Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2017, 20:52
Čas čítania 0:00
Radka T.

Objavili nový druh orangutana. V izolácii žil tisícky rokov, teraz je ohrozený

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na svete je len 800 jedincov tohto druhu. Sú mimoriadne ohrozené a hrozí im strata biotopov.

Vďaka štúdiu malej populácie orangutanov v neprístupných oblastiach na severe Sumatry sa podarilo nájsť dosiaľ nerozpoznaný druh. Dostal názov orangutan tapanulijský, pričom doteraz vedci rozlišovali len orangutana sumatrianskeho a bornejského. „Je neuveriteľne vzrušujúce opísať nový druh opice,“ vyznal sa profesor a spoluator výskumu Serge Wich

Lenže radosť z objavu okamžite vystriedali obavy, či má tento druh šancu prežiť. Na svete je len 800 jedincov z toho druhu, ohrozené sú nelegálnym obchodom či stratou biotopov.

Podľa Wicha práve v oblasti, ktorá sa vyznačuje vysokou hustotou tohto druhu, je plánovaná výstavba vodnej elektrárne. Tento druh orangutana pritom podľa vedcov žil na ostrove 10- až 20-tisíc rokov v izolácii.

Čosi sa o výskyte orangutanov v tejto oblasti začalo hovoriť už v 30. rokoch minulého storočia, ale trvalo desiatky rokov, až do roku 1997, kým výskumníci znovuobjavili obyvateľstvo a neskôr začali študovať zvieratá. Odorníci vtedy ale orangutany tapanulijské nepovažovali za nový druh.

Objavili nový druh orangutana. V izolácii žil tisícky rokov, teraz je ohrozený
Zdroj: flickr.com/cuatrok77

„Bola som prekvapená, do akej miery sa orangutany tapanulijské geneticky, morfologicky i behaviorálne odlišovali od orangutanov bornejských a sumatrianskych,“ uviedla spoluatorka štúdie Marina Davila-Rossová. Zvieratá sa napríklad od iného druhu odlišujú tvarom lebky i zubov. 

Cieľom vedcov je teraz pokúsiť sa danú oblasť uzavrieť, pretože orangutany voľne žijúce v prírode tam patria medzi kriticky ohrozené druhy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia