrova je populácia ľadového medveďa stabilná. Na juhovýchodnej strane dokonca zaznamenali sľubný nárast. Pokles sa predpokladá skôr v severovýchodnom rohu ostrova. 

Celý problém je preto v tom, že spomínané video sa pohybovalo na individuálnej úrovni. „Ako vedci však hľadáme zmeny na úrovni populácie,“ vysvetlil biológ Derocher. 

Domov
Zdieľať
Diskusia